Cele mai frumoase lansete sunt fabricate în România

Cele mai frumoase lansete sunt fabricate în România. Nu este nici Breaking News și nici titlu de tabloid. Este ceea ce toți împătimiții pescuitului la muscă vor afirma după ce au văzut o lansetă construită de George Minculete. În țara în care râurile sunt distruse, unde dispariția unor ecosisteme e o chestiune de câteva luni, iar braconajul a devenit un lucru obișnuit, acolo unde acestui hobby i se răspunde în cel mai bun caz cu un surâs îngăduitor, un pasionat pescar la muscă ridică comunele bețe de muscărit la nivelul de adevărate opere de artă. Munca, pasiunea și realizările sale în domeniul construirii lansetelor sunt cunoscute și recunoscute de către pasionații acestui sport din întreaga lume, aprecierile fiind unanime. Realizările lui George Minculete ne obligă la atitudine, la stil, la cunoașterea istoriei și a tradițiilor pescuitului la muscă și, în același timp, ne promit ceea ce căutăm la fiecare ieșire pe apă - partida perfectă.


ds3293-copy
Sunteți pescar la muscă și constructor de lansete. Cum ați debutat în cele două hobby-uri îngemănate?

George Minculete: Eram foarte mare fan al filmelor de aventură în munți. Petreceam verile la munte, la bunici. Pe la vârsta de cincisprezece ani, într-o frumoasă zi de vară, urmăream emisiunea criticului de film Irina Margareta Nistor ce prezenta filmul A river runs through it. Am rămas marcat de secvența în care Brad Pitt lansa pe un râu învolburat, în slow motion, cu o vargă elastică, un șnur ciudat ce-mi părea că seamănă cu un fel de bici. Mi-a rămas întipărită în minte acea secvență în care Brad Pitt biciuia peste acel râu spectaculos. La capătul firului, un fel de gânganie aterizase într-un loc liniștit de după un bolovan și un păstrăv imens s-a ridicat s-o apuce. Acea secvență de pescuit pe râul învolburat avea să-mi schimbe viața pentru totdeauna.

Neînțelegând ce fel de pescuit era acela, am alergat la magazinul lui tata Nițu pentru a elucida misterul. N-am aflat răspunsul decât după multe căutări în reviste și cataloage. Era pescuit la muscă artificială.

ds294-copy
Țin minte că, la vremea aceea, mă uitam extrem de pasionat pe cataloage Shakespeare, Cormoran și Balzer, iar termenul de IM6 devenise o chestie obsesivă ori de câte ori răsfoiam un catalog nou. Asta trebuie să fie, îmi spuneam. Fliegenrute 2.74m, IM6 Kohlefaser material - Cormoran, Balzer. Carbon IM6 - Shakespeare.

La insistențele mele, tata Nițu îmi promisese că îmi va comanda lanseta Balzer IM6 prin firma Arrow. A reușit să-mi găsească în primă fază o mulinetă Cormoran cl.5/6 din grafit și un șnur Cormoran dt5. Parte din mister era elucidat. Mai rămăseseră lanseta și muștele artificiale.

Trecuseră luni bune și lanseta mult visată, prima, întârzia să apară. Fiind nerăbdător și, pentru a încerca acest fascinant stil de pescuit, am căutat la toate barăcile cu scule de pescuit. Într-un final, am găsit o lansetă Silstar, de 2.85m clasa 6/7, din material compozit de fibră de sticlă, 90%, și grafit, 10%, cu mâner EVA - pluta era ceva exotic la vremea aceea - și mandrină de plastic care era montată la capăt, lucru foarte important, cu niște inelușe mici în S dintr-un fel de sârmă fumurie. L-am întrebat pe vânzător: Ce fel de lansetă este asta? E cumva o lansetă pentru pescuit la muscă? Vânzătorul s-a luminat puțin la față, răspunzând: Da, exact. Sunteți primul client care întreabă de așa ceva.

dsc_2884-copy
A fost una din cele mai mari bucurii ale mele ca tânăr pescar. Pătrundeam într-o lume fascinantă și total nouă mie, numai a mea, a pescuitului la muscă artificială. Au urmat telefoane și discuții aprinse despre muște și ce reprezintă ele cu Sorin Drăgoi, din București, și un alt legător, Remus Buga, tot din București, de care, din păcate, nu mai știu nimic, și primele două duzini de muște artificiale. Apoi primul păstrav prins mai neortodox, la muscă udă în susul apei, pe un râu rapid din Carpați. O nouă și extrem de fascinantă lume a pescuitului începea.

