Sărbătoarea pescuitului la muscă - Charleroi, 2016

fpm2016_51

În zilele de 30 și 31 ianuarie s-a desfășurat a XXI-a ediție a târgului internațional Fête de la Pêche à la Mouche, eveniment organizat de clubul L'Amicale des Pêcheurs à la Mouche de Charleroi. Au fost prezenți peste 90 de expozanți din Belgia, Franța, Cehia, Polonia, Austria, Norvegia, Danemarca, Elveția, Irlanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Spania și Luxemburg. Ultimele noutăți sau obiecte de colecție, materiale clasice sau moderne, produse de serie sau unicat, excursii și oferte de ghid în Europa, America de Nord, America de Sud sau Noua Zeelandă... un adevărat corn al abundenței pentru pescarii la muscă. Dincolo de această diversitate și bogăție a tot ceea ce este legat de muscărit, se poate remarca atmosfera extraordinară din cadrul târgului: nu sunt vizitatori și expozanți, ci prieteni care se întâlnesc de 21 de ani la sfârșitul lunii ianuarie. Organizatorii au reușit să transfere evenimentului atmosfera din cadrul clubului lor și să facă dintr-o acțiune comercială un vehicul de promovare a pescuitului la muscă. Despre Fête de la Pêche à la Mouche am vorbit cu dl. Marc Lison, reprezentant al clubului L'Amicale des Pêcheurs à la Mouche de Charleroi.

fpm2016_57

Cum ați descrie în câteva cuvinte Fête de la Pêche à la Mouche?

Marc Lison:
Este un eveniment organizat benevol de către clubul L'Amicale des Pêcheurs à la Mouche de Charleroi. Suntem aproape 40 de voluntari care lucrăm pentru acest târg, iar obiectivul este acela de a face cunoscut pescuitul la muscă unui număr cât mai mare și mai divers de persoane, evident, în special din Belgia, dar și din Franța, acolo unde avem o bună notorietate. Putem spune că în Belgia pescuitul la muscă nu este la fel de răspândit ca alte stiluri de pescuit, iar noi încercăm să-l promovăm și, desigur, să-i atragem pe oameni să pescuiască. În cadrul clubului nostru toți cei care vor să se inițieze și au până în 18 ani sunt primiți în mod gratuit. Toate ieșirile la pescuit pe care le organizăm lunar sunt gratuite pentru acești tineri. Este un mod de promovare a pescuitului la muscă.

fpm2016_10

Care sunt dificultățile întâmpinate și eforturile depuse de dumneavoastră, ca organizatori?

Marc Lison:
Pregătirile pentru acest târg se desfășoară pe durata întregului an, fiind vorba despre gestionarea spațiului, efectuarea calculelor pentru a nu greși atunci când facem rezervările, plus tot ceea ce înseamnă aspectele administrative. Este o muncă enormă, de cursă lungă, trebuie să fim în contact permanent cu expozanții. O altă dificultate este, desigur, aceea de a avea în permanență expozanți noi. Încercăm să existe o diversificare, să nu prezentăm publicului de fiecare dată același lucru... în fiecare an avem un invitat de onoare, anii trecuți au fost Polonia, Irlanda sau Alaska, anul acesta sunt prietenii noștri din Norvegia și Austria.

fpm2016_24

Ce ne puteți spune despre strategia de organizare a târgului?

Marc Lison:
În cadrul acestui târg nu luăm în considerare mărimea expozanților, găzduim pe toată lumea. Nu este o chestiune de marketing, nu ne interesează dacă un expozant are un site de vânzări mai mare decât altul sau dacă este mai cunoscut; chiar dacă expui pentru prima dată sau dacă ești o firmă consacrată, te primim la fel. Există unii participanți de-ai casei, punem accentul, evident, pe expozanții belgieni, suntem totuși în Belgia. Urmează prietenii noștri francezi, fiind în contact permanent cu unele firme foarte cunoscute. Avem contacte bune și în Cehia și în Slovenia, pentru că de ani buni mergem să pescuim acolo. Sunt cei care participă în mod regulat, dar și expozanți care vin pentru prima dată, nu facem diferențieri. Mari sau mici, prețul pe care-l plătesc pe metru pătrat este identic. Avem o mică reducere pentru cei care vin aici de 10 ani și care au un stand mare, dar și pentu cei mici care expun pentru prima dată și care doresc să devină cunoscuți. De exemplu, la această ediție avem un expozant francez care vine pentru prima dată și căruia i-am propus un preț bun pentru că este nou, pentru că este mic în raport cu ceilalți și poate va avea nevoie de un an sau doi înainte de a se impune pe piață. Sunt doi tineri care debutează la acest târg, doi francezi, care au venit aici pentru a se face cunoscuți.

fpm2016_18

Cum influențează un asemenea târg pescuitul la muscă din Belgia?

Marc Lison:
Așa cum v-am spus la început, obiectivul este acela de a face cunoscut pescuitul la muscă. Avem în cadrul clubului mulți tineri care inițial s-au înscris ca debutanți, apoi au ajuns să participe la competițiile naționale și internaționale. Trebuie să știți că toate veniturile obținute din organizarea târgului revin integral membrilor, de acestea beneficiind tinerii cu vârsta mai mică de 18 ani și adulții care participă la competiții. În Belgia pescuitul la muscă nu este un sport subvenționat de către stat, astfel că acești bani constituie un mic buget care-i ajută să-și plătească taxa de înscriere în Campionatul Belgiei sau în alte competiții internaționale. Avem membri care au participat la Campionatul Mondial unde sunt costuri mari. De asemenea, ajutăm la restaurarea unor cursuri de apă, în Belgia au existat cazuri de poluare pe anumite râuri. Am luat legătura cu unele cluburi mici din zonele afectate care aveau nevoie de bani pentru refacerea acestor ape și am donat o parte din veniturile obținute la târg pentru a-i ajuta. Pentru noi râurile sunt o prioritate.

fpm2016_12

Câteva cuvinte despre L'Amicale des Pêcheurs à la Mouche de Charleroi...

