Open Iad - interviu cu dl. Andrei Togor

valeaiad2018_002

A V-a ediție a Open Iad a avut loc în zilele de 9 și 10 iunie, eveniment din calendarul competițional desfășurat pe una dintre cele mai sălbatice văi ale Munților Apuseni, presărată cu sumedenie de cascade naturale și cu poieni pline de lumină. 20 de muscari au participat la concursul organizat de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, standurile pe care s-au ținut cele 6 manșe acoperind o distanță de 7 km, în amonte de cascada Iadolina. Detalii despre această ediție și acțiunile Aqua Crisius de promovare și protejare a Văii Iadului ne-au fost oferite cu amabilitate de dl. Andrei Togor.


valeaiad2018_010

valeaiad2018_004

O nouă reuniune a muscarilor pe Valea Iadului...

Andrei Togor:
A fost o ediție aniversară, dacă ne gândim la faptul că acum 30 de ani a avut loc primul concurs de pescuit la muscă artificială pe Valea Iadului. Am primit de la dl Cotta Galaftion niște amintiri de la această ediție și țin să-i mulțumesc. Acum, au fost 20 de participanți deoarece pista de concurs nu permite mai mult. Îmi asum vina că au ieșit 2-3 standuri mai slăbuțe, dar în rest nu au fost probleme, am avut noroc și de vreme, ploaia ne-a ocolit sau a plouat când nu am fost în manșe. Totul a fost bine, sper că și ceilalți participanți au fost la fel de mulțumiți.

valeaiad2018_031

valeaiad2018_025

Apa a fost tulbure?

Andrei Togor:
Sub nici o formă. În momentul în care am făcut standurile vineri, am prins o apă ușor pișcată. Concurenții care au venit de vineri să se antreneze au avut o apă puțin tulbure, dar manșele s-au desfășurat în condiții perfecte de pescuit, pe o apă cristal duminică.

valeaiad2018_009

valeaiad2018_039

Cum s-a prins?

Andrei Togor:
S-au prins 896 de pești. Mă bucură faptul că de la un an la altul constatăm o creștere a numărului de capturi pe Valea Iadului, în schimb mă întristează talia capturilor, care este într-un trend descendent, anul acesta premiul pentru Cea mai mare captură câștigându-se cu un păstrăvior de 26,1 cm.

valeaiad2018_006

Care ar fi cauzele? Debitul scăzut?

Andrei Togor:
Debitul de apă și faptul că peștii sunt recoltați în special de către localnici care folosesc momeli naturale și nu au în vocabular noțiunea de eliberare a peștilor, nici măcar a celor aflați sub dimensiune... Vă dați seama că atunci când îi prind pe cei mari, la momeală naturală, șansele lor de a supraviețui sau de a fi eliberați sunt egale cu zero.

valeaiad2018_038

În pofida controalelor pe care le organizați?

Andrei Togor:
Noi ce facem aici este ceva empiric, facem câteva controale în mod periodic, dar ar trebui, ca și pe oricare altă apă din România, din punctul meu de vedere, pază zilnică, non-stop. Atunci s-ar vedea rezultatele atât în ceea ce privește talia, cât și frecvența capturilor. De exemplu, am avut trei ieșiri pentru a pregăti acest concurs și de fiecare dată m-am întâlnit cu braconieri, am dat sancțiuni pentru că noi putem sancționa și pe legislația de mediu, iar când le-am spus unora că pot fi amendați și cu 3000 lei pentru reținut pești sub dimensiune, au început să le cam tremure genunchii. Dar eu am impresia că este o boală psihică pentru unii, deoarece m-am întâlnit cu o săptămână înainte de concurs, pe apă, cu un așa-zis pescar ce a fost prins în urmă cu 2-3 ani în prohibiție, cu momeli naturale, având 11 păstrăvi reținuți, dintre care 10 sub dimensiune... Omul a luat atunci 1500 lei amendă, iar acum era din nou cu momeală naturală, reținuse tot și așa mai departe... Nu știu dacă un om rațional poate să înțeleagă așa ceva: ești amendat cu 1500 lei și continui să faci același lucru, nu ești în stare să intri în legalitate... pentru că e un efort să ajungi pe Valea Iadului la pescuit, îți trebuie mașină, îți trebuie carburant, echipament de pescuit.

valeaiad2018_047

valeaiad2018_041


Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Andrei Togor:
Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Buciu Darius din Cluj. Pe locul I s-a clasat Bogdan Hirișcău care a câștigat detașat, a avut 3 manșe cu 1, în total a prins 112 pești, este un pescar foarte tehnic și mă bucur că a revenit în competiție. El nu a mai participat la concursuri în ultima vreme, dar pe Valea Iadului chiar îi face plăcere să vină și pe mine mă bucură foarte tare acest lucru. Locul II a fost câștigat de Raul Tătar, iar locul al III-lea i-a revenit lui Câmpian Sergiu, un amic foarte bun de-al meu și care a făcut o figură foarte frumoasă.

valeaiad2018_042

Cine v-a fost gazdă și câteva cuvinte despre sponsori...