Debutul în construcția de lansete de muscă este strâns legat de debutul meu în pescuitul la muscă artificială. Deci, e strict legat de nevoile mele în pescuit.

Prima lansetă de muscă am improvizat-o dintr-un blank de spinning din fibră de sticlă pe care l-am curățat de inele și căruia i-am montat mulineta Cormoran cu șnurul aferent.

Prima lansetă veritabilă de muscă am construit-o dintr-un blank Cabelas SLi, tot un fel de IM6, de 2.60m clasa 3, la care partea de montaj, mâner și mandrină am executat-o împreună cu Paul Sas - era un început pentru amândoi - spațierea inelelor și finisarea matisajelor revenindu-mi mie, dar cerând multe indicații despre finisare lui Florin Ghimișliu, care mai avea câteva antecedente de acest gen. Prima lansetă custom mi-a construit-o chiar el.

Am fost foarte mândru de prima mea lansetă. Am pescuit foarte mult cu ea și am avut poate cele mai mari satisfacții pe râurile din România. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut vreodată că atunci când o să am nenumărate lansete, nu vom mai avea râuri și pești pentru ele. Dar asta este o altă poveste...


Văzând lansetele realizate de dumneavoastră, ne întrebăm despre drumul necesar pentru a ajunge la asemenea performanțe: literatură de specialitate, proiectare, încercări și teste, pasiune, talent și muncă.

dsc_4189
George Minculete: Nu am avut cărți de rodbuilding la dispoziție. Am răsfoit vreo două, împrumutate de la Paul Sas, chiar și el recunoscând că nu din cărți înveți rodbuilding-ul. Autodidact din fire și cu foarte multă imaginație, îmi plăcea să experimentez, să descopăr, să revin acolo unde am greșit și să îmbunătățesc mereu produsul finit. Carțile de rodbuilding îți pot da un punct de plecare, dar, după părerea mea, munca, testele și experimentele, de multe ori costisitoare și presupunând mult timp, sunt cele care duc la rezultate eficiente. După facultate am lucrat pentru câteva firme fără legatură cu pescuitul și țin minte că cel puțin jumătate din salariu mi se ducea pe blankuri și componente. Mai vindeam câte o lansetă la câte un amic, dar nimic mai mult.


Care sunt etapele construirii unei lansete personalizate? Spuneți-ne despre îmbinarea dintre funcțional, produse de cea mai bună calitate și estetic.

George Minculete: Selecția blankului este primul pas. Iar acesta trebuie să fie un blank excepțional din toate punctele de vedere. Apoi, selecționarea atentă a componentelor necesare montării corespunzătoare a blankului respectiv. Pentru fiecare blank există anumite componente - inele, mandrină, mâner - care sunt cele mai potrivite și care vor influența, în final, performanțele lansetei.

Estetica lansetei, după mine, nu este cu nimic mai prejos ca funcționalitatea ei. O finisare de excepție și o alegere potrivită a culorilor care se îmbină armonios - ață de montaj, componente și blank - reprezintă, dacă doriți, ultima expresie a calității unei lansete excepționale.


Care este cel mai dificil moment în construcția unei lansete?

George Minculete: Toate stadiile de construcție ale unei lansete necesită teste minuțioase, răbdare, disciplină și multă atenție.

Fiecare blank este unic. Două blankuri date ca fiind identice - aceeași clasă, acțiune, lungime, material - au mici particularități care pot fi observate prin teste adecvate, statice și dinamice, de către constructorul experimentat. Pentru a obține performanțele pe care designerul și le-a propus proiectând un anumit blank, poziționarea inelelor - de altfel și mărimea, grosimea sârmei și forma acestora - reprezintă un punct extrem de important în construcția unei lansete. Ea va determina frecarea mai mică sau mai mare a firului printre inele și, implicit, performanțele acesteia în lansarea șnurului.

dsc_8561-2
Finisarea matisajelor cu rășini epoxidice în multiple straturi este un proces migălos și consumator de timp și care va determina atât aspectul final al lansetei, estetica ei, cât și durabilitatea acestora în timp.


După o perioadă în care au fost aproape uitate, asistăm în ultimii ani la un reviriment al lansetelor din fibră de sticlă, iar multe dintre creațiile dumneavoastră folosesc asemenea blankuri. Și-a spus fibra de sticlă ultimul cuvând în pescuitul la muscă?

George Minculete: Nu, nu cred că fibra de sticlă și-a spus ultimul cuvânt atunci când locul ei i-a fost furat de către mai performantul grafit.

