Near Blair Athol


turner_750

Near Blair Athol, Scotland este o acuarelă realizată în 1808 de Joseph Mallord William Turner, personalitate marcantă a picturii secolului al XIX-lea. Deși nu are nevoie de nici o prezentare ca pictor, este mai puțin cunoscută pasiunea acestuia pentru pescuit, undița fiind nelipsită din desele sale călătorii de studiu. A pescuit în cele mai diverse locuri din Marea Britanie. Există numeroase relatări despre acest hobby al său, despre cum stătea ore întregi aplecat asupra undiței în timp ce ploua torențial, despre peștii pe care-i elibera - C&R avant la lettre - sau despre un mic iaz al său unde punea pești prinși, aflând ani mai târziu motivul pentru care aceștia dispăreau: o știucă trăia acolo. Se spune că putea să lanseze cu precizie o muscă, deși a rămas fidel primei sale iubiri, pescuitul staționar, întreaga sa viață. Este explicația pentru care în lucrările sale apar atât de des scene de pescuit.

turner_lanseta

Din punctul de vedere al subiectului, acuarela a fost inclusă ulterior într-o serie de gravuri ce încearcă să surprindă Scoția și spiritul ei. John Ruskin comenta referitor la acestea: „Trăsătura esențială a Scoției este aceea a unei țări pietroase, puțin locuită și sălbatică, fără munți sublimi, dar frumoasă cu ale sale stânci și pâraie luminoase aflate pretutindeni; cu dumbrăvi dulci și copaci întortochiați.

Dar acuarela este și un document valoros pentru istoria pescuitului. Schița a fost făcută în timpul primei sale călătorii de studiu din Scoția în 1801. Locul reprezentat este situat pe malul râului Tilt și poate fi ușor recunoscut două secole mai târziu. Critica apreciază subiectul ales ca fiind unul modest, însă a fost suficient de important pentru Turner care l-a inclus în seria menționată mai sus. Un mic râu de munte ce-și face loc printre stânci, un luciu de apă mai întins, cu siguranță pești... este suficient pentru a lăsa o puternică impresie asupra unui pescar pasionat așa cum era Turner.

turner_schita

Este interesant că în schița originală pescarul nu este reprezentat; el este inclus în compoziție ulterior, prima dată în acuarela din 1808, apoi în seria de gravuri din 1811 unde apare cu
kilt și tam o' shanter. În ambele cazuri pescarul folosește ca undiță o nuia ușor curbată, cu o lungime greu de apreciat - o dată și jumătate, maximum de două ori înălțimea pescarului. Linia este mult mai lungă decât undița ce este ținută ridicat, în unghi mare, fapt ce ne permite să presupunem că pescuiește probabil la suprafața apei sau între ape. Din poziția corpului și a bățului vedem că pescuiește lateral-în amonte, cu siguranță cu ceva succes pentru că sacul din stânga sa este bine conturat. În fapt, Turner, familiarizat cu diversele tehnici de pescuit din Marea Britanie, ne prezintă un stil popular în Scoția la începutul secolului al XIX-lea... foarte probabil pescuit cu imitații spiders.

turner_detaliu
Singurul semn de întrebare este dacă un mic detaliu prezent în acuarelă este realizat intenționat sau este o degradare accidentală și ulterioară a lucrării. Observăm o ușoară linie albă ce apare în partea umbrită a stâncii mari și se prelungește până pe suprafața apei unde se termină cu un mic punct alb. Putem vedea că această linie este „tăiată” pe deasupra de culoarea celor câteva crăpături ale stâncii - logic, par să fie detalii adăugate în timpul realizării acuarelei. De asemenea, sesizăm prezența la baza stâncii a unor mici pete de culoare concentrată de-o parte și de alta a liniei - ceea ce susține ipoteza că acestea s-au uscat după trasarea liniei. La finalul liniei există un mic punct deschis la culoare, loc spre care converg privirea pescarului, poziția corpului, unghiul aproximativ al undiței - poate reprezentarea unei imitații sau a momentului atacului unui păstrăv. Rămâne să decidă fiecare dacă este un joc de lumină subtil adăugat de Turner, care obișnuia să introducă în lucrările sale asemenea detalii - sau dacă este o simplă coincidență.

turner_pescuind

Sony Pictures Classics


Near Blair Athol, Scotland poate fi nu doar o sugestie pentru un stil de pescuit adaptat lunilor de vară, cu apă limpede și scăzută și imitații specifice de tip spiders, dar și o recomandare pentru cinefili. Mr. Turner este o producție cinematografică excepțională, apreciată de critică și recompensată cu numeroase premii internaționale. Filmul este realizat în 2014, regizor Mike Leigh,Timothy Spall jucând în rolul principal, și prezintă ultimii 25 de ani din viața lui Turner, pictor autodidact cu o personalitate dificilă și ușor irascibil, fiul unui bărbier care l-a crescut singur, cu doi copii nelegitimi, lipsit de maniere și nonconformist, care a iritat și a încântat oamenii în egală măsură, dar, din relatările contemporanilor, un bun coechipier de pescuit. Se spune că multe dintre ideile sale despre lumină și culoare vin din observațiile îndelungate pe care le făcea în timp ce aștepta o trăsătură, iar dacă acest lucru este adevărat, oamenii ar trebui să-i fie recunoscători că a pescuit atât de mult.