Open Someșul Rece - interviu cu dl. Alin Hirișcău

open_sr2017_02

Competiția de pe Someșul Rece, una dinte cele mai îndrăgite și așteptate etape din Campionatul Național, s-a desfășurat în perioada 4-6 august, ediția din acest an bucurându-se pe prezența unui număr de 26 de pescari. Am avut plăcerea de a discuta cu dl. Alin Hirișcău, organizatorul openului, ce ne-a oferit detalii de la acest eveniment.

open_sr2017_13

open_sr2017_12

open_sr2017_11

Câteva cuvinte despre concursul de pe Someșul Rece...

Alin Hirișcău:
A fost prima dată când am organizat concursul pe Someșul Rece, anterior a fost organizat de Mihai Vasilescu și Marius Neamț. Atmosfera a fost deosebită, toată lumea s-a simțit foarte bine. Unii dintre pescari își doresc să vină aici de fiecare dată pentru că le place că dormim în cort, facem foc, stăm afară, povestim. Am avut noroc și de o vreme foarte, foarte bună, nu am avut probleme. Noaptea temperatura nu a scăzut sub 12°C, a fost probabil și mai ridicată, iar în timpul zilei nu a fost extrem de cald.

open_sr2017_14

open_sr2017_15

Cum a fost apa?

Alin Hirișcău:
Apa a fost puțin scăzută, însă destul de echilibrată, și pe standuri, dar și ca pești. S-au prins în jur de 8-9 pești pe stand, însă au fost și câteva gherle... doi concurenți nu au prins, dar nu știm exact care a fost problema, dacă era concurentul sau standul, pentru că gherlele au fost pe standuri diferite.

open_sr2017_10

open_sr2017_09

Care a fost cea mai mare captură?

Alin Hirișcău:
În total s-au prins vreo 600 de pești, predominant a fost păstrăvul. Cea mai mare captură a fost un lipan de 30,1 cm, prins de Borda Călin. S-au mai ratat câțiva pești mari, care au rupt firele, deoarece toată lumea a pescuit cu fire destul de subțiri, majoritatea peștilor fiind mici.

open_sr2017_07

open_sr2017_06

open_sr2017_04

La ce s-a prins cel mai bine?

Alin Hirișcău:
La nimfă, din nou, și, în general, cu nimfe foarte mici, cu bile de 2.5, maximum 3, legate pe cârlige până la 16.

open_sr2017_05

Cum a arătat podiumul?

Alin Hirișcău:
Concursul a fost câștigat de Suciava Daniel, pe locul secund s-a situat Buzea Cotea Ioan, iar locul al treilea i-a revenit lui Cosmin Roșca.

open_sr2017_08

open_sr2017_01

Care este starea râului față de anii trecuți?

Alin Hirișcău:
Din punctul meu de vedere, atât Romsilva, cât și ceilalți responsabili de râu s-au cam retras, sau cel puțin nu au mai investit timp și bani, din pricina inițiativei acelor firme care doreau să construiască acolo microhidrocentrale. Practic, se vede clar că din 2011-2012 interesul față de râu a scăzut foarte, foarte mult. RNP-ul nu a mai făcut populări și încă din concursurile anterioare era evident că râul începe să se degradeze. Nu s-au mai făcut cascade, cele vechi nu s-au reparat... nici nu ar mai fi avut de ce, pentru că dacă s-ar fi construit pe acest râu cele trei microhidrocentrale, așa cum era inițial proiectul, nu-și mai aveau nici un rost nici cascadele și nici populările. Decizia primei instanțe a fost de oprire a lucrărilor și refacere a porțiunilor distruse, dar mai urmează recursul... noi sperăm că o să salvăm râul. Pe de altă parte, și braconajul este la ordinea zilei. Chiar de această dată am întâlnit trei indivizi care pescuiau cu momeli naturale... dar nu sunt singurii, toată lumea știe că aici sunt probleme. Noi sperăm că începând de anul acesta sau de anul viitor, dacă judecătoria o să ne dea numai vești bune, Romsilva o să se ocupe cât mai mult de râu, care o să redevină Someșul Rece de altădată.