Raul Tătar - Campion Național 2012

Anul acesta, Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială a inclus două concursuri: Cupa 3 lacuri din 21-23 septembrie și Openul Mureș din 5-7 octombrie, iar clasamentul a fost alcătuit pe baza rezultatelor înregistrate în aceste competiții. În acest fel, spre deosebire de anii trecuți, Finala a cuprins și manșe de lac, structură asemănătoare cu majoritatea concursurilor internaționale. Despre cum a fost competiția, despre concursuri și pescuitul la muscă artificială vorbim cu domnul Raul Tătar, câștigătorul Finalei și deținătorul tricoului de Campion Național 2012.


titlucn
În 2011, ați participat la concursul de la Mureș, unde ați ocupat primul loc... după un an, tot la Mureș, ați îmbrăcat tricoul de Campion Național. Ce reprezintă pentru dumneavoastră acest titlu?

Raul Tătar: O realizare importantă. Mi-am atins obiectivele din acest an în ceea ce privește competițiile de pescuit la muscă. Când am îmbrăcat tricoul de Campion Național nu mi-a venit să cred, pentru că nu m-am așteptat să câștig Finala.

Anul acesta, Finala Campionatului Național a fost compusă din două concursuri, și primul a avut loc pe lac - Cupa 3 lacuri - unde m-am clasat pe locul 7. Mă gândeam că pe Mureș nu prea am adversari, decât dintre colegii și prietenii mei din Târgu Mureș, care cunosc râul la fel de bine. Nu credeam că cineva dintre participanții din Finală poate să mă întreacă în cel de al doilea concurs. Cunosc foarte bine Mureșul, anul trecut am câștigat open-ul de aici și vroiam să-mi păstrez rezultatul. Problema era clasarea din primul concurs, aveam 6 concurenți în fața mea.


Anul trecut vă gândeați la această performanță?

Raul Tătar: Nu... nici vorbă... Open-ul de pe Mureș, de anul trecut, a fost prima competiție de pescuit la muscă la care am participat și pe care am și câștigat-o. Au insistat niște prieteni să mă duc la concurs, știau că pescuiesc destul de bine. Eu nu am vrut să mă fac de râs, știam că vor veni foști campioni naționali, muscari cu experiență și cu rezultate.


raul2012_nv1
Cum a fost Finala din acest an?... Știu că răspunsul vine din partea câștigătorului, dar tocmai de aceea vă întreb....

Raul Tătar: Propunerea mea, în această primăvară, a fost ca Finala Campionatului Național să cuprindă două părți. De ani de zile Finala se ținea într-un singur loc, într-o anumită locație ce nu permitea o bună desfășurare și a manșelor de râu și a celor de lac. M-am gândit că ar fi bine să organizăm Finala în așa fel încât să fie mai concludentă. Până acum erau o manșă de lac și două de râu și nu se poate, ca după trei manșe să fii Campion Național. De anul acesta sunt 6 manșe, trei de lac, trei de râu, și, cumulat, cine e mai bun să câștige!


Dincolo de concursurile din Finala Campionatului Național, ați avut rezultate foarte bune și la celelalte competiții...

Raul Tătar: Pentru mine, anul acesta a fost un an al experimentelor... A fost pentru prima dată în viața mea când am pescuit la muscă pe lac, prima dată în viața mea am dat la clean cu muscă, prima dată în viața mea am pescuit cu streamer, prima dată în viața mea am pescuit cu muscă uscată... Toate au fost premiere pentru mine, dar am insistat. Până acum, pescuiam doar la nimfă și la udă, pe câteva râuri, dar prindeam. Eram specializat în pescuitul lipanului la muscă, la lipan mă pricepeam.


raul2012_nv2
Se pare că lipanul este o școală bună pentru muscari...

Raul Tătar: Da. Mi se pare cel mai dificil pește de prins.


Anul acesta ați avut un parcurs ascendent și v-aș întreba care sunt factorii ce favorizează o asemenea evoluție: cât contează în această ecuație practica, materialele, documentarea, perseverența, sacrificiile personale și chiar prietenii?

Raul Tătar: Mai degrabă parcursul a fost constant, nu pot să zic că a fost ascendent. Acest comportament constant cred că mi-a adus și locul I în Campionat și titlul de Campion Național. Cât despre o rețetă a succesului?... Eu cred că este perseverența.


raul2012_nv3
Dar practica, materialele, prietenii?

Raul Tătar: Foarte mult...99%. De fapt, totul contează. La început, când am debutat într-ale muscăritului, utilizam materiale comune, de exemplu legam muștele cu ață din comerț. Am început să mă documentez pe internet și am văzut materialele speciale, dedicate acestui sport. Mi-am comandat de câteva mii de Euro materiale și acum îmi leg singur muștele. Și înainte îmi legam singur muștele, dar cunoșteam vreo 3-4 modele, acuma am peste 20 de cutii cu imitații.

