Musca galbenă

1mai2017_04

Mai. Musca galbenă. Corpul din lână galbenă: aripile din pană de cocoș roșu & de rață vopsită galben.” - The Treatyse of Fishing with an Angle, 1496

Descrierea muștei galbene apare în Tratatul de pescuit cu undița publicat în 1496 de Wynkyn de Worde și ulterior atribuit autoarei - cel mai probabil, fictive - Dame Juliana Berners. Alături de alte stiluri și metode de pescuit, sunt prezentate sumar 12 muște, fără multe detalii despre modul de legare sau de prezentare, formulând doar recomandări privind utilizarea lor în diferite luni ale anului. Tratatul a fost tipărit ca o completare la cea de-a doua ediție a popularei lucrări despre vânătoare Book of St Albans. Dacă inițial textul a fost văzut ca izvor al literaturii de acest gen, ulterior s-a revenit la considerarea sa ca primă scriere britanică păstrată despre pescuitul la muscă.

Singura certitudine este că Tratatul a fost scris la începutul secolului al XV-lea, fragmente ale manuscrisului existând astăzi la Yale și Oxford. În rest, nu se cunoaște autorul sau, după unii cercetători, autorii acestuia și nici dacă textul a luat naștere de-a lungul secolelor, cunoscută fiind practica de a retranscrie manuscrise și a adăuga fragmente noi sau ale altor autori - merită subliniat faptul că paragraful de deschidere referitor la Solomon este identic cu cel din lucrarea Flos Medicinæ din secolul al XII-lea.

Este importantă influența pe care acest Tratat a exercitat-o atât în epoca sa, prin larga audiență de care s-a bucurat, cât și ulterior, aproape toți cei care au scris despre pescuitul la muscă menționând și citând fragmente din manuscris.

1mai2017_08

„Corpul din lână galbenă: aripile din pană de cocoș roșu & de rață vopsită galben”: a fost și este legată în diferite feluri, ca palmer, streamer, nimfă sau uscată clasică, prezentată pe suprafața apei, între ape sau la adâncime. Oricare dintre variante este corectă, răspuns aparent paradoxal al acestui exercițiu de legat, care ne relevă însă, sub o altă formă, faptul că subiectul logic al pescuitului sunt pescarii, și nu peștii.

După 600 de ani, Tratatul de pescuit cu undița ne oferă cu aceeași exprimare elegantă și laconică o sugestie pentru imitația folosită la deschiderea sezonului. Dar, poate cel mai important lucru, manuscrisul ne arată că pescuitul înseamnă în primul rând colegialitate, dialog, împărtășirea experiențelor și cunoștințelor, prezent și viitor.

Un sezon plin!

1mai2017_11