Păstrav la babaroase

Pasted Graphic

Marketing-ul nu doarme, producătorii nu se odihnesc, iar presa de specialitate veghează și promovează noile trenduri. De fapt, se muncește la apariția unui nou stil de pescuit. Nume oficial nu are încă, dar putem să-l descriem pe scurt: pescuitul păstrăvului la babaroase.

De aproape o săptămână răsfoiesc revista Angelsee aktuell. Numărul este dedicat specialiștilor într-ale păstrăvului, ceea ce este evidențiat pe prima pagină cu litere de-o șchioapă: Für Forellenspezialisten. În cele 52 de pagini poți vedea și citi despre lacuri cu un luciu de apă respectabil - ceva situat între crescătorie și lac natural - recorduri, păstrăvi cât somonii, diverse tehnici și materiale.

Însă, ceea ce te șochează în această publicație este asemănarea până la identitate cu cele ce sunt destinate pescuitului staționar, chiar cu cele de pescuit la crap, dacă luăm în considerare dimensiunile capturilor din fotografii (dacă te uiți din profil, parcă și păstrăvul începe să aducă puțin cu crapul). Problema nu este că revista este prost realizată... Ea este chiar foarte bine realizată, făcând parte dintr-un trust ce scoate excelenta revistă de muscărit FliegenFischen, dar și multe altele la fel de bune, destinate diverselor metode de pescuit și, de asemenea, vânătorii. Problema este faptul că se referă la o realitate ce nu poate fi negată, care este susținută de diverși producători și care, mai mult, este promovată ca pescuit sportiv al păstrăvului.

babaroase
Imaginea reprezentativă a acestui nou sport sunt reclamele la diversele paste din care se fac babaroasele pentru păstrăv. Poți achiziționa un borcănel pe care scrie aroma: GARLIC NYMPH, SALMON EGG, BLOODWORM, PRAWN, MUSSEL & SNAIL, TROUT PELLET, HONEY WORM. Ca să continui... bagi gingaș degețelul în borcan, faci o biluță în care pui acul, lansezi și aștepți să tragă păstrăvul, poate chiar să pună pluta pe lat.... Dacă mai practici și C&R, chiar devii un adevărat pescar sportiv.

După mintea mea, pescuitul crapului a ajuns, în prezent și din nefericire, sinonim cu industria chimică. Bălțile sălbatice au fost transformate în crescătorii profitabile, tradiția pescuitului sportiv la crap s-a transformat într-un război al aromelor exotice și al feromonilor din fiole. De exemplu și de fapt, la acestea s-a redus tot scandalul de anul trecut de la CM de pescuit la crap, desfășurat în România. Situația actuală se aseamănă din ce în ce mai mult cu un vast și multiplicat experiment pavlovian, iar, în acest context, este de mare actualitate „presupusa” zicere a câinelui: Uite, domnule, ce reflex condiționat pe bătrânul asta... de fiecare dată când se aprinde lumina îmi aduce de mâncare.... De vreo două-trei decenii, industria de specialitate, crescătoriile, publicitatea, consumerismul, dar și comoditatea, ne-au condus la situația în care putem să numărăm pe degete pescarii ce caută - dacă mai au unde - vreo apă sălbatică, pe cei care își prepară celebra mămăligă după rețetele păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație, pe cei care încearcă să prindă crapul la rotativă sau la muscă.
DSC_2373

Păstrăvul se pare că dă din coadă spre actuala situație a crapului... născut în crescătorii, mutat în lacuri - pentru râuri sunt celebre cazurile din Austria - furajat cu peleți, toate acestea spre bucuria noilor pescari sportivi ce se vor poza cu exemplare diforme.

Dar pare exagerat și cel puțin vetust să avem angoase de genul celor ale lui Spengler în actuala perioadă de aur a relativismului. Oriunde se găsește vreun arendaș de baltă care să-ți explice despre pescuit ... cu atât mai mult producătorii și industria de gen ne spun că nu trebuie să fim dogmatici sau rigizi. Iar dacă ai puterea de a trece peste babaroasele de păstrăv, poți vedea chiar o nouă tehnică, doar puțin prezentată în acest număr al revistei: un CDC cu un viermuș viu....