Open Zetea - interviu cu dl Adrian Trîmbițaș

2015_zetea_8
În zilele de 18 și 19 iulie s-a desfășurat Open Zetea, competiție de pescuit la muscă pe echipe din cadrul Campionatului Național AGVPS, organizată de Fly Fishing Dedicated și AVPS Târnava Mare. 30 de pescari ce au format 10 echipe au pescuit 3 manșe pe Târnava Mare, aval de baraj, un râu renumit pentru populația sa de salmonide. Detalii despre concurs ne-a oferit dl. Adrian Trîmbițaș, organizator și concurent la Open Zetea.


2015_zetea_1
În câteva cuvinte cum ați descrie cele două zile de concurs?

Adrian Trîmbițaș:
Au fost două zile frumoase, călduroase, relaxante, cu mulți pești prinși. În comparație cu alte concursuri, cele două zile nu au fost obositoare. Echipele au fost formate din trei persoane, două concurau în manșă, iar una arbitra. Sistemul acesta este foarte bun, mai ales acolo unde și apa permite, deoarece nici noi nu suntem foarte solicitați și nici asupra apei nu se exercită o presiune foarte mare. La sfârșitul concursului eram cu toții bucuroși și fericiți, un sentiment firesc după o partidă reușită de pescuit la muscă.


Acum o lună ați modificat locul de desfășurare a open-ului de la Gurghiu la Zetea.

Adrian Trîmbițaș:
Am avut în vedere două criterii. Pe Gurghiu erau șanse foarte mari, aproape de 70%, ca să pescuiești pe o apă tulbure, și doar de 30% ca apa să fie curată. Aceasta a fost un criteriu și s-a dovedit că am evaluat corect, pentru că după concurs, când am ajuns acasă, m-am oprit lângă apă și am văzut că era murdară. Am vorbit cu cineva și mi-a spus că a fost o furtună în amonte, iar apa s-a murdărit. Din acest punct de vedere nu erau cele mai bune condiții pentru concurs. Al doilea criteriu avut în vedere a fost bonitatea apei. Am pescuit înainte de momentul anunțării locului de desfășurare a concursului atât la Zetea, cât și pe Gurghiu. Pe Târnava am prins 90 de pești în condițiile în care am pescuit o treime dintre standuri, fugitiv, pentru a-mi forma o idee. Am pescuit și pe Gurghiu... pești puțini și pretențioși. La nimfă, variantă câștigătoare pe Gurghiu, am prins foarte puțini, nici la ude sau la uscate nu a fost mai bine... am ajuns la concluzia ca sunt pești mai puțini ca anul trecut. Având în vedere aceste motive, plus faptul că doream să organizez un concurs la care să se prindă pești și apa să nu creeze probleme am decis mutarea openului la Zetea.


2015_zetea_2
Cum au fost Târnava Mare și condițiile atmosferice în acest weekend?

Adrian Trîmbițaș:
Condițiile meteo au fost bune, doar căldura ne-a deranjat puțin. Sâmbătă am început manșa pe la 10, iar la 12 eram deja uzi, încercam să pescuim în zonele cu umbră. Din acest punct de vedere a fost mai greu, în rest vremea nu ne-a făcut probleme. Despre apă pot să vă spun că pe Târnava Mare, în aval de baraj, are un colorit mai special, un gri-verzui închis. Probabil cum vine de pe fundul acumulării, cu un pic de mâl și alge. Dar pentru pescari această situație este favorabilă, vedeam peștii că muscăreau și la un metru de mine... lăsam bățul de nimfă jos, luam bățul de udă și-l prindeam. Acest fapt a fost un avantaj pentru noi, nu trebuia să pescuim ca la alte concursuri, unde apa era foarte limpede și mică, fiind nevoiți să stăm în genunchi ca să păcălim un lipănaș. Din punctul meu de vedere a fost un avantaj.


Cum au colaborat peștii în cele două zile?

Adrian Trîmbițaș:
S-a prins foarte bine. 808 pești, dintre care 639 de păstrăvi indigen, curcubeu sau fântânel și 169 de lipani. Au fost patru standuri care au fost populate înainte de către cei de la spinning pentru un concurs, cu specii de curcubeu și fântânel, iar capturile pe aceste standuri au fost în mare măsură din cele două specii. În rest au predominat indigenul și lipanul. S-au prins între 50 și 64 de lipani într-o manșă. Eu, din 34 de pești prinși într-o manșă, doar unul singur a fost fântânel. Sâmbătă am prins lipani la udă de 34,5 cm, de 33 cm, de 32.... în total 7 bucăți de lipan adevărat. Acest fapt spune multe despre bonitatea apei și despre modul în care este îngrijită.


2015_zetea_6
Care a fost cea mai mare captură?

Adrian Trîmbițaș:
Cea mai mare captură a fost prinsă duminică de către Diana Roșca: un lipan de 36,1 cm capturat la muscă uscată. Media capturilor în concurs a fost de 21 cm, captura minimă fiind de 15 cm.


Ce imitații și stiluri s-au folosit în cele 3 manșe?

