Care este diferența dintre pescar și braconier? Pentru mass media, nici una.

somn
5 noiembrie 2011: Niște indivizi, îmbrăcați după colecția toamnă-iarnă a angroului Europa, se agită la marginea Dâmboviței, în zona Regie. Printre zgomote de basculante, claxoane și mașini, sub privirile a zeci de bucureșteni, imaginea se focalizează pe un pește mare, tras spre malul de beton. Este un somn în agonie, cam de un metru și jumătate, cu o ancoră bine înfiptă în spate (fir textil, după cum înțelegem din comentariile filmulețului, deci nu trebuie să avem emoții că se rupe). Un cetățean, cu o cârpă în mână, coboară grijuliu panta abruptă (aici apar emoțiile), iar, după câteva încercări nereușite, prinde somnul de gură... îl ridică cu greu pe planul înclinat din beton, până la marginea trotuarului... lumea este în extaz... înjurături de bucurie și de autoaprecire... poze cu peștele, constatarea (tot cu aceleași înjurături) ca e mare și greu... bucurie generală pe malurile Dâmboviței.

Pe fondul acestor imagini de sâmbătă, ziarele și posturile de televiziune ne informează cu privire la
captura impresionantă a unui pescar ce a beneficiat de sprijinul unor trecători pentru a scoate monstrul la mal. Aceasta este traducerea jurnalistică a faptei unui braconier care a agățat în mod intenționat, de coloană, cu o ancoră, un somn mare, vizibil de pe mal, care se lupta să supraviețuiască în apa scăzută. În loc să asistăm la salvarea acelui pește blocat într-o zonă a râului, am văzut oameni ce se înghesuiau să-și facă poze cu un somn mort, aflat pe trotuar.

6 noiembrie 2011: BREAKING NEWS!!! Pe Jiu, doi pescari prind un somn, de peste 2 metri. Silurus glanis se reîntoarce... panică și încântare... frică și deliciu... mass media intervine prompt... camere și reporteri... însă... cei doi protagoniști sunt pescari sportivi, au prins somnul, au făcut o poză cu el și l-au eliberat; sunt pescari cu experiență, oameni educați, vorbesc corect limba română; sunt bucuroși de reușită și de evenimentul trăit, dar se gândesc deja la viitoarele partide de pescuit.

Ce fac mass-media în acest caz??? Știrea nu e prea reușită!!! Nu s-au declanșat emoțiile și trăirile gastronomice ale telespectatorilor; nu avem caracteristica de proximitate a evenimentului, cu peștele zbătându-se pe uscat (eventual pe trotuar, printre mașini, ca în cazul zilei precedente); nu apare empatia cu personajele principale care înjură de bucurie, corul cetățenilor, planurile de chiolhan. Reporterul, experimentat, rezolvă cu ușurință aceste neajunsuri: merge câtiva pași pe malul Jiului și în obiectiv apare un cetățean nebărbierit, cu privire ușor încețoșată, agramat, care rânjește la cameră și comentează cu fervoare evenimentul. Ne vorbește despre noroc, pești și mâncare. Ne prezintă captura lui, scoasă dintr-o pungă... imaginea se focalizează pe un somn țeapăn de vreo 30 de cm. Mă uit în fugă pe lista cu dimensiunile minime la care pot fi reținuți peștii:
Somn (Silurus glanis) - 50 cm, de la bot la baza cozii. Reporterul mă lămurește imediat... cetățeanul comentator a fost prezent la eveniment și este, desigur, pescar!!!