Open Mureș - interviu cu dl Daniel Suciavă

mures26092021_900

În zilele de 25 și 26 septembrie s-a desfășurat Open Mureș, concurs pe echipe din campionatul intern al AGVPSR la care au participat 24 de pescari, respectiv 8 echipe. Domnul Daniel Suciavă, organizator și participant la open, ne-a oferit detalii despre cele 3 manșe ținute pe râurile Mureș și Răstolița, dar și despre planurile Clubului Fly Reghin.


mures26092021_01

Cum sunt Mureșul și Răstolița? A fost o pauză de 3 ani din calendarul competițional…

Daniel Suciavă: În primul rând, în perioada recentă, este pentru prima dată când Răstolița intră în calendarul competițional. Răstolița s-a prezentat bine, chiar dacă apa nu a fost perfectă pentru pescuitul la muscă, a avut o mică nuanță, dar s-a prins bine. Despre Mureș pot să spun că a fost destul de capricios, cu bancuri mari de scobari, unii dintre concurenți au reușit să și prindă, au fost drill-uri spectaculoase cu aceștia… chiar cea mai mare captură din concurs a fost un scobar de 41,5 cm. S-a prins preponderent lipan, am avut 151 de capturi în tot concursul, se putea și mai bine, dar faptul că am venit după un interval cu ploi și Mureșul abia acum se așează în matca de toamnă și se pregătește de perioada aceasta limpede, eu spun că este decent.

Merită subliniat că pe Răstolița s-a prins o cantitate impresionantă de păstrăvi nepunctabili și ne așteptăm ca acesta să devină un râu foarte frumos. S-a prins pe lângă peștii punctabili un număr dublu de capturi nepunctabile, pești sub 18 cm, în special păstrăvi, dar și lipani. Ne așteptăm să avem un râu frumos, nu spectaculos, pentru că minuni nu se întâmplă peste noapte, dar semnalele din parte concurenților au fost pozitive și chiar au apreciat manșa de pe Răstolița, unde am avut 8 standuri pe o distanță de 4,4 km. S-au prins păstrăvi foarte frumoși, niște indigeni deosebiți, dar s-a prins și lipan.

mures26092021_06

S-au prins și alte specii?

Daniel Suciavă: S-au prins și trei mrene mari, 36-38 cm, s-a prins și clean, au fost echipe care s-au axat și s-au adaptat repede pe clean și chiar au punctat bine cu cleanul. Practic, echipele trebuiau să se adapteze în funcție de sector, să-și aleagă peștii țintă și să pescuiască după respectiva specie. Nu a fost ușor, este o problematică destul de tehnică și destul de grea ca să te adaptezi, să vezi ce pești ai pe stand și să și reușești să-i prinzi. Dar au fost echipe care au căutat cleanul și l-au găsit, au fost echipe care au dat după lipan și l-au găsit… cel mai bine s-au descurcat echipele care au urmărit lipanul și acolo au fost rezultatele cele mai bune. Însă peștii au fost foarte selectivi, sâmbătă dimineața au fost 5°C, apa a fost foarte rece, pești mofturoși, foarte multă hrană pe râu… a fost o provocare pentru pescari.

mures26092021_08

Vremea a fost bună?

Daniel Suciavă: Da. Am avut o vreme excelentă vineri și duminică, vineri a fost o zi însorită, pe la 9 s-a ridicat și ceața, am avut soare, am avut temperaturi plăcute la amiază, dar sâmbătă dimineața a fost frig și apa a fost destul de rece. Am avut o vreme plăcută, nu au fost precipitații, s-a pescuit în condiții bune.

mures26092021_07

S-a pescuit la nimfă?

Daniel Suciavă: S-a pescuit în mare măsură la nimfă și majoritatea capturilor au fost la nimfă. Au fost pescari care au pescuit și la ude, după clean, și au și prins, dar nu într-o măsură în care să-i avantajeze în clasamentul general.

mures26092021_02

Ce modele au fost cele mai utilizate?

Daniel Suciavă: S-au folosit diverse nuanțe de pheasant taill, poloneza a dat rezultate foarte bune pe Mureș, la lipan. Pe Răstolița s-a pescuit cu un model de pheasant taill cu nuanțe mov cu cdc, dar s-a prins bine și pe clasica poloneză.

mures26092021_15

Ce echipe au urcat pe podium?

Daniel Suciavă: Pe primul loc s-a clasat Fly Fishing Dedicated, formată din Raul Tătar, Lucian Tătar și Rugină Bogdan, locul secund a revenit echipei Club Fly Reghin din care am făcut parte alături de Adrian Trîmbițaș și Buzaș Cotea Ioan, locul al treilea fiind ocupat de Fly Toplița, alcătuită din Mihai Șandor, Ovidiu Mureșan și Andras Kosa.

mures26092021_17

Cea mai mare captură?

Daniel Suciavă: Titlul pentru cea mai mare captură din concurs a fost câștigat de Buzaș Cotea Ioan, cu scobarul de 41,5 cm. Eu chiar am pescuit atunci când l-a prins, el și-a dorit marea captură și a muncit mult… Trebuia să insiști foarte mult ca să prinzi scobar la muscă. Când am pescuit cu el, în acea rotație în care am pescuit cu el, din 6 drill-uri cu niște scobari foarte mari, a reușit să aducă în minciog doar unul. Sunt niște pești extraordinari, însă, imaginați-vă cum e să pierzi scobarul după un drill de 2-3 minute… este un pescuit spectaculos.

mures26092021_21

Câteva cuvinte despre gazde, atmosfera de la concurs și cine v-a ajutat la organizare…

Daniel Suciavă: Nu am avut o cazare într-o locație din circuitul turistic, am avut o locație privată, o cabană pusă la dispoziție de către un prieten, 14 concurenți s-au cazat acolo, au fost și concurenți din Mureș care au rămas acasă.

A fost o atmosferă așa cum trebuie să fie în concursurile de fly, am depus toate eforturile să nu avem probleme tehnice, organizatorice, contestații sau alte situații de genul acesta, sper ca și concurenții să fi apreciat efortul organizatoric, care este al clubului, nu este al meu individual. În organizarea acestui concurs au participat și colegii mei de echipă, cot la cot cu mine. Doresc să menționez sprijinul consistent din partea AJVPS Mureș în cele două zile de competiții. Paznicul de pescuit s-a implicat foarte mult, a asigurat ca pe râu să nu intre alți pescari și vreau să le mulțumesc celor de la AJVPS Mureș că au intrat în acest curent competițional și ne sprijină. De asemenea, mulțumesc Direcției Silvice Mureș pentru susținerea oferită în buna desfășurare a acestui open pe zona râului Mureș, în amonte de Sălard.

mures26092021_30

Ce-și propune Fly Reghin pentru 2022?

Daniel Suciavă: Cred că este prematur să vorbim acum… Intenționăm să continuăm tradiția și să organizăm cel puțin Open Mureș și anul viitor, anul acesta mai avem un concurs, Open Zetea pe care-l organizează tot clubul nostru. Anul viitor nu știu, dar cu singuranță vom organiza Open Mureș și în măsura în care vom reuși să găsim înțelegere și considerăm că râul poate fi introdus în calendar, ar putea face obiectul unei discuții Gurghiul, dar acum este prematur să ne pronunțăm.