Open Păstrăvul de Aur - interviu cu dl. Alin Hirișcău

pastravaur2017_21

A XXII-a ediție a Păstrăvului de Aur a avut loc în perioada 27-28 mai, reunind pe malurile Someșului Cald 30 de competitori. Despre cele două zile de concurs am vorbit cu dl. Alin Hirișcău, care ne-a oferit cu amabilitate detalii de la acest eveniment.


pastravaur2017_19

Organizați pentru al doilea an consecutiv Păstrăvul de Aur. Spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosferă și participanți.

Alin Hirișcău:
Participanții în proporție de 70% au fost dintre cei prezenți și anul trecut. În plus, am avut și doi debutanți în competițiile de muscă. Toată lumea a fost foarte mulțumită de gazde și de condițiile oferite. O mică problemă, prezentă și anul trecut, a fost cu standurile din amonte unde nu s-au prea prins pești. Anul viitor când vom organiza concursul îl vom programa eventual ceva mai târziu. O să mă duc de mai multe ori la pescuit în vara aceasta pe râu pentru a găsi cea mai bună perioadă pentru ca și în partea sa superioară să putem prinde pește. Dacă nu este cazul, o să scoatem zona respectivă din concurs și o să reducem numărul de participanți la 24, atât cât este maximum posibil până în acea zonă superioară unde nu se prea prind pești, cel puțin acum, primăvara. Concurenții au venit din toată țara, ceea ce m-a bucurat foarte mult. O parte din concurenți au fost mulțumiți, o parte mai puțin mulțumiți din cauza standurilor de sus, dar acestea au fost condițiile oferite de râu.

pastravaur2017_9

pastravaur2017_10

pastravaur2017_20

Cum a fost vremea și cum ați găsit apa?

Alin Hirișcău:
În prima zi a fost o ploaie mocănească ce ne-a sâcâit în reprize de dimineață până seara. Tot sâmbătă, în manșa a treia, din cauza unor lucrări la pădure, o parte din standuri au fost tulburi. Am vorbit cu pădurarul și acesta a rezolvat problema, în următoarele manșe apa fiind curată. Nivelul apei a fost normal, chiar scăzut comparativ cu săptămânile anterioare. Aproape toată zăpada de pe munți s-a topit, însă apa este foarte rece. Este probabil și cauza pentru care manșele de dimineață nu au fost așa de productive ca cele de la amiază sau de seară. Sâmbătă dimineața la 8 cineva a măsurat temperatura apei și era de 4°C.

pastravaur2017_4

pastravaur2017_3

pastravaur2017_14

Cum s-a prins?

Alin Hirișcău:
În total s-au prins 638 de pești, ceea ce este destul de decent, având în vedere că într-o manșă apa a fost murdară. Cei mai mulți pești prinși într-o manșă de un concurent au fost 33. Ca reguli, în cadrul concursului, am avut schimbarea standului cu cel vecin la jumătatea timpului din manșă și nu s-au mai măsurat toți peștii prinși de un concurent, cu excepția unui singur pește ce conta atât în manșă, cât și în clasamentul final, în cazul în care exista o situație de egalitate. În plus, nu s-a permis concurenților să mai pună direct mâna pe pește, acesta trebuind prins din afara minciocului, prin plasă, astfel încât contactul direct să fie minim.

pastravaur2017_25

pastravaur2017_12

pastravaur2017_6

S-au prins și păstrăvi și lipani, inclusiv păstrăvi de lac, undeva în jur de 6-7 păstrăvi de lac. Chiar și cea mai mare captură a fost un păstrăv de lac de 38 cm. În fiecare primăvară urcă păstrăvii de lac și stau până la începutul lui iunie, după care coboară.

pastravaur2017_17

Cum a arătat podiumul?

Alin Hirișcău:
Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Radu Boncuț, locul III a fost ocupat de Gigi Hădăreanu, prima lui prezență pe podium, pe locul secund s-a clasat Adrian Trîmbițaș, iar eu am câștigat primul loc.

pastravaur2017_23

pastravaur2017_24

pastravaur2017_15

Ce stiluri și imitații s-au folosit?

Alin Hirișcău:
Cel mai mult s-a pescuit la nimfă, s-a prins cel mai bine cu niște nimfe mov și negre cu portocaliu în coadă. S-a prins și la uscată, personal am arbitrat pe cineva care a prins la uscată 7 din 14 pești.

pastravaur2017_18

pastravaur2017_16

pastravaur2017_1

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori?

Alin Hirișcău:
Sponsor a fost Troutline care a acordat reduceri pentru materiale de pescuit în valoare de 30% pentru locul I, 20% pentru locul al II-lea și Cea mai mare captură și de 15% pentru locul al III-lea. În plus, toți participanții beneficiază de o reducere de 10%, valabilă timp de 2 săptămâni. Un alt sponsor a fost gazda la care am stat și anul trecut, Pensiunea Alex Padiș, care a oferit ca premiu pentru Cea mai mare captură cazarea pe durata unui weekend cu familia. Ne-am simțit foarte bine aici și anul trecut și acum, atunci când s-au făcut înscrierile pentru acest open, toată lumea a recomandat aceeași pensiune.

pastravaur2017_8

RNP-ul ne-a ajutat în organizare. Pe toată durata competiției a păzit zona cu standuri ca să nu se pescuiască și nu a eliberat autorizații pentru zilele de concurs.

pastravaur2017_22

Anul trecut s-a organizat o importantă acțiune de populare și de amenajare a unor cascade. Rezultatele au început să se vadă?

Alin Hirișcău:
Rezultate în privința cascadelor, da. Nu au mai urcat babușca și cleanul la nivelul la care îi găseam în anii trecuți. S-a prins babușcă în standurile din aval, dar 2-3 bucăți, clean aproape deloc. Aceasta poate și din cauza timpului întârziat, cu o lună, o lună și jumătate. Oricum, înainte să reparăm cascada cea mai din aval, reușeai, în amonte de ea, să prinzi până și biban, ceea ce nu s-a mai întâmplat acum.

În ceea ce privește popularea cu păstrăvi este greu de evaluat acum. În condițiile în care în topliță au mai rămas niște pești de anul trecut, aceștia nu au depășit 12-13 cm. Nici un coleg nu mi-a spus însă că ar fi prins păstrăvi de această dimensiune.

pastravaur2017_5

pastravaur2017_28

Ce vă propuneți pentru acest an, dumneavoastră și clubul?

Alin Hirișcău:
Împreună cu Aqua Fishing Club o să mai organizăm un concurs pe Someșul Rece, de care tot eu voi fi responsabil, unde sperăm ca totul să fie bine. În rest, o să încercăm să pescuim mai mult și să evaluăm sectorul superior de pe Someșul Cald, unde atât anul trecut, cât și anul acesta nu s-a prea prins. Vom vedea și vom calcula când ar fi ideală programarea concursului pentru ca și acolo să avem rezultate bune.