Totodată am învățat foarte mult de la niște prieteni din Mureș, în special tehnica de pescuit la muscă uscată și la streamer, pe care nu le știam deloc, și ei m-au învațat... am dat cu șnurul în fiecare zi câte 2 ore, pe zăpadă, de mi-au sărit ochii din cap... am făcut febră musculară la mâini până am învățat...


Pentru dumneavoastră, care este diferența dintre a pescui, ca să spunem așa, pe cont propriu, singur sau cu câțiva prieteni, și a pescui într-un concurs?

Raul Tătar: E o diferență ca de la cer la pământ. E o diferență enormă. Când pescuiesc de plăcere e una, iar concursul e altceva. Pentru concurs trebuie să te mobilizezi. Eu întotdeauna am încercat să mă mobilizez 100% pentru fiecare concurs. Înainte de fiecare competiție încerc să citesc apa, asta îmi aduce de fiecare dată multe surprize. Pentru mine, toate apele în afară de Gurghiu și Mureș au fost ape noi. Pozițiile bune ocupate în concursurile din acest an, chiar dacă am luat locul II sau III sau am câștigat, se datorează faptului că de fiecare dată m-am dus și am încercat să citesc apa. Unde sunt peștii, cum mănâncă, ce mănâncă. De fiecare dată când particip la un concurs, mă duc și întorc doi-trei bolovani să văd ce insecte sunt pe fundul apei, să-mi dau seama cam ce mănâncă peștele, care sunt imitațiile cele mai adecvate.

Când sunt cu prietenii... e cu totul și cu totul altceva... nu mai este cazul mobilizării și concentrării specifice competiției, pescuiesc pentru relaxare, pescuiesc pur și simplu din plăcere...


raul2012_nv4
Sunt necesare calități psihologice?

Raul Tătar: Concentrarea și atenția contează în proporție de 50%, iar celelalte 50 de procente trebuie dedicate citirii apei. Să găsești peștele, acesta este cel mai greu lucru. În momentul în care găsești peștele și musca potrivită, totul decurge de la sine, vine ca pe bandă rulantă.


Dar norocul?

Raul Tătar: Are locul lui în concursuri și contează foarte mult. Contează foarte mult norocul în concursuri, la tragerea la sorți, tragerea standurilor, dar cu insistență poți să păcălești și norocul. Pe de altă parte, nu poți să ajungi chiar primul sau să câștigi fiecare concurs dacă lupți împotriva norocului. Nu ai cum. Pentru locul I trebuie și noroc, însă nu întotdeauna. De exemplu, pentru mine, la Open-ul de la Gurghiu, nu a contat foarte mult norocul. Din primul moment mi-am zis că o să câștig acel concurs, indiferent de standul pe care-l voi prinde, pentru că știu că pe acel râu sunt pești peste tot. În trei manșe am avut trei locuri întâi. La Gurghiu știam că o să câștig concursul de când am plecat de acasă. E râul meu de suflet, știu fiecare piatră de acolo...


De cât timp pescuiți la muscă, cum ați devenit muscar sau despre prima lansetă și prima muscă?

Raul Tătar: Prima dată când am pescuit, am dat cu râmă... acum 25 de ani am prins păstrăv cu râmă. Ulterior am descoperit rotativa și voblerul și cam de 15 ani pescuiesc la pastrăv cu rotativă și cu vobler. În urmă cu 10-12 ani, pe data de 1 Mai, când s-a deschis sezonul, m-am dus pe malul apei și am văzut un pescar care a prins un pește la muscă artificială. Am fost curios să văd cum a prins, era pentru prima dată când vedeam cum se pescuia la muscă. Atunci am văzut muștele artificiale pentru prima dată, două muște ude. Am intrat în vorbă cu el, mi-a dat și mie două muște, iar a doua zi cu un băț improvizat și o mulinetă chinezească am prins doi lipani și un păstrăv. De atunci am început să pescuiesc la muscă... 10-12 ani.


Unde pescuiți în afara concursurilor?

Raul Tătar: În foarte multe râuri. Avem aici, în Mureș, vreo 20 de râuri de munte. Merg și prin alte locuri din țară, dar mai rar. Am pescuit și în străinătate, am fost în Suedia, în Norvegia, în Slovacia...


raul2012_nv5
Uscată, udă, nimfă sau streamer?

Raul Tătar: Nimfă și udă.... Prima dată am pescuit la muscă udă. Vreo 2 ani de zile numai cu muscă udă, nici nu am știut ce este o nimfă, și prindeam foarte bine cu ea. Am fost specializat pe udă, și chiar și în prezent dau, de foarte multe ori, la muscă udă și la nimfă.


Când abordați un râu nou, ce muște folosiți?

Raul Tătar: Întotdeauna experimentez... Am în cutie un anumit număr de muște. Întorc câteva pietre și văd ce insecte sunt pe fundul apei, apoi încerc o imitație apropiată. Astfel am un punct de plecare. De fiecare dată, pe râurile unde nu am mai pescuit, în prima manșă am prins cei mai puțini pești. Asta până mi-am dat seama la ce mănâncă... după aceea în a doua și în a treia manșă am recuperat...


