Stacks Image 4

Populare pe Someșul Cald - interviu cu dl. Mihai Vasilescu

Pe data de 9 noiembrie, o parte din puietul introdus în toplița de pe Someșul Cald, în cadrul acțiunii organizate de Fly Fishing Romania în luna iunie, a fost eliberat, urmând ca restul păstrăvilor să fie scoși săptămâna viitoare. Alături de muscari a participat o grupă de studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, condusă de profesorul Daniel Cocan. Dl Mihai Vasilescu ne-a oferit cu amabilitate câteva detalii despre acest eveniment.
Stacks Image 14
Cine a fost prezent la acțiunea de pe Someșul Cald?

Mihai Vasilescu:
Am participat eu, Alin Hirișcău, Călin Lațiu, profesorul Daniel Cocan, împreună cu 8 studenți. Am fost destul de mulți. Daniel Cocan a fost aici la sfârșitul săptămânii trecute pentru a evalua situația și a văzut că sunt niște păstrăviori în coada topliței, vreo 200-300. A propus să-i prindem pe aceștia, urmând să decidem ulterior ce facem cu restul. Așa s-a și întâmplat, am reușit să scoatem în jur de 250 de pești, o parte din aceștia i-am eliberat pe Someșul Cald, mai sus de Ic Ponor, iar cealaltă parte pe Valea Firii, un afluent al râului.
Stacks Image 16
Stacks Image 12
Cum s-a dezvoltat puietul peste vară?

Mihai Vasilescu:
Peștii prinși erau în stare foarte bună, aveau în jur de 8-10 cm, aripile arătau bine. Peștii erau foarte activi, unii dintre ei chiar muscăreau. La eliberare s-au dus foarte frumos, s-au așezat pe lângă maluri. Apa avea 6℃, debitul era mare pentru că a tot plouat, dar nu era tulbure.
Stacks Image 22
Stacks Image 20
Restul peștilor vor rămâne în topliță până la primăvară?

Mihai Vasilescu:
Am vorbit cu pădurarul, care lucrează acolo de mai mulți ani, și ne-a spus că în acea topliță nu s-au lăsat niciodată pești peste iarnă. Romsilva punea în topliță 30.000 de puieți, iar toamna le dădea drumul. Teoretic, ne-am gândit că peștii ar rezista peste iarnă, pentru că în topliță apa are peste 1,5 m. Chiar dacă îngheață, tot rămâne apă destulă. Dar pârâul care intră în topliță poate să înghețe și atunci aceasta nu se mai alimentează cu apă. Dacă nu se mai alimentează, iar apa curge din topliță, deoarece călugărul nu se închide perfect și digul are câteva spărturi, atunci aceasta poate să se golească și să înghețe toată. Așadar, nu pot fi lăsați peștii peste iarnă acolo. Săptămâna viitoare vom deschide toplița și le vom da drumul la toți.
Stacks Image 28
Stacks Image 26
Pe de altă parte, eu am fost odată la vreo două săptămâni după ce fuseseră eliberați puieții și am văzut că în topliță rămâne apă de vreo 40 cm pe o suprafață cât un teren de tenis. Acolo mai erau circa 100 de pești care nu voiau să iasă. Acum, după ce vom goli toplița și majoritatea peștilor vor ieși, probabil că vor rămâne acolo tot în jur de 100 de pești. Vom închide la loc toplița, care se va umple din nou. Vom vedea iarna aceasta ce se întâmplă cu peștii rămași, dacă rezistă, dacă toplița e OK peste iarnă, ca să știm pentru anii viitori. Sperăm să avem fonduri și să populăm în fiecare an.
Stacks Image 34
Stacks Image 32
În plus, Daniel Cocan va face un dosar și va cere o aprobare pentru electrofishing. Anul viitor vrem să se evalueze toată valea, să vedem ce pești sunt, câți trebuie să băgăm, dacă sunt zone mai sărace, care este bonitatea apei și potențialul acesteia. Va fi o acțiune mai amplă, care va dura aproximativ două săptămâni.
Stacks Image 38