Marc Lison:
Este un club de prieteni care respectă peștii, apele și natura. Practicăm exclusiv un pescuit catch&release. Desigur, mâncăm pește din când în când, dar nu pe cel din râurile belgiene. Suntem respectuoși cu păstrăvul și celelalte specii, vorbesc despre pescarii la muscă, nu știu ce fac cei care practică alte stiluri. Scopul este să nu rănim peștele, folosim doar cârlige fără spin și îi eliberăm cu grijă pe cei prinși. Dacă tinerii vor să prindă pești și în viitor, atunci au interesul să-i pună din nou în apă, nu să strângă tot ce mișcă în râu. Încercăm să protejăm natura la maximum și să-i educăm pe tineri în acest sens. Le explicăm regulile unui pescuit corect, îi învățăm să respecte peștele, mediul, să nu arunce nimic pe jos, să-și strângă firele, să nu lase hârtii în urmă, să nu intre în apă acolo unde peștii depun icre. Nu ne limităm doar la membrii clubului nostru, ci desfășurăm acțiuni de informare și educare în școli.

Clubul nostru are două reuniuni pe lună, în prima și în a treia zi de marți a lunii, în cadrul cărora legăm muște și discutăm pe subiecte de interes comun. Dacă nu aveți materiale, vă oferim tot ceea ce vă trebuie, fără să plătiți nimic. Cotizația anuală este de 12,5 euro, ceea ce vă dă dreptul de a participa la toate ieșirile clubului, chiar și la un grătar, dacă vremea ne permite. Totul este gratuit. Avem o bibliotecă și o videotecă la care accesul este liber. Clubul nu dorește să facă profit, scopul său este acela ca pescarii să socializeze, să devină prieteni, camarazi, să descopere plăcerea de a sta pe marginea unui râu sau a unui lac, de a se relaxa după o săptămână de muncă în natură, în liniște, fără telefon. Avem membri din toată Belgia, nu este un club doar al celor care trăiesc în regiunea Charleroi. Singurul lucru pe care îl cerem în schimbul ajutorului oferit de către club membrilor săi este ca aceștia să comunice între ei, să pună în comun informații despre regiunile și locurile unde au fost să pescuiască în vacanțe, despre experiențele lor în ceea ce privește pescuitul la muscă. Este un club al comunicării, al schimbului de informații între prieteni.

fpm2016_11

Ce vă doriți pentru următoarele ediții?

Marc Lison:
E greu de răspuns... Încă de acum câțiva ani am fost întrebați dacă vom organiza târgul într-un spațiu mai mare. Avem aproximativ 90 de expozanți, iar dacă-i numărăm pe toți cei interesați s-ar putea ajunge la o cifră dublă. Din păcate este foarte dificil, având în vedere spațiul de care dispunem și faptul că suntem numai 40 de voluntari. Ar trebui să fim mult mai mulți pentru a organiza un eveniment de o mai mare anvergură, fără a adăuga costuri suplimentare. Aici nu este ca la alte târguri internaționale unde orice supliment se plătește: dacă vrei o priză, plătești, dacă vrei un scaun, plătești, dacă vrei o masă, plătești. La noi totul este inclus, nu există alte cheltuieli, plătești doar metrul pătrat, iar dacă dorești ceva suplimentar, primești gratuit. De asemenea, nu vrem să renunțăm la intrarea liberă și parcarea gratuită. Dacă mergeți la alte târguri, intrarea este 10 -15 euro de persoană, la care se adaugă și parcarea; o persoană care ar veni cu familia și care dispune de un buget restrâns va evita să viziteze un astfel de târg. Așadar, scopul nostru este ca intrarea să rămână gratuită. Cât despre expozanți, așa cum v-am spus, avem la fiecare ediție un invitat de onoare, iar cei care doresc să aibă acest statut este suficient să ia legătura cu secretariatul nostru. De ce nu, la o ediție viitoare, așteptăm ca România să participe în calitate de invitat de onoare.


Noutăți Simms 2016:
G4 black waders - ediție limitată, 300 de perechi distribuite în Europa
fpm2016_75

G4 black waders
fpm2016_74

rucsac tip bandulieră
fpm2016_76

rucsac clasic
fpm2016_77

noile ghete Simms disponibile din luna martie
fpm2016_79

Ceramic flies - Franța
fpm2016_01

Ceramic flies - Franța
fpm2016_03

Materiale și scule de colecție
fpm2016_06

Materiale și scule de colecție
fpm2016_09

Materiale și scule de colecție
fpm2016_65

Schukken design
fpm2016_36

Schukken design
fpm2016_37

Salutări prietenului Lucian Văsieș!
fpm2016_32

Știri locale
fpm2016_35

Evaluarea calității apei în funcție de prezența nevertebratelor
fpm2016_42

Diverse…
fpm2016_40

fpm2016_39

fpm2016_27

fpm2016_21

fpm2016_20

fpm2016_28

fpm2016_29

fpm2016_26

fpm2016_48

fpm2016_56

fpm2016_58

fpm2016_59

fpm2016_63

fpm2016_66

fpm2016_68

fpm2016_70

fpm2016_71

fpm2016_72

fpm2016_73

fpm2016_69

fpm2016_08

fpm2016_64

fpm2016_50

fpm2016_80

fpm2016_43

fpm2016_19

fpm2016_23