Anul trecut ați participat la Campionatul European de Pescuit la Muscă Artificială care a avut loc în Portugalia, între 13 și 20 mai. Cum ați perceput diferențele dintre ce se întâmplă afară și ce se întâmplă la noi?

Raul Tătar: Considerând că a fost un Campionat European, organizarea a fost de nota 9, nu chiar de 10, pentru că au fost și anumite disfuncționalități... eu am avut probleme de 3 ori în concurs. Dar nu sunt mari diferențe, cel puțin între Portugalia și noi. E adevărat că au fost investiți niște bani, taxa de participare este mare, în jur de 1100 de Euro. Diferența foarte mare a fost în ceea ce privește râurile... au fost niște ape la care nu mă așteptam, au fost practic niște bălți... abia vedeai în ce sens curge apa. Totul a fost nou pentru mine, dar a fost bine.


România a fost reprezentată în Portugalia la Europene, la Mondialele din Slovenia... însă în Franța, la Mondialele pentru tineret nu am avut reprezentanți... Cum vedeți viitorul pescuitului la muscă în România?

Raul Tătar: Din păcate nu am avut reprezentanți în Franța. Mă gândesc că așa cum a decurs până acum, așa o să decurgă și pe mai departe, pentru că la noi cea mai mare problemă este lipsa banilor și a sponsorilor. Dacă ar fi sponsori și ceva bani, am fi prezenți și la Campionatele pentru tineret. Să știți că la Clubul Muscarilor Baia de Arieș, la domnul Moga, este un copil de 10 ani care a participat la concursuri, Dup Casian, și chiar s-a descurcat bine. Mie mi-a plăcut cum s-a prezentat și i-am făcut cadou un băț de muscărit.


raul2012_nv6
Care sunt cele mai mari probleme ale pescuitului la muscă din România?

Raul Tătar: Apele reprezintă cea mai mare problemă, nu sunt păzite, sunt braconate excesiv și adesea găsești o mizerie de nedescris. Probabil că din această cauză mulți dintre cei care pescuiesc la muscă o lasă baltă sau preferă să meargă în alte părți decât să pescuiască la noi. Practicanți ai pescuitului la muscă sunt, ei formează chiar un grup consistent. Eu cunosc în Târgu Mureș 40-50 de pescari la muscă, dintre care 20-30 pescuiesc exclusiv la muscă. Și eu am convins câțiva prieteni să se apuce de muscărit. Pe de altă parte, o mare problemă este lipsa banilor.


De unde o să-mi dați în 2013 un interviu? Din Norvegia, de la Mondiale, sau din Slovacia, de la Europene?

Raul Tătar: De la Europenele din Slovacia. Acolo vreau să mă duc neapărat. Am fost în Slovacia și mi-a plăcut foarte mult. Acolo avem șanse mari să obținem un rezultat foarte bun... cea mai bună clasare din ultimii ani. Părerea mea este că dacă reușim să alcătuim o echipă competitivă, am putea face o figură deosebită. Apele din Slovacia seamănă foarte mult cu apele noastre... foarte, foarte mult. Norvegia, pentru mine, este pe planul al doilea. La Mondiale vor fi patru manșe de lac și una de râu și am înțeles că o problemă este și numărul mic al peștilor din apele din acea zonă, Mosjoen. Așadar, sigur ne vom auzi din Slovacia, în a doua jumătate a lunii septembrie.

raul2012_nv7
Raul Tătar:

Zodia?
Berbec

Muscar?
De 12 ani

Râul preferat?
Gurghiu

Lacul preferat?
Nu am încă, pentru că anul acesta a fost prima dată când am pescuit la muscă pe lac.

Metoda preferată?
La nimfă, metoda cehă de pescuit la nimfă, dar și la uscată îmi place foarte mult.

Firmele pe care mă bazez?
Bețe Sage și Orvis, Scierra, echipament Simms, șnur Cortland, RIO

Lipan sau păstrăv?
Lipan și păstrăv. La muscă, altceva nu îmi place... am prins și știucă, e frumos, dar prefer lipanul și păstrăvul

Cel mai mare pește la muscă?
Păstrăv indigen de 2,8 kg

Cărți/reviste/internet…?
Biblia muscarului, o carte cu toate tipurile de muște, revistele care mai apar la noi și pe internet... pe primul loc e internetul.

Motto-ul dumneavoastră?
Nu m-am gândit până acum... dar cred că: Fii perseverent și vei câștiga!

În 5 ani?
În 5 ani nu știu dacă o să mai particip sau nu la concursuri... pentru că sunt foarte multe probleme. Lucrurile nu sunt încă clare... e foarte ciudat... abia am intrat, am crezut că o să fie totul roz și frumos și oameni de un anumit fel, dar m-am înșelat. Într-adevăr, 80% din oameni sunt jos pălăria, dar există o anumită parte dintre ei care mai lasă de dorit... nu știu unde o să fiu peste 5 ani în competiții... sunt foarte pesimist din punctul asta de vedere. Dar cu siguranță muscar o să fiu toată viața. Cât o să pot să pescuiesc, o să pescuiesc la muscă, aproape exclusiv.