Cupa Liliacului Carpatin editia a III-a, interviu cu dl. Andrei Togor

clc2016_gaborg2
Valea Iadului a găzduit în perioada 27-29 mai a III-a ediție a openului Cupa Liliacului Carpatin, etapă din cadrul Campionatului Național. La competiție s-au înscris 22 de muscari care au pescuit în 6 manșe pe pista de concurs ce a avut o lungime de 10 km, fiind situată în amonte de barajul Leșu. La doi ani de la debut, Cupa Liliacului Carpatin a devenit o etapă din calendarul competițional extrem de apreciată, iar acest lucru se datorează celor de la Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius care organizează concursul și se îngrijesc de zona protejată pe durata întregului an. Domnul Andrei Togor, reprezentat al organizatorilor, ne-a oferit cu amabilitate câteva detalii de la acest concurs.


Cum au fost cele 3 zile de concurs?

Andrei Togor:
Întâi aș vrea să vă spun că s-au prins 646 de pești de către cei 22 de participanți, într-un concurs cu șase manșe a câte două ore, lucru, cred eu, destul de apreciabil. Atmosfera a fost relaxată, am asistat și la două debuturi, unul fiind forțat de împrejurări pentru a se putea constitui grupele, astfel că un membru al asociației noastre s-a înscris în primul său concurs. Ne-am bucurat de prezența celor de la Bucovina care au venit pentru prima oară la noi la concurs, credem că s-au simțit și ei foarte bine. Nu am reușit să mă uit încă peste formularele de feed-back, pe care participanții le completează după încheierea concursului, dar din ce am observat toată lumea a fost mulțumită. Din punct de vedere organizatoric, singura problemă a fost că am avut multe retrageri în ultimul moment, ceea ce a încurcat un pic calculele făcute atât la cazare, cât și la împărțirea grupelor, dar se mai întâmplă, apar lucruri în ultimul moment și oamenii nu pot fi prezenți. Oricum, mai mult de 26 de standuri nu aș fi putut pune pe pista de concurs, care s-a întins pe 10 km, cu o zonă de circa 1 km între cele două sectoare, zonă lăsată pentru antrenament și cu un acces mai dificil.

clc2016_indigen

Cum au fost vremea și condițiile de pescuit în acest week-end?

Andrei Togor:
Vremea a fost superbă, nu am avut nici măcar un strop de ploaie, a fost cald, soare, s-a putut pescui și s-a prins foarte bine și la uscate, nu ne puteam dori o vreme mai bună. Chiar și Liliacul Carpatin a fost înflorit, pentru a încânta privirea celor prezenți pe standurile din aval. Apa a fost foarte curată, cristal în partea din aval, nu am avut nici un fel de probleme cauzate de turbiditate. Oricum Valea Iadului se tulbură destul de greu deoarece zona este bine împădurită. Singura problemă a fondului piscicol este cauzată de amenajările hidrotehnice din amonte unde există un baraj care deviază o parte din apă către Valea Drăganului și asta face ca debitul Văii Iadului să fie semnificativ redus.

clc2016_gaborg1

Care a fost cea mai mare captură și ce specii s-au prins?

Andrei Togor:
Din cei 646 de pești prinși, marea majoritate au fost păstrăvi, lipan s-a prins relativ puțin, cred că în jur de 10% din totalul peștilor capturați. E de remarcat faptul că nu a existat nici o manșă în care vreun competitor să nu prindă nici un pește. Pe unul dintre cele două sectoare este doar păstrăv, pentru că aval de acesta există o cascadă care nu permite migrarea lipanului și altor specii în amonte. Pe de altă parte, lipanii au fost destul de mofturoși, nu au mâncat ca în alți ani. Cea mai mare captură a fost un păstrăv de 28 cm prins de Dorin Hirișcău. Peștii pe Valea Iadului nu sunt mari, apa având un debit relativ mic, iar râul fiind destul de pescuit. Anul trecut cea mai mare captură a fost de 29 cm, în condițiile în care s-a pescuit și în aval de barajul Leșu. Anul acesta nu s-a mai organizat concursul și acolo pentru că populația piscicolă a avut de suferit în urma golirii, din punctul meu de vedere, bruște a lacului de acumulare.

clc2016_rutavali

Cum a arătat podiumul?

Andrei Togor:
Locul I a fost ocupat de Florin Buzaș, pe locul II s-a situat Ioan Dejeu, colegul meu de echipă și localnic din Remeți, fost campion național acum vreo 20 de ani, care a pierdut concursul în ultima manșă, locul al III-lea a revenit lui Alin Hirișcău care păstrează tradiția familiei în clasările bune de la Valea Iadului, anul trecut Bogdan, fratele său, câștigând openul, iar acum Alin și Dorin Hirișcău reușind să ocupe un loc pe podium, respectiv titlul pentru Cea mai mare captură.

clc2016_trofee

Ce stiluri de pescuit și ce imitații au fost folosite la concurs?

