Ponton ilegal...

ponton
Cu ani în urmă, pe malul râului Tummel din Scoția a apărut un mic ponton de aproape 8 metri... el începea de pe proprietatea unui avocat și se extindea deasupra malului prin intermediul unor piloni de fier înfipți în mal.

Asociația pescarilor a apreciat că această construcție este ilegală pentru că îi incomodează pe membrii ei să pescuiască, să se deplaseze pe mal și să-și lanseze muștele, indiferent de direcția vântului sau de faptul că țin lanseta în mâna dreaptă sau în mâna stângă.

Proprietarul, avocat în regiune, a considerat că pescarii pot să prindă peștii folosind pescuitul cu năluci, ceea ce era permis în acea zonă. Procesul s-a întins pe 8 ani, prin diferite instanțe, iar în sentința finală s-a hotărât ca pontonul să fie înlăturat.

Procesul nu este spectaculos, însă motivarea acestei sentințe spune multe despre drepturile pescarilor din Scoția.

Conform legilor din 1612, se interzice proprietarilor ale căror pământuri sunt delimitate de apă să construiască pontoane pe râurile unde pescarii folosesc plase sau alte metode de pescuit.

Conform legilor din 1892, dreptul de a pescui implică dreptul de a folosi malurile apei în scopuri legate de pescuit. Proprietarii nu pot să construiască nimic care să-i obstrucționeze pe pescari în exercitarea drepturilor lor, iar pescuitul poate fi practicat prin orice metodă permisă de lege. De asemenea, dreptul la pescuit implică atât libera deplasare pe ambele maluri, cât și posibilitatea de a scoate din apă captura în condiții optime.

Pescarii sunt liberi să aleagă între orice metodă de pescuit permisă în acea zonă. Faptul că o lege din 2003 face referire la pescuitul cu „fir și undiță” fără a diferenția între pescuitul la muscă și pescuitul cu năluci, care sunt numai tehnici ale acestei metode, nu face legală împiedicarea vreuneia dintre ele în condițiile în care cealaltă este posibilă pentru pescari.

Instanța a hotărât irevocabil că prezența pontonului restricționează exercitarea drepturilor pescarilor, iar deținătorii permisului de pescuit sunt îndreptățiți la înlăturarea acestei construcții. Argumentul avocatului conform căruia sunt și alte locuri de pescuit în afară de cel pe care el și-a ridicat pontonul a fost respins de instanță:
„Cineva are dreptul de a reclama că un străin îi ocupă locul de pe un scaun aflat pe pontonul său, chiar dacă pe acel ponton mai există și alte scaune libere.”

PS: Romania este adesea țara proprietarilor de terenuri riverane cu garduri prelungite până în mijlocul apei și a pontoanelor cu bodyguarzi, iar argumente precum cele de mai sus nu par încă valide...