Prohibiție

Ordin prohibiție 2022

prohibitie2022_9

În Monitorul Oficial de vineri s-a publicat Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022 Citește mai mult…

Despre ordinul de prohibiție pentru 2020 – interviu cu dr. Adrian Ionașcu

prohibitie2020_1
În propunerea de ordin pentru stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție din acest an apar câteva modificări semnificative, una dintre cele mai importante fiind extinderea sezonului de pescuit la păstrăv cu o lună și jumătate. Am avut plăcerea să discut despre acestea cu dr. Adrian Ionașcu, biolog implicat în numeroase proiecte de cercetare și conservare, cunoscut pescarilor din articolele semnate în revistele de profil.Citește mai mult…

Proiect de ordin privind prohibiția în 2019

dec2018_anpa_05

S-a publicat pe site-ul ANPA Proiectul de ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului pentru anul 2019. Printre modificările propuse observăm că în Rezervația Biosferei Delta Dunării pescuitul recreativ la știucă este permis cu reținerea a maximum două exemplare, care să însumeze nu mai mult de 5 kg, iar pescuitul recreativ la crap este permis numai în regim catch & release.

Citește mai mult…

Proiect - Ordin de prohibiție 2018

prohib2018

S-a publicat proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2018, varianta finală modificată ca urmare a propunerilor conducerii ARBDD

Citește mai mult…

Proiect de ordin privind prohibiția - 2017

propprohib_2017

Proiect ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2017. Articolele 3 și 4 din proiectul de ordin privind prohibiția pe 2017 introduc modificări semnificative.

Citește mai mult…

Prohibiția 2016

prohibitia2016

Pe data de 10 februarie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2016.

Citește mai mult…

„Varga în cui, năvodu'-n apă…” sau Prohibiția 2014

net

Ziua de 1 Mai reprezenta pentru pescarii cu musca artificială deschiderea sezonului în apele de munte, dar anul acesta „am rupt-o” cu tradiția. Nu pentru că s-au gândit mari strategii de protecție a peștilor sau apelor, ci, foarte probabil, din exces juridic cu iz de nepăsare, nepricepere și presupun ceva interese.

Mai pe scurt, în noul „Ordin privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2014” se specifică la art. 1 alin. (1) că:

„Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.”

zicere veche de ani buni, în care se modificau la fiecare publicare doar perioadele.
Citește mai mult…

Prohibiția 2013

Pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură a fost publicat proiectul de Ordin privind prohibiția pentru anul 2013.
Citește mai mult…

Prohibiție 2012

A apărut, în sfârșit, Ordinul privind prohibiția pescuitului pe anul 2012... doi miniștri au reușit să semneze un text din care mai mult de 95% este la fel de peste 10-15 ani Citește mai mult…