Someșul Rece - 3+1 microhidrocentrale

Sute de microhidrocentrale s-au construit în ultimii ani și alte câteva sute urmează... Pe Someșul Rece, în zona pe care se țineau concursurile de pescuit la muscă, a început construcția a trei microhidrocentrale, iar cea de a patra, de pe Răcătău, e aproape gata.


DSC0357DSC03515DSC03509DSC03512DSC03520PS: S-au scris mii de pagini despre lipsa logicii și a oricărei rațiuni în ceea ce privește construirea microhidrocentralelor. Există doar interese, iar acestea sunt direct observabile prin simpla citire a facturii de energie electrică. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al MCH-urilor de pe Capra, Buda și Otic, râuri care se varsă în barajul hidrocentralei de la Vidraru. Dacă sesizezi absurdul acestor construcții și refuzi să discuți despre ceva contradictoriu - ceea ce ar fi un principiu logic sănătos - atunci ești catalogat ca anarhist, KGB-ist, fascist, dependent de droguri sau vândut agenturilor străine. Cealaltă variantă este de a participa la o comisie, de a evalua impactul asupra mediului, de a elabora un raport etc. Rezultatul este cunoscut... De altfel, din punct de vedere formal, dacă accepți să discuți despre câte unghiuri are un cerc, respingerea ideii că cercul are colțuri devine imposibilă.

Speranța ar fi ca interesele să devină, la un moment dat, contradictorii. De exemplu, prețul la energie electrică să crească atât de mult încât o fabrică de salam, precum cea a ministrului mediului, să devină nerentabilă. Sau poate ca cianurile să dăuneze tuburilor și turbinelor de la MCH-uri. Însă, până acum, interesele s-au dovedit complementare.