Carlos Rafael - un nou personaj în „Bătrânul și marea”

tunafish

Când un vas de pescuit a prins un ton de 400 de kilograme, echipajul se gândea la prima considerabilă pe care urma să o primească. Anul acesta, un pește asemănător a fost achiziționat în Japonia cu aproape 400.000 $.

Directorul companiei de pescuit, Carlos Rafael, auzind de la echipajul său de această captură, a sunat imediat la firma care se ocupă de achiziționarea și vânzarea rapidă a acestor pești. Peștele a fost prins accidental, între ape, de către echipajul care lăsa pe fundul oceanului plasa pentru prinderea altor specii de pești.

Când echipajul a reușit să ajungă în portul Provincetown din Massachusetts, oficialii de la Administrația Națională a Oceanelor și a Atmosferei au confiscat peștele, deoarece a fost prins ilegal - trebuia să fie prins cu o lansetă și o mulinetă, nu cu o plasă!!!

Aceasta a fost o mare noutate pentru pescari: „Nu am încercat să ascundem nimic. Am făcut totul ca la carte. Nimeni nu ne-a spus vreodată că nu avem voie să prindem peștele cu o plasă. Ne-au spus numai dimensiunile, sezonul și unde să-l aducem. Așa că l-am adus, iar Unchiul Sam a luat peștele”. Echipajul avea toate licențele pentru pescuit, printre care 15 permise pentru prinderea tonului, însă acestea nu le-au fost de mare folos.

După ce au confiscat peștele, agenții Administrației Naționale a Oceanelor și a Atmosferei îl vor vinde, iar echipajul nu va primi nici un ban. În schimb, el va primi un avertisment din partea agenției.

Cei de la agenție au declarat că licențele deținute de echipaj erau valabile doar pentru pescuitul tonului cu lanseta și mulineta, iar pescarii ar fi trebuit să cunoască legislația. Ei recunosc că peștele a fost prins din greșeală, în timp ce echipajul poziționa plasa pe fundul oceanului, iar acest fapt se întâmplă extrem de rar, și legislația impune confiscarea peștelui.

Întâmplarea „noului Santiago” este comentată în toate barurile din comunitățile de pescari. Ea se adaugă stării generale de indignare generată de legislația excesivă și „alunecoasă” care a adus aceste comunități în pragul falimentului. Cum campania electorală se apropie în Statele Unite, au apărut și politicienii care „se ocupă” de caz și promit o legislație mai bună.