Street Fishing

dambovitasf3

Oamenii serioși, oamenii gravi, nu numai că nu vor ceti această scriere, dar vor avea și un zâmbet de compătimire, aflând că la vărsta mea și la situația mea de academician, în loc să mă ocup de lucruri serioase, m'am apucat să scriu despre pescuitul cu undița.

Această atitudine a oamenilor gravi și serioși vădește disconsiderarea de care se bucură la noi, mai ales în vechiul regat, îndeletnicirea pescuitului cu undița; dar mai vădește și o împătrită ignoranță: ignoranță a evoluției pescuitului cu undița, - ignoranță a farmecelor acestei îndeletniciri, - ignoranță a avantagiilor ei nu numai fizice dar și intelectuale - și ignoranță a legăturilor ei cu interesele superioare ale Statului.

Da, la noi, mai ales în vechiul regat, - cu toate că existența multelor lacuri din jurul Capitalei putea îngădui propășirea acestei îndeletniciri, - pescuitul cu undița e cu totul disconsiderat, lăsat pe seama lăutarilor, a bărbierilor, a oamenilor cam într'o ureche. Cel ce e văzut plecând cu undița la pescuit e întâmpinat cu un zâmbet compătimitor, zâmbetul acordat nebunului nevătămător. Și această atitudine a oamenilor cuminți față de pescarul cu undița e cel puțin de nouăzeci de ori la sută justificată.

Râurile noastre din vechiul regat au fost și continuă de a fi atât de pustiite, prin toate mijloacele de distrugere imaginabile: plăși, năvoade, mreji, saci prostovoale, otrăvuri, dinamită, abateri de apă; bălțile au fost raclate în mod atât de nimicitor, - încât a devenit în adevăr, din partea unui om în toată firea, o adevărată nebunie să continue de a spera, că mai poate prinde cu undița un pește, care să merite timpul pierdut în așteptarea realizărei acestei speranțe. Există în limba noastră și o zicătoare în acest sens: ‘Cu pește de undiță și cu mămăligă de râșniță nu se satură omul.’


I. Al. Brătescu-Voinești, Cu undița - Ed. Cartea Românească, 1940

dambovitasf1

Pe data de 7 noiembrie 2015 s-a desfășurat pe Dâmbovița a doua ediție a Bucharest Streetfishing Trophy, concurs organizat de Liga Română de Spinning și Street Fishing Romania. 20 de concurenți au pescuit în sistem catch&release pe porțiunea dintre podul Ciurel și podul Cotroceni.

dambovitasf2

Singurul semn de prietenie din partea vremii a fost lipsa precipitațiilor, iar numărul mic al capturilor a reconfirmat comportamentul specific al peștilor din Dâmbovița ce se arată interesați de năluci doar după aprinderea becurilor de pe stâlpii de iluminat aflați pe ambele maluri ale canalului. A fost remarcabilă atmosfera concursului, bucuria participării la acest eveniment, fapt ce denotă că emergenta comunitate a
street fishing-ului prinde contur și se dezvoltă.

dambovitasf4

Street fishing-ul este sau pare că este diferit de ceea ce se înțelege prin pescuit în sens tradițional. Prima sa caracteristică este vizibilitatea: un pescar de pe malul unei ape dintr-o aglomerare urbană înregistrează de multe ori aceeași „audiență” sau „expunere” ca și panourile publicitare. Street fishing-ul a câștigat adepți și este studiat ca manifestare a culturii urbane, clasificat ca sport urban alături de street football, skateboard, streetball, parkour, BMX etc.

dambovitasf6

Este văzut de unii ca o afirmare a noii generații din spinning, alții îl asociază cu stilul de viață eco, este etichetat adesea ca manifestare a subculturii hipster sau chiar valorificat de unele agenții de turism ce oferă, de exemplu, hărți cu cele mai bune locuri de pescuit în Paris și permise de o zi pentru Seine și afluenți ai acesteia.

dambovitasf9

Multe dintre aprecierile și analizele fenomenului
street fishing par să fie făcute de cei care nu au „îndeletnicirea pescuitului cu undița”. Sâmbătă, pe 7 noiembrie, am făcut câteva fotografii concurenților, am vorbit cu aceștia și am participat la festivitatea de premiere. S-a discutat despre pești, tehnici, scule, capturi, programarea viitoarelor ediții, combaterea braconajului de pe Dâmbovița și dificila colaborare cu poliția locală în acest sens, cum va fi afectată apa de posibilele lucrări la canal și ecluze, organizarea de concursuri ce se vor desfășura simultan în mai multe orașe din țară.

dambovitasf13

Dacă privești
street fishing-ul „din afară” poți pierde din vedere faptul că este vorba în primul rând despre pescuit. Despre pescuit scria în urmă cu 75 de ani Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, iar cele patru caracteristici la care făcea referire și pe care le considera ignorate se aplică surprinzător de bine street fishing-ului: evoluție a pescuitului cu undița, farmecele acestei îndeletniciri, avantajele nu numai fizice dar și intelectuale, implicații mai largi la nivel social.

dambovitasf26

Pentru cel care trăiește în oraș este cel mai facil mod de a pescui: este un stil minimalist, sculele intrând în buzunarul unui rucsac, accesul este imediat, poți pescui zilnic chiar și în pauza de masă, te familiarizezi cu programul și competițiile specializate ale LRS - din acest punct de vedere
street fishing-ul poate fi o excelentă pepinieră pentru spinning. Dar, poate cel mai important lucru, street fishing-ul este o metodă eficientă de protejare a apelor din zona urbană.