Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Moga Luca

aries_moga_2019_06

Pe 25 și 26 mai s-a desfășurat pe Arieș a doua etapă din campionatul național de pescuit la muscă artificială. Openul Aventuri în Apuseni a reunit 28 de concurenți în prima competiție de pe râu din acest an, standurile fiind poziționate între Gârda și Scărișoara. Domnul Moga Luca, organizator și concurent, ne-a oferit cu amabilitate detalii de la această competiție.


aries_moga_2019_16

Cum a fost întâlnirea de pe Arieș?

Moga Luca:
Plină de neprevăzut! Am mai spus: atunci când am ales numele openului, Aventuri în Apuseni, am avut ori prea multă inspirație, ori lipsă de inspirație, pentru că văd că în ultimul timp sunt numai aventuri... Multă vreme s-a discutat, chiar și după ce ne-am cazat la Hotelul Perla Arieșului, dacă să ținem sau nu concursul... Problema principală a fost apa, vineri seara era o apă în plină viitură, apă murdară, mare, debitul era crescut de 2-3 ori față de nivelul normal al Arieșului. Am stat destul de încordați până a doua zi dimineață, când am hotărât că dacă apa nu se îndreaptă, vom face 14 standuri în amonte de standurile deja făcute, ca să pescuim într-o zonă cu apă mai curată. Nu a fost nevoie, până la urmă am rămas pe standurile deja făcute, în plus am mai făcut două standuri, deoarece au fost înscriși 35 de concurenți, iar în final am rămas 27 plus Boncuț Radu, care a venit să se vadă cu prietenii și pe care l-am rugat să rămână la concurs pentru a avea un număr par de concurenți... în final a luat locul III.

aries_moga_2019_05

Vremea a fost bună?

Moga Luca:
Se mai zicea că „Vremea a fost cu noi!”... De data asta, nu! Îmi aduc aminte că, în armată fiind, am participat la Dinamoviada de schi, unde, la finală, am prins un viscol puternic, pe Semenic; în ziarul Sportul s-a scris: „Finala voințelor oțelite”... Și acest open a fost unul al voințelor oțelite, pentru că a fost o mare provocare fizică și psihică. Având în vedere faptul că debitul râului a fost foarte mare, a mai intervenit și regula referitoare la interzicerea trecerii podurilor în timpul manșei. Acum nu s-a putut trece prin apă, poate în vreun stand sau două se putea trece apa și pescui în mod normal, respectiv pe ambele maluri.

aries_moga_2019_10

Au fost standuri în care poate aveai două-trei locuri în care puteai să pescuiești așa cum voiai... A fost extrem de dificil. În mod normal Arieșul are puține locuri atât de adânci încât să nu le poți trece, în mod normal apa este rezonabilă ca adâncime. De aceea, acum, și numărul de capturi a fost mic... 320 de pești. Au fost mulți concurenți cu 1-2 pești pe manșă, în ultima manșă s-au prins mai mulți, s-au prins și 18 pești, probabil acolo unde au fost și standurile accesibile.

aries_moga_2019_09

Apa a fost murdară?

Moga Luca:
Sâmbătă dimineața apa a început să se limpezească, din punctul de vedere al turbidității a fost în regulă, dar debitul a fost extrem de mare, viteza curentului a fost foarte mare. Am pescuit în standul 11, unde era o apă foarte adâncă, la ieșirea din câte o adâncitură în mod normal puteai să treci râul, dar acum te lua pur și simplu de pe picioare. Am aproape 90 kg și 1,80 m, stau destul de bine pe picioare, dar pur și simplu acum mă lua apa.

aries_moga_2019_12

Putem să evaluăm bonitatea Arieșului în acest an?