Adrian Trîmbițaș:
Majoritatea peștilor cred că au fost la nimfă, dar varianta câștigătoare a fost la uscată. Cine a știut să dea la uscată și să se adapteze la condițiile apei a prins foarte bine. Erau și locuri într-o zonă sălbatică, unde eram cu ursul pe mal, și acolo nu puteam să dăm decât cu nimfă sau cu udă, mai jucam câte o udă pe sub crengi. Dar peștii au muscărit la uscată, atât lipanul cât și păstăvul.


2015_zetea_7
Ce echipe s-au clasat pe podium?

Adrian Trîmbițaș:
Primul loc a fost ocupat de echipa In Vino Veritas formată din Fernando Mihăilescu, Mihai Vasilescu și Cosmin Roșca, pe locul al II-lea s-a clasat echipa Fly Fishing Dedicated din care am făcut parte alături de Raul Tătar și Florin Buzaș, locul al III-lea a revenit echipei Purple Curcubeu compusă din Dorin Hirișcău, Bogdan Hirișcău și Boroș Arpad.


Până la urmă schimbarea locului de desfășurare a concursului a fost bună...

Adrian Trîmbițaș:
Da. Atât din punctul de vedere al apei, cât și al numărului de pești prinși. Nu a fost ușor absolut deloc să schimb locul de desfășurare a concursului, trebuie să găsești gazdă, să aranjezi standurile, a fost un concurs din echipe formate din 3 persoane... sunt probleme în alcătuirea echipelor, în asigurarea arbitrajului de rezervă, dar eu zic că ne-am descurcat, toată lumea a fost mulțumită, nu am avut nici o reclamație.


2015_zetea_5
Este dificilă organizarea unui concurs pe echipe?

Adrian Trîmbițaș:
Da, e mai dificilă decât organizarea concursurilor la individual. Pot apărea diferite probleme, se poate întâmpla ca o echipă să se descompleteze pe parcursul concursului... atunci trebuie să găsești pe cineva care să arbitreze în locul lui, care să aibă echipament, o anumită experiență, plus că sunt și zone în care accesul este dificil. Am avut arbitri de rezervă, trei fete care ne-au ajutat și vreau să le mulțumesc pentru sprijinul acordat.


2015_zetea_4
Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și cei care v-au ajutat în organizare.

Adrian Trîmbițaș: Gazdele au fost primitoare, mâncarea gustoasă, condițiile de cazare bune, lumea a fost mulțumită. Am colaborat cu cei de la AVPS Târnava Mare care ne-au ajutat atât cu informații despre apă, cât și în delimitarea standurilor. În zonele în care s-a populat, standurile au avut o lungime mai mică pentru a echilibra șansele concurenților. Târnava Mare a fost un râu normal, cu foarte mulți pești. Am fost plăcut surprins să prind 34 de pești în 3 ore și jumătate pe un sector de 350 de metri. Pentru România eu zic că este foarte bine. Ar trebuie să ia și alții exemplul celor de la Zetea. Sponsori au fost cei de la troutline.ro care au dat ca premii vouchere de reducere la achizițiile de pe site atât echipelor câștigătoare ,cât și tuturor celor care au participat la concurs. Ca de obicei, ei sunt prezenți la toate concursurile. În rest nu găsești sponsori pentru pescuitul la muscă, doar cei care sunt pasionați și interesați de acest sport. Și în țară și la concursurile din străinătate ne descurcăm pe banii noștri, un lucru care nu ajută deloc acest sport.


2015_zetea_3
Ce alte acțiuni sunt în agenda clubului dumneavoastră în acest an?

Adrian Trîmbițaș:
Fly Fishing Dedicated va organiza open-ul de pe Râul Bărbat din Hunedoara. Aici vom avea pentru prima dată un concurs, este o apă cu o bonitate bună, organizator va fi Raul Tătar, colegul nostru din club.
Urmează să mai organizăm Open Mureș în octombrie, un concurs de asemenea pe echipe, și Open Cormoran, în Deltă, concurs tot pe echipe, dar formate din 2 persoane. În august vrem să organizăm și o tabără de copii, la Zetea. Locul este foarte bun pentru a-i învăța pe copii să pescuiască la muscă. Sunt foarte bucuroși când aruncă musca și prind un păstrăv sau un lipan, iar acolo chiar au această șansă.

Din păcate, pe Gurghiu se mai poate prinde pește doar în locurile în care un pescar mediu nu ar da. În locurile clasice nu mai este pește, s-a prins, din păcate se mai și reține, cu toate că avem sistemul catch&release de 3 ani, dar nu are nici un efect. Am discutat cu cei de la Direcția Silvică, cei care sunt administratorii râului, să-l închidă pentru pescuit pe o perioadă de refacere de 3 ani. Acum o să mă duc cu statistica de la Zetea să le-o arăt, să vadă că se poate face ceva. Se poate să avem și în România o apă cu pește, o apă normală. Avem multe situații și râuri cu potențial mare, enorm. Pe Gurghiu corobeții deja au ieșit pe laterala bolovanilor, doar că nu are cine să-i mănânce...

Sunt mulți care văd apa ca pe o sursă de hrană, însă pescarii adevărați o văd ca pe un loc de relaxare, acolo unde pot să se dedice pasiunii lor. Chiar dacă nu prind, se bucură când văd pești în apă, când sunt în mijlocul naturii. Dacă ne vom schimba mentalitatea, vom avea ape unde să putem organiza un Campionat European.