Asta înseamnă să fii braconier!

bracco_car_fr

Car alegoric cu braconieri - Franța 1930

„Braconierul traiește în pădure; contrabandistul trăiește în munte sau pe mare. Orașele îi fac pe oameni feroce pentru că îi pervertesc. Muntele, marea, pădurea îi fac pe oameni sălbatici. Acestea le dezvoltă latura neîmblânzită, dar adesea fără să le distrugă latura umană.” - Victor Hugo, Les Contemplations


Într-o dimineață primesc un e-mail de la un prieten:
Braconieri români pe Vah... un grup de români a fost prins pe Vah, în Slovacia, pe sectorul C&R cu pești reținuți. Se pare că au stat vreo două nopți la răcoare, plus amenda cuvenită... Rămânea să se confirme, eventual ceva oficial, plus detalii. Câteva senzații de perplexitate și jenă la gândul că ne află toată lumea... nu că ar lipsi știrile despre hoardele de braconieri români de peste granițe, însă lumea pescuitului la muscă e destul de mică.

Cu toate acestea, mi-e greu să folosesc un cuvânt ca „braconier” într-o astfel de situație... la fel ca în cazul celui care a postat o fotografie în care apare cu o lostriță pe spatele căreia se vedeau urmele de la furcă, însoțită de textul „Asta da lostrita no ce ziceti” sau a celui care poza lipanul pe masa din bucătărie. Inadecvată mi se pare și descrierea ca braconieri a celor pe care-i văd la televizor sau pe internet stând alături de vânatul, peștii, armele, monofilamentele sau generatoarele electrice...

Personalități slab conturate, contradictorii, chipuri urâte, expresii ale feței ce denotă trăiri simpliste, priviri din care lipsește acea scânteie de inteligență sau viclenie, un semn care să arate că au gustat vreodată din misterul cugetării. A-i numi pe aceștia braconieri mi se pare un gest mult prea larg și echivalează cu împuținarea sensului acestui termen, simplificarea lui până la sinonimia cu micimea, meschinul sau materialismul grosier.

Din punctul de vedere al dicționarelor, lucrurile par simple: termenul „braconier” desemnează vânătoarea sau pescuitul ilegal, definirea lui fiind în funcție de legislație și normele de aplicare ale acesteia; originar denumea valetul care se ocupa de câinii de vânătoare, ulterior pe cel care vâna în secret pe terenurile altcuiva. Conotațiile negative și universale - dincolo de sistemele legislative particulare - sunt de natură recentă și rezultă din analiza efectelor braconajului asupra anumitor specii, periclitarea biodiversității și disfuncționalitatea indusă anumitor ecosisteme. Așadar, este relativ simplu să spui cine este braconier sau nu, criteriile fiind incluse, practic, în definiția acestuia.

bracco_chase

Dar reținerea mea în a-i numi pe unii braconieri persistă, deoarece există și un sens rezultat din imaginea de sorginte romantică sau chiar mai timpurie: balade în care bandiții și braconierii scapă de rigoarea legilor în adâncul pădurii; un Ev Mediu în țări subjugate unde banditul are ceva din trăsăturile cavalerului, klefții devin din hoți cetățeni care se bat pentru țara lor. Dacă a existat, Robin Hood cu siguranță bracona, iar haiducii de la noi nu cred aveau permise de vânătoare.

În secolul al XIX-lea au existat braconieri celebri, personaje puternice devenite subiecte de roman, cu trăsături extrem de bine conturate. Oricât aș încerca, îmi este imposibil să mi-l imaginez pe Raboliot, celebrul braconier din pădurile din Sologne, ținând un iepure de urechi și zicând „Asta da iepure no ce ziceti” și nici pe Claude Montcharmont, ghilotinat pentru împușcarea a doi jandarmi, omorând animale pe lângă gardul acestora sau în văzul trecătorilor. Louis Rouget era analfabet, dar știa bine ce legi încalcă, bracona conștient și își asuma condiția și consecințele... el se ascundea în pădure, nu după deget.

În 2013, Lini Paccolat, braconier bine cunoscut de către autorități, atunci în vârstă de 90 de ani, declara într-un interviu: sunt braconier, dar sunt braconier cinstit... nobila artă a braconajului... trebuie să se facă diferența între braconierul protector al faunei și măcelar... primul țap l-am împușcat la 17 ani... pasiune... reguli stricte... cei care împușcă un animal tânăr sau femele cu pui, fac trafic de arme sau vând carnea sunt niște ticăloși. Este o imagine a delincventului constant și asumat, nu a celui de ocazie cu ale sale jalnice încercări de a părea corect.

Parafrazând o expresie uzitată, „Asta înseamnă să fii braconier!”... cel puțin urmărind un filon istoric și cultural de câteva secole. Cât pentru urmașii lor de azi, puternici oratori în pădure, dar gângavi sofiști atunci când sunt prinși, eticheta de braconier o consider o pălărie mult prea mare. Cred că zicerea schilodită a unui politician, fost ministru de Interne ce se afla într-o încleștare continuă cu limba română, este un termen potrivit pentru aceștia: braNconier. 'Trăiți!

braco_riviere

Briton Riviere , Fidelity 1869 - braconier alături de câinele său, așteptând să fie judecat