Moga Luca:
Aș spune următorul lucru: înainte de concurs am făcut evaluări, ultimele evaluări au fost făcute duminica trecută, cu o săptămână înainte de concurs, și am prins foarte bine, exemplare foarte frumoase de lipan, majoritatea între 25 și 30 cm. Cu toate că am pescuit puțin timp în fiecare loc, am prins în jur de 10-15 bucăți în fiecare stand evaluat. Pește este, dar, având în vedere condițiile de care am vorbit, a fost foarte greu să prinzi pești în timpul concursului.

aries_moga_2019_13

Clasamentul și cea mai mare captură?

Moga Luca:
Cea mai mare captură a fost un lipan de 30 cm prins de Doru Salcă, iar pe podium s-au clasat Raul Tătar pe locul I, Buciu Darius pe locul al II-lea și Boncuț Radu pe locul al III-lea, cel care a venit să ne viziteze, a venit din calificări, cum s-ar spune, iar la final a urcat pe podium.

aries_moga_2019_08

Ce imitații au fost cele mai utilizate?

Moga Luca:
Am pescuit cu două nimfe, lestate cu bile de 3 mm, bile de tungsten, iar în unele locuri ziceai că dai la uscată. Desigur, condițiile au fost de așa fel încât s-a pescuit doar la nimfă, din câte am înțeles a mers foarte bine peeping caddis, s-a mai folosit o nimfă neagră, cerclată cu argintiu și cu un guler dublu, alb și roșu, alții au prins cu o nimfă de culoare mov, cerclată cu sârmă tot mov, cu un hackle scurt din pene străvezii.

aries_moga_2019_17

Câteva cuvinte despre organizare și gazde...

Moga Luca:
Aș vrea să spun că am fost cazați la Hotelul Perla Arieșului din Albac, am avut un soi de demi-pensiune, masa de dimineață în regim de bufet suedez și cina. Cred că toată lumea a fost mulțumită pentru că, în primul rând mâncarea a fost diversificată, gustoasă, de o calitate excepțională, chiar s-au străduit gazdele cu o mulțime de feluri, cu plăcinte, cu balmoș, iar condițiile de cazare au fost foarte bune.

aries_moga_2019_18

În ceea ce privește organizarea nu au fost nici un fel de probleme, am luat toate aprobările necesare, ne-au sprijinit și cei de la Parcul Natural Apuseni, cărora vreau să le mulțumesc.

aries_moga_2019_07

Din partea clubului nostru am participat eu, împreună cu trei copii, Bocșa Darius, Dup Casian și Țăran Robert. Toți cei trei copii au beneficiat de o sponsorizare de 150 de lei din partea domnului Octavian Ardac, căruia vreau să-i mulțumesc pentru susținerea și încurajarea acestor tineri. Ei pescuiesc foarte bine, însă condițiile au fost chiar dificile pentru ei. Bocșa Darius, care e foarte tânăr și nu a început încă să crească, a trebuit să întrerupă o manșă pentru că standul pe care l-a avut a fost foarte dificil... I-am recomandat să se oprească pentru că erau riscuri mari și abia făceam noi față curentului puternic.

aries_moga_2019_19

Care sunt planurile Clubului Muscarilor Baia de Arieș în acest an?

Moga Luca:
Eu aș vrea să participăm cu băieții aceștia la competiții, însă cred că regula de înscriere la concursuri, conform căreia au prioritate primii 12 clasați în campionatul național, nu ne avantajează. Excepție făcând concursul de pe Arieș, unde întotdeauna este un număr nelimitat de locuri, putem să facem standuri pe mulți kilometri de râu, și poate mai sunt alte câteva, numărul de locuri este limitat. Se înscriu primii 12 și aproape toate locurile sunt ocupate la concursurile din campionatul acesta... poate că nu chiar la toate, dar la cele care sunt deja anunțate, Someșul Cald, Cerna,... e imposibil să mai participăm toți. Lungimea râurilor nu permite și aceasta este o problemă... Mi se pare că suntem victimele propriilor noastre decizii și trebuie cumva să revedem și să îmbunătățim regulamentul, deoarece noi trebuie să creăm condiții cât mai favorabile de participare tinerilor concurenți.

aries_moga_2019_14