Musca de mai...

muscamaipmax_02

3 imitații de Perla maxima considerate muște de mai în nordul Spaniei


Este una dintre cele mai discutate și apreciate imitații din ultimii 350 de ani, evoluțiile ei urmând îndeaproape dezvoltările pescuitului cu muscă artificială. Prima referință directă la musca de mai și insectele din familia Ephemeridae apare în lucrarea lui Thomas Barker, Art of Angling, publicată în 1651. Astăzi, în mod general acceptat, Ephemera vulgata și Ephemera danica sunt cele două specii din familia Ephemeridae ce stau la baza modelelor legate de pescari - foarte rar sunt imitate Ephemera lineata și Ephemera glaucops, care au o răspândire limitată.

Prezența masivă a acestor insecte pe suprafața apei are un efect extraordinar atât asupra peștilor, cât și a pescarilor. În fiecare an putem asista la un adevărat carnaval al muștei de mai pe celebrele chalk stream-uri din sudul Angliei – magazinele cu scule de muscărit sunt luate cu asalt, șiruri de automobile de lux pe ambele sensuri ale drumurilor de lângă apă caută un loc de parcare, hoarde fericite de pescari, printre care poți recunoaște figuri familiare ale vedetelor, se deplasează în susul și josul râului... este perioada de zbor a acestor insecte și cel mai bun moment pentru pescuitul păstrăvului la muscă.

Influența anglo-saxonă a făcut ca acest eveniment din viața efemeridelor să fie așteptat și urmărit cu atenție de către pescarii la muscă de pretutindeni. Pentru cei mai mulți dintre practicanții acestui stil, musca de mai este the most supreme of flies, iar ecloziunea acestor insecte constituie un eveniment cu totul special ce oferă șansa unor partide de neuitat.

muscamaipmax_01

Este însă puțin cunoscut faptul că în unele locuri „musca de mai” se referă la imitația altei insecte:
Perla grandis (Perla maxima în literatura veche) – o specie din ordinul muștelor de piatră, ce trăiește în apele repezi din zonele montane până la altitudini de 2500 m. Perioada de zbor este între mai și iulie, însă aria de răspândire a acestora nu se suprapune cu cea a efemeridelor. Din Scoția în Spania, din Irlanda în Carpați și Balcani, pescari din mici comunități leagă și folosesc modele create după acestă plecopteră ce atinge în mod uzual 40 mm. Păstrăvii mari sunt atrași de aceste imitații, mușcând cu aceeași frenezie pe care o întâlnim în cazul celor de la altitudini mai joase și care se hrănesc cu efemeride. Această muscă „locală” de mai se bucură de o apreciere similară, iar debutul perioadei de zbor este așteptat cu nerăbdare de către muscari.

În Oxford English Dictionary găsim pentru musca de mai și o trimitere la caddis-fly, dar fără nici o referință la cărți, autori sau zone geografice. În prezent, nu știu ca imitații de tricoptere să fie considerate drept muște de mai, însă, dacă ținem cont de aria lor de răspândire și de faptul că anumite specii au perioada de zbor în luna mai, probabil că situația a existat.

Lucrurile au fost dintotdeauna complicate în ceea ce privește confuzia din jurul muștei de mai, iar această stare a fost cel mai bine descrisă de Charles Cotton în 1676: „astfel trebuie să te aștepți să întâlnești Green Drake [Ephemera guttulata] și muște de piatră… și alte câteva care sunt specifice acestei luni [mai] … și care… sunt în competiție cu cele două numite înainte, astfel că nu este stabilit între pescari care dintre pretendente poate avea în mod corect și corespunzător titlul de muscă de mai.” - The Compleate Angler, p. 287

muscamaipmax_00

În ultimele trei secole și jumătate s-au scris zeci de cărți, s-au făcut mii de trimiteri la musca de mai; cu siguranță, aceasta va rămâne o temă deschisă. Pentru cine nu este pescar, dezbaterea pare cel puțin neserioasă: la urma urmei, denumirea unei imitații într-un fel sau altul este o convenție, doar nu pescuim cu numele, iar o definiție corect construită poate stabili precis conținutul acestei noțiuni. Dar s-ar pierde din vedere faptul că subiectul se referă doar aparent la insecte și imitațiile acestora... în realitate, discuțiile sunt despre pescari, despre bucuria începerii sezonului, despre cele mai bune zile de pescuit, reîntâlnirea cu prietenii și planurile pentru lunile ce urmează. Musca de mai este o stare de spirit!


Vă doresc un sezon bun și cele mai prinzătoare muște de mai!