Muscărici Fly Casting Day, ediția a V-a - interviu cu dl. Tudor Vreme

muscar22013_1
Pe 12 octombrie s-a desfășurat pe malurile Timișului a V-a ediție a Muscărici Fly Casting Day. Acțiunea, organizată de Clubul Muscăricilor Timișoara, l-a avut ca invitat pe instructorul de casting EFFA Veljko Andric, Loop Team Member, și a reunit 15 pescari din Timișoara, Sibiu și Deva. Desfășurat sub egida Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială, evenimentul a inclus, pentru prima dată, un concurs de casting coordoat și jurizat de un instructor acreditat în cadrul căruia s-au notat atât tehnica cât și eleganța casting-ului. Partenerul evenimentului a fost Clinica de Bere din Timișoara care a produs special pentru acest eveniment o microșarjă a berii Caster - berea Clubului Muscăricilor din Timișoara. Dl. Tudor Vreme, președintele clubului, ne-a oferit cu amabilitate detalii de la această acțiune.


muscar22013_2
Deschiderea și finalul sezonului de muscărit în apele de munte sunt punctate de acțiunile clubului dumneavoastră, practic, o reafirmare a faptului că sezonul de casting e continuu...

Tudor Vreme:
Nu neapărat, nu ne-am pus în gând să deschidem sau să închidem sezonul de munte în vreun fel; primavara și toamna sunt perioadele ideale pentru a organiza genul acesta de eveniment, deoarece pescarii sunt mai deschiși spre el, iar concurența cu mersul la pescuit este ceva mai mică.

Desigur că sezonul de casting nu este finit, din fericire, și cu cât te apropii mai mult de casting, realizezi plăcerea, bucuria și armonia de a controla firul așa cum dorești. Trebuie să luăm în calcul și faptul că orice eveniment se întâmplă atunci când și instructorul invitat poate fi în Timișoara.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosfera de la eveniment și principalele teme de casting abordate.

Tudor Vreme:
Ca de fiecare dată, atmosfera la genul acesta de eveniment este super plăcută, toată lumea vine pentru a experimenta tehnici noi sau a învăța lucruri noi în casting. Mai luăm în calcul și bucuria de a ne revedea cu instructorii noștrii, un timp superb, cu soare și 27 de grade și avem o zi perfectă pentru casting.

Ediția aceasta fiind dedicată pescarilor avansați, tema zilei a fost Haul și Double Haul în tipurile uzuale de casting. Evenimentul a început cu o demostrație de casting legată de tipurile uzuale de casting pe iarba, pentru a avea bazele pe care să putem aplica corect Haul-ul. Reamintirea elementelor de bază ale fiecărui tip de casting, accentuarea elementelor specifice, au pregătit abordarea temei. Apoi Veljko ne-a prezentat în detaliu modul în care această tehnică oferă un control mai bun al firului în diferite situații. Sincronizarea mișcării mâinilor, adaptarea lungimii Haul-ului la lungimea casting-ului, timing-ul, toate astea au oferit o prezentare în detaliu a tehnicii menționate. În secțiunea de workshop am exersat părțile din demonstrație atât pe apă cât și pe iarbă.

În final am făcut un concurs de casting cu o probă de distanță și una de precizie. Vrem ca acest concurs să deschidă o serie care să aibă mereu în juriu un instructor de casting. Ca noutate s-au luat în calcul, pe lângă distanță și numărul de atingeri ale țintelor, și tehnica și frumusețea casting-ului. Desigur că pentru acest criteriu e absolut necesar ca din juriu să facă parte un instructor de casting.


muscar22013_3
Cât de important este ca un instructor profesionist, precum dl Veljko Andric, să-ți prezinte diferitele tehnici, dar să-ți și spună unde greșești?

Tudor Vreme:
Desigur că este foarte important să ai un instructor bun, să vezi în detaliu tehnici diferite, să-ți fie explicate mișcările și unde trebuie să fii atent. Din acest punct de vedere, participarea lui Veljko este, fără discuție, un mare avantaj. Să fii corectat unde greșești este, de asemenea, la fel de importat... e un lucru pe