Pescuit recreativ

Zilele pescarilor români în Polonia, ediția a III-a - interviu cu dl Valerian Rebenciuc

zilepolonia2021_900

Cea de a III-a ediție a Zilelor pescarilor români în Polonia s-a desfășurat în perioada 29 septembrie - 3 octombrie, eveniment ce a reunit 12 participanți. Îi mulțumim domnului Valerian Rebenciuc, inițiatorul și organizatorul manifestării de pe malurile râului San, pentru detaliile și informațiile oferite.

Citește mai mult…

Zilele pescarilor români în Polonia, ediția a II-a - interviu cu dl Valerian Rebenciuc

zilepoled2_16

În perioada 23-27 septembrie s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Zilelor pescarilor români în Polonia, concurs amical la care au fost prezenți 23 de participanți. Am vorbit cu domnul Valerian Rebenciuc, inițiatorul și organizatorul acestei manifestări, care ne-a oferit cu amabilitate detalii de la reuniunea de pe malurile râului San.


Citește mai mult…

Victor Țăruș - interviu

Cum era pescarul...? Exemplu: Vineri seara luam trenul până la Toplița, schimbam cu personalul spre Deda, la 5:30 eram la Răstolita – într-o cameră de canton. Pe la 8 ieșeam pe Mureș, cu cizmele lungi în picioare și varga de muscă. Dădeam până seara la lipan, duminică la fel, chiar dacă uneori era frig și mai luam apă…. Peste zi mâncam o conservă… Cui îi păsa? Duminică seara luam personalul, acceleratul, dimineața Trabantul de la gară și… direct la serviciu. Obosit mort, ud, sărac, nespălat… dar pescar. Sau fugeam la Dunăre, ca să ieșim cu barca la clonc… Oricum, era pește și prindeam destul, deși acasă aduceam cel mult doi pești. Adrenalina ținea loc și de confort – dormeam și pe jos - și de foame.

Citește mai mult…

Zilele pescarilor români în Polonia - interviu cu dl. Valerian Rebenciuc

san20190930_03

Între 25 și 29 septembrie s-a desfășurat pe râul San prima ediție a Zilelor pescarilor români în Polonia, într-o atmosferă ce ne reamintește că pescuitul înseamnă, poate înainte de toate, întâlnirea cu prietenii și împărtășirea experiențelor comune legate de acest hobby. Despre evenimentul care va îmbogăți și va colora istoria și istoriile muscarilor noștri, consemnate în jurnalul de la Pensiunea Gawra din Polonia, am discutat cu domnul Valerian Rebenciuc, inițiatorul acestui demers remarcabil.

Citește mai mult…

Proiect de ordin privind prohibiția în 2019

dec2018_anpa_05

S-a publicat pe site-ul ANPA Proiectul de ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului pentru anul 2019. Printre modificările propuse observăm că în Rezervația Biosferei Delta Dunării pescuitul recreativ la știucă este permis cu reținerea a maximum două exemplare, care să însumeze nu mai mult de 5 kg, iar pescuitul recreativ la crap este permis numai în regim catch & release.

Citește mai mult…

Concurs amical Câmpul Cetății - interviu cu dl. Raul Tătar

ccetatii12018_15

Pe 14 aprilie a avut loc la Câmpul Cetății un concurs amical de pescuit la muscă artificială ce s-a bucurat de prezența a 11 competitori. Vremea a fost deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, ceea ce a influențat probabil și apetitul peștilor, în condițiile în care adâncimea lacului nu a depășit un metru. Despre cele trei manșe, atmosferă și câștigători am discutat cu organizatorul acestui amical, dl. Raul Tătar.

Citește mai mult…

Proiect de ordin privind prohibiția - 2017

propprohib_2017

Proiect ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2017. Articolele 3 și 4 din proiectul de ordin privind prohibiția pe 2017 introduc modificări semnificative.

Citește mai mult…

Două conferințe despre pescuitul recreativ - interviu cu dna Norica Nicolai

conf2016_1

Pe 7 și 8 octombrie 2016 vor avea loc la București și Crișan două conferințe pe tema Beneficiile asupra mediului și impactul economic al pescuitului recreativ și, respectiv, Dezvoltarea rurală sustenabilă cu ajutorul pescuitului recreativ. La eveniment vor participa reprezentați ai Alianței Europene a Pescarilor (EAA) și ai Asociației Europene a Industriei de Echipamente pentru Pescuit (EFTTA), aria temelor abordate fiind largă, de la probleme de ecologie, conflictul hidroenergie - protecția peștilor migratori, sustenabilitatea pescuitului sportiv și până la implicațiile economice generale sau potențialul de dezvoltare rurală a zonelor în care acest hobby poate fi practicat. Se va creiona o imagine de ansamblu despre pescuitul recreativ în cadrul unei acțiuni organizată de doamna Norica Nicolai, jurist, vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European și, nu în cele din urmă, pasionat pescar sportiv.

Citește mai mult…