Andrei Togor:
Vreau să mulțumesc Direcției Silvice Bihor și implicit Ocolului Silvic Remeți pentru faptul că ne-au pus la dispoziție pista de concurs. Gazdele noastre au fost cei de la Rustic House, doresc să le aduc și lor mulțumiri pentru că ne simțim bine la ei și sunt niște oameni de nota 10, nu degeaba au primit an de an și o diplomă pentru cea mai bună găzduire. Sponsori au fost Troutline, care a oferit discounturi substanțiale pentru cei clasați pe podium, pentru cea mai mare captură, precum și un discount de 10% pentru toți concurenții, și Merita Bio, un producător local de sucuri și alte produse alimentare din mere ecologice de aici, din zona Bihorului.

valeaiad2018_043

valeaiad2018_046

valeaiad2018_045

Care mai este situația cu lacul Leșu?

Andrei Togor:
Lacul Leșu este tot gol, se aude doar că ar fi fonduri pentru repararea acestuia... Anul trecut noi am făcut o inventariere a ichtiofaunei întregului curs al Văii Iadului, practic am luat râul de la confluența cu Crișul Repede și până la Stâna de Vale, la izvoare. Am avut curiozitatea să pescuiesc și pe vatra fostului lac Leșu, însă, din cauză că este foarte însorită, în plus acțiunea a avut loc în august, era o căldură excesivă, iar apa avea o temperatură apropiată de cea a ceaiului... În afară de niște mrene și de niște grindei nu am găsit nimic în apa respectivă, era mult prea caldă pentru a găzdui salmonide. Am impresia că în zona Coada lacului populația piscicolă a scăzut tocmai din cauza faptului că nu este apă în barajul de acumulare și nu există posibilitatea de iernare, de retragere a peștilor ca să treacă perioada rece. Pe de altă parte, debitul cred că e principala problemă a Văii Iadului, am mai spus și în interviurile anterioare că avem un baraj care deviază apa în Drăgan și care defavorizează râul Iad ca zonă de pescuit între Stâna de Vale și Coada lacului.

valeaiad2018_016

valeaiad2018_014

Câteva cuvinte despre proiectele Aqua Crisisus din acest an...

Andrei Togor
: Principalele proiecte se referă, în general, la managementul ariilor naturale protejate aflate în custodia asociației. Avem programate diferite activități, atât de conștientizare, educație, cât și evenimente... Chiar săptămâna viitoare vom avea Ziua Ariei Protejate la Coada lacului unde vor participa peste 130 de copiii din comunitățile locale aflate în localitățile din siturile Natura 2000 administrate de asociație. O să amenajăm mai multe panouri în ariile noaste protejate, o să facem și o tabără Junior Rangers, tradițională deja, tot pe Valea Iadului, în luna august. Vom vedea dacă reușim să ne ocupăm de niște ape pentru că, așa cum știți, a fost a doua sesiune de atribuire a zonelor de pescuit la ANPA și se pare că din nou ni se găsește nod în papură și nu se dorește ca noi să putem să facem treabă în ceea ce privește gestionarea unor zone de pescuit.

Din păcate, avem un conflict deja notoriu în Bihor în ceea ce privește gestionarea zonelor de pescuit, nu mă refer la cele salmonicole, ci la apele care străbat județul nostru. Contextul legislativ este unul care este în defavoarea asociațiilor mici, așa cum este și asociația noastră, dar sperăm că lucrurile se vor schimba în bine.

În ceea ce privește pescuitul la muscă, Aqua Crisius va participa și va sprijini tabăra de inițiere în flyfishing pentru copii, organizată de Fly Fishing Romania, eveniment care va avea loc la sfârșitul lunii iunie pe Someșul Cald. Un alt proiect pe care-l avem în vedere este definitivarea unui acord de colaborare cu Direcția Silvică Bihor și Ocolul Silvic Remeți pentru managementul piscicol al Văii Iadului. Sperăm că această colaborare se va dovedi un model de succes, iar rezultatele vor demonstra că suntem capabili să gestionăm zone de pescuit.

valeaiad2018_15