„Il faut d'abord durer”

pilar


Il faut d'abord durer” îi plăcea lui Hemingway să spună despre viață, iar cei care au pescuit cu el relatează că folosea același motto și pentru lupta cu exemplarele capitale de pești marini.


b
Este binecunoscută pasiunea acestuia pentru pescuitul în mare, sunt de notorietate fotografiile sale pe nava Pilar, alături de un marlin sau ton gigant. A pescuit și a scris despre pescuit, iar, dincolo de aspectele literare, din operele sale transpar cu claritate experiența și cunoștințele în ceea ce privește pescuitul. De altfel, fără acestea este aproape imposibil să-ți imaginezi că pot fi scrise „Islands in the Stream” sau „The Old Man and the Sea”.


A descoperit pescuitul în mare în anul 1928, când s-a mutat în Florida, inițial de pe țărm, ulterior în larg, făcând o adevărată pasiune pentru nave și peștii marini. Este fascinat de Curentul Golfului, în 1935 își cumpără vasul Pilar și studiază comportamentul rechinilor și marlinilor cu zelul unui biolog, adesea la bordul navei sale fiind invitați cercetători și oceanografi renumiți.


hemingway_fishing
Mare, capturi enorme, lupte îndelungate, rechini... sunt cele mai populare și popularizate imagini asociate cu pescarul Hemingway, însă acesta a pescuit întreaga sa viață.


La un an de la nașterea sa, familia își cumpără o casă de vacanță pe malul lacului Michigan. Aici își vor petrece concediile, iar Ernest va începe să descopere pescuitul și vânătoarea sub îndrumarea tatălui său, dr. Clarence Hemingway. Prefera pescuitul în ape curgătoare, iar ocazional a pescuit și cu muște artificiale. Avem nu doar „Bătrânul și marea”, ci și „Tânărul și râul”.


hemingway_trout
Prima sa muscă a fost McGinty, o udă, imitație a unei viespi. Ca muscar nu a trecut dincolo de pescuitul la udă. Îi plăcea să pescuiască cu 2 sau 3 muște pe leader, cel mai adesea în aval. În afară de McGinty, seria se completa cu Coch-y-Bondhu și Woodcock Green and Yellow pentru musca din vârf, uneori schimba cu Yellow Sally sau Royal Coachman. Din fotografii și din jurnalele sale se vede că pescuia frecvent și cu succes. Ulterior, în anii '20, a scris despre călătoriile și partidele sale de pescuit în reportajele pentru Toronto Star. Acestea continuă și în Europa, unde a fost corespondent de presă și a avut ocazia să pescuiască în Spania, Germania, Franța, Italia și Elveția.


Interesul pentru pescuitul la muscă a fost constant, dar nu a fost unul special, menținându-se în limitele imitațiilor și tehnicii de mai sus. Întreaga sa viață a pescuit cu pasiune și se bucura să prindă pești într-un mic râu sau în largul mării și, așa cum remarca un comentator, probabil că a pescuit atât de mult și pentru că i-a plăcut să scrie despre pescuit.


26 mai 1950

fidel_che
Din portul Havana au ieșit 36 de vase, printre care și Pilar, care au participat la prima ediție a Ernest Hemingway International Billfish Tournament. Competiția era un plan mai vechi al unor împătimiți ai pescuitului marin printre ei numărându-se și Hemingway, care a fost de acord ca turneul să-i poarte numele. Primele trei ediții au fost câștigate de acesta.


Concursul se va desfășura cu regularitate, în 1960 având loc a XI-a ediție, la care au concurat și Fidel Castro, prim-ministru la acea vreme, coleg de vas fiind Che Guevara. Proverbialul noroc al începătorului se manifestă și în Cuba, Fidel Castro câștigând acea ediție. La înmânarea cupei a spus „I am a novice at fishing”, iar Hemingway i-a replicat: „You are a lucky novice”.

hemingway_fidel
Astăzi, Ernest Hemingway International Billfish Tournament este unul dintre cele mai vechi și prestigioase competiții de gen. Edițiile din 1961 și 1962 nu s-au desfășurat din cauza tensiunilor dintre Cuba și Statele Unite. Între anii 1963 și 1977 competiția a fost doar internă, iar din 1978, odată cu ridicarea de către președintele Carter a restricțiilor de călătorie, s-a reluat participarea internațională. Anul acesta, în perioada 9-14 iunie, a avut loc a 64-a ediție.


Concursul la a cărui constituire a participat Hemingway poate fi analizat din multe puncte de vedere - cultural, social sau politic - însă dincolo de acestea pare să se audă: „Il faut d'abord durer”.