„Varga în cui, năvodu'-n apă…” sau Prohibiția 2014

net
Ziua de 1 Mai reprezenta pentru pescarii cu musca artificială deschiderea sezonului în apele de munte, dar anul acesta „am rupt-o” cu tradiția. Nu pentru că s-au gândit mari strategii de protecție a peștilor sau apelor, ci, foarte probabil, din exces juridic cu iz de nepăsare, nepricepere și presupun ceva interese.

Mai pe scurt, în noul „Ordin privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2014” se specifică la art. 1 alin. (1) că:

„Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.”

zicere veche de ani buni, în care se modificau la fiecare publicare doar perioadele.

Pentru muscari, dar și pentru cei de la spinning, era interesant art. 5 care prevedea excepțiile pentru păstrăv și știucă. Însă decidenții, însuflețiți de elan juridic și avânt revoluționar, modifică art. 5, și în loc de specificarea excepțiilor „Prin excepţie de la art. 1...”, așa cum făceau de ani buni, ne spun acum Fără a aduce atingere prevederilor art. 1…”:

„(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 1 se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice, după cum urmează:”

iar la lit. d) vorbesc și despre păstrăvi:

„d) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi din 15 septembrie până pe 31 decembrie;

Prima concluzie e simplă, iar veștile sunt mărețe: ca să nu aducem atingere prevederilor art. 1, pescuitul la păstrăv se va putea desfășura de la 1 iunie la 14 septembrie (pentru lipan nu se pune problema, fiind oprit tot anul). Colegii de la spinning au o mică fereastră la știucă între 26 și 31 martie, iar apoi vor mai arunca rotativele și voblerele după 30 mai.

Nu cred că modificările de mai sus au fost făcute pentru a proteja vreun pește - pe vremuri, pe râurile unde exista lipan, prohibiția dura până la 30 mai, pe câteva pagini din revista AGVPS-ului fiind enumerate bazinele hidrografice și condițiile de pescuit pe fiecare apă - căci, dacă se dorea așa ceva, se scria un ordin clar, și nu unul în care stai să intersectezi intervale de timp pentru a afla când și pe unde ai voie să pescuiești.

Dacă la art. 5 putem să presupunem lipsa vreunei intenției, în cazul modificărilor aduse la art. 3 lit. b) și c) ne poate duce mintea și la ceva interese. Aici, prin scoaterea sintagmei „cu excepția pescuitului recreativ/sportiv” se permite ca pe anumite sectoare ale Dunării Vechi să se pescuiască inclusiv comercial. Respectiv pe acele porțiuni care erau zonă de protecție și refacere biologică și unde era permis să se pescuiască doar sportiv/recreativ în condiții de catch&release, acum luăm peștele acasă și cu plasa și cu undița timp de 6 luni, în perioada 1 iunie - 30 noiembrie.

Art. 3.
Se declară zone de refacere biologică/zone de protecţie pentru resursele acvatice vii următoarele:


prohibiția 2013
b) pe Dunărea Veche, între confluenţa canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, Mm 13+1.000, de la intrarea în vigoare a prezentului ordin până în 30 noiembrie inclusiv, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie prevăzută la art. 1 alin. (1), cu eliberarea în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;
c) sectorul de pe Dunărea Veche cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu canalul Sulina, Mm 8+600, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie prevăzută la art. 1 alin. (1), cu eliberarea în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;

prohibiția 2014
b) pe Dunărea Veche, între confluenţa canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, Mm 13+1.000, pe tot timpul anului, cu excepţia perioadei 1 martie-30 noiembrie inclusiv, când pescuitul este permis în afara perioadei de prohibiţie prevăzute la art. 1 alin. (1);
c) pe Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu canalul Sulina, Mm 8+600, tot timpul anului, cu excepţia perioadei 1 martie-30 noiembrie inclusiv, când pescuitul este permis în afara perioadei de prohibiţie prevăzute la art. 1 alin. (1);