1% sărbătorește 1 Mai

1mai
Râde iară primăvara,
Peste câmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara,
C-a venit Întâi de Mai!

Privită prin ochelarii verzi 1 Mai este o sărbătoare a primăverii cu origini pre-creștine, privită prin ochelarii roșii este Ziua Internațională a Muncii, privită prin ochelarii guvernului este ziua în care se speră ca turismul să salveze România, iar prin ochelarii polarizați este prima zi de pescuit la muscă.

Printre văi și printre munți, mai ocolind o balastieră, mai sărind peste țevile microhidrocentralelor, mai evitând niște bra(n)conieri, unii dintre noi vor serba 1 Mai prin pescuit. 1% din populația României de peste 18 ani a pescuit cel puțin o dată la muscă.

Utopic, ne putem imagina un oraș al pescarilor la muscă... împreună cu familiile lor, acesta ar fi al doilea oraș al României, cu o populație de peste 350.000 de locuitori. Respectarea drepturilor pescarilor nu ar mai fi facultativă, ar exista pachete legislative coerente și concrete, zone halieutice necălcate de excavatoare, organizațiile civile ar fi ascultate cu atenție de decidenți, autoritățile ar amenaja și întreține râuri și lacuri, iar braconierii ar fi considerați chiar infractori. Deschiderea sezonului ar fi declarată sărbătoare națională, iar într-un an electoral cu alegeri locale și generale am avea discuții cu adevărat interesante.

Însă nici utopia nu există și nici celelalte lucruri... sunt 180.000 de pescari la muscă în toată țara, ce găsesc din ce în ce mai greu un loc pentru a practica acest sport.

Astfel, conform zicalei „
Le 1-er mai, tu fais ce qu'il te plait”, ne putem bucura de primăvară, putem să pescuim și chiar să facem o mică excursie... însă, cred că este nevoie să adoptăm și ceva din militantismul și solidaritatea acestei zile, pentru că pe 1 mai 1886 oamenii își cereau anumite drepturi.

Notă: Datele privind numărul pescarilor din România sunt din sondajul realizat de IMAS la sfârșitul anului trecut și au fost publicate în revista Pescar Modern nr.122.

PS: Puțin înainte de deschiderea sezonului de pescuit, pe 25-27 aprilie, la Arad se desfășoară târgul pentru energie regenerabilă - ENREG 2012... participare internațională, bănci prezente pentru a finanța proiecte de energie regenerabilă, Ministerul Mediului... domeniul este în plin avânt și dezvoltare, chiar putem spune că duduie, iar târgul în sine este un eveniment decent. Ceea ce este indecent este lipsa unui cadru legislativ, real și aplicat, prin care să se protejeze râurile de munte.