Fibra de sticlă este încă un material extraordinar în construcția blankurilor de muscă. Puriștii genului au știut-o tot timpul. În multe situații, este chiar superioară atât grafitului, cât și bambusului. Să nu mai punem la socoteală că o lansetă din fibră de sticlă este și foarte durabilă, rezistentă la șocuri și driluri violente. Acțiunea mlădioasă și progresivă asigură prezentări foarte delicate, protecția tippet-ului este excelentă, drilul foarte distractiv - partea cea mai bună. Pentru pescuit la muscă uscată la distanțe mici și medii, lansetele din fibră de sticlă sunt poate cea mai bună alegere. Din acest motiv, ele au devenit pentru mine noua revelație în pescuit la uscate, ude sau streamere mici pe râulețul clasic de păstrav, atât la noi, cât și în Austria, spre exemplu. Ele sunt cu siguranță ceva ce nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunui împătimit de grafit sau bambus. Prețul este de obicei mai mic decât cel al unei lansete dintr-un alt material. Bineînțeles că o lansetă meșteșugită la mare artă poate ajunge și la prețuri destul de mari...

Puriștii la muscă udă sau uscată sunt chiar intrigați cum de tot mai mulți pescari își îndreaptă din nou atenția către lansetele din fibră de sticlă, iar media de flyfishing din SUA, cum era de așteptat și așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani în cazul grafitului, a reinventat roata de prea multe ori pentru simpla lansetă din fibră de sticlă, care își făcea treaba și fără ajutorul marketing-ului agresiv din economia zilelor noastre.


dsc_2685
Un proiect pe bambus, fibră de sticlă sau carbon... de care vă simțiți cel mai atras, care prezintă cele mai mari provocări și satisfacții?

George Minculete: E greu de spus... Blankurile din fibră sunt extrem de atractive mai ales ca și culoare, deci reprezintă o provocare destul de mare pentru constructor, rezultatul fiind ori unul destul de exotic, ori ceva ce lovește prin simplitate.

Trebuie păstrat în același timp un echilibru între contrastul culorilor, eleganță și simplitate, fapt care mă atrage, aș putea spune, indiferent din ce material este făcut blankul.


Care este lanseta pe care ați construit-o și la care țineți cel mai mult?

George Minculete: Am avut o lansetă dintr-un grafit mai elastic, de 8 picioare în clasă 1/2, pe care regret că am vândut-o pentru a-mi finanța alte proiecte... Ar mai fi și altele, dar asta a fost o lansetă care mi-a adus foarte multe satisfacții pe râurile de la noi, foarte aproape de sufletul meu. Imaginați-vă un păstrav de 30 cm în lansetă de clasă 1, acțiune moderată... e foarte greu și de povestit...


Ce vă cer cel mai des clienții dumneavoastră? Când vin au deja în minte modelul final sau doar câteva elemente de bază, iar modelul final apare din discuțiile cu dvs.?

George Minculete: Cel mai des? E greu de spus... Poate că se cer mai des Sage și lansete de nimfă, în România, mai mult ca orice. Cei de afară au cam depășit momentul Sage sau czech nymphing și își arată interesul tot mai mare către lansete din fibră de sticlă - Steffen, Kabuto, Tom Morgan și noile Epic.

Am clienți foarte educați, pot să afirm cu mândrie lucrul acesta. Poate pe unii i-am mai educat eu, sau poate, prin calitatea pe care mă străduiesc să o ofer, atrag mai ales o anumită parte a muscarilor, adică pe aceia mai școliți, experimentați, dacă aș putea spune așa, care știu destul de bine sau foarte bine ceea ce doresc. Dar am de multe ori parte și de novici sau oameni mai puțin experimentați cu care schimb destule emailuri și îi sfătuiesc cât pot de bine în alegerea lansetei potrivite.


Sunteți un pasionat pescar la muscă. Cum arată pentru dumneavoastră o partidă ideală de pescuit la muscă?

dsc_1305-3
George Minculete: O partidă la uscată cu cei mai buni prieteni ai mei, pe un râu izolat din Carpați și cazare la o cabană veche de vânătoare.


Ce proiecte aveți pentru acest an?

George Minculete: Pentru prima jumătate a anului, fibra de sticlă se pare că a câștigat teren serios comparativ cu grafitul. Pe mai încolo, nu se știe încă. Intenționez să mai și ies la pescuit anul acesta. Poate prin Muntenegru sau Serbia... Poate Austria sau Norvegia... Sau poate pe un râu ascuns din Carpați care încă mai curge... din fericire.


Vă mulțumim pentru acest interviu, invităm cititorii pe site-ul dumneavoastră (http://tightloopflyrods.blogspot.ro) și vom reveni cu detalii ale noilor lansete semnate de dumneavoastră.