Andrei Togor:
Tot nimfa a rămas la putere, dar s-a prins bine și la uscată. Personal am pescuit o manșă doar la uscată, pe un stand care a și facilitat acest stil, pe o apă cristal. Și la udă s-a prins, s-a reușit o clasare foarte bună într-o manșă pescuindu-se la udă, însă sunt foarte puțini cei care practică acest stil. Ca muște uscate eu am folosit câteva modele clasice, klinkhammer și adams, Dan Săcui și Mihai Vasilescu știu că au utilizat henryville.

clc2016_togor

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori...

Andrei Togor:
Sponsorul nostru principal a fost FlyFishing Outlet, singurul și cel mai complet magazin online dedicat exclusiv pescarilor la muscă din România cu cele mai bune prețuri la branduri de top, care ne-a sponsorizat cu tricouri pentru toți concurenții și vouchere în valoare de 1300 de lei pentru primii trei clasați și cea mai mare captură. De asemenea, RNP ne-a pus la dispoziție pista de concurs, Merita Bio și Balta Merita Bio ne-au oferit produse cu specific local, iar Troutline.ro ne-a acordat discounturi la materialele achiziționate de pe site de 25% pentru locul I, 20% pentru locul II și de 15% pentru locul III, Cea mai mare captură și concurenții care au fost lideri de manșă, iar restul participanților au beneficiat de un discount de 10%.

Am stat la pensiunea Rustic House, gazdele au fost extrem de ospitaliere, mulți o consideră cea mai bună locație unde se desfășoară competițiile de fly fishing din țară: ambianță extraordinară, tradițională, cei de la pensiune sunt atenți și primitori, mâncarea este excelentă, terasa se află fix pe malul râului...



clc2016_casciadolina2
Cum este organizarea unui concurs într-o zonă pe care o gestionați și o vizitați săptămânal...

Andrei Togor:
Din păcate nu o vizităm chiar săptămânal, dar încercăm să facem cât mai des. Nu cred că e cu nimic mai special decât organizarea altor concursuri, doar că avem o anumită autoritate în zonă și până acum nu am avut situații de a găsi pescari din afara competiției care sunt pe standuri sau alte incidente. E normal că știind zona cunoaștem mai bine locurile și bonitatea acestora, astfel că ne e mai ușor în delimitarea standurilor. Desigur, nu pot fi standuri perfect echilibrate, există și un pic de noroc în tragerea la sorți, pentru că sunt și zone mai productive și altele mai puțin productive, ca peste tot, nu cred că există vreo pistă competițională în România care să aibă o bonitate uniformă.



Au existat probleme în vara anului trecut cauzate de golirea lacului de acumulare de la Leșu...

Andrei Togor:
Așa este, lacul a fost golit prea brusc, acest lucru a condus la înămolirea albiei în aval de baraj. Peste tot pe bentosul Văii Iadului era un strat de o jumătate de metru de mâl, fapt care a condus la diminuarea semnificativă a populației de lipan. Păstrăvul, încet - încet, din ceea ce am înțeles, începe să-și revină, dar dacă e să ne gândim să organizăm în aval de barajul Leșu o competiție, cred că mai trebuie să treacă 3 ani până la refacerea populației de pești și asta în contextul în care apa este păzită.

O problemă constantă este lipsa unui debit corespunzător și acest lucru se întâmplă din cauza devierii apei către Valea Drăganului la barajul din amonte, iar, pe de altă parte, cred că această apă ar putea fi administrată mai bine. Dar sperăm că odată cu acțiunea celor de la Fly Fishing Romania, la care asociația noastră este parteneră, tabăra de voluntariat care va avea loc la mijlocul lunii iunie pe Someșul Cald, se va crea un precedent și o sensibilizare în ceea ce privește gestionarea râurilor din țară. Sperăm să se dezvolte un model care să fie preluat și de alți administratori de fonduri piscicole și să demonstrăm că și la noi pot exista râuri curate, populate și gestionate corespunzător.



Care sunt principalele proiecte ale Aqua Crisius pentru Valea Iadului în 2016?

Andrei Togor:
Aqua Crisius în 2016 o să organizeze cea de-a treia ediție a Zilelor Ariei Protejate, practic, Zilele Văii Iadului, care vor coincide cu sărbătorirea a 10 ani de activitate a asociației, evenimente care se vor desfășura în 18-19 iunie. Printre altele, avem în vedere crearea a două poteci tematice prin intermediul unui proiect, una asigurând accesul la un molid cu o circumferință de 400 cm ce urmează să fie inclus în baza de date Remarkable Trees of Romania, cealaltă, situată pe versantul stâng al văii, va fi dedicată doamnei Anna Marossy, un botanist excepțional, apărător înverșunat al naturii, pentru care asociația noastră poartă un mare respect și căreia i se va ridica un monument comemorativ. De asemenea, vrem să realizăm o nouă hartă a Văii Iadului pe care o vom tipări într-un tiraj de 400 de exemplare și pe care o vom distribui și comunităților locale, în special la pensiuni și în punctele de acces al turiștilor. Nu în ultimul rând vom organiza, deja tradiționala, tabără Junior Ranger pentru 20 de copii din județul Bihor și nu numai. În rest, ne desfășurăm activitatea obișnuită, efectuăm constant controale împreună cu reprezentanți ai Jandarmeriei, pentru ca pescarii din zonă să fie în legalitate. Dacă o apă este păzită acest lucru se regăsește și în abundența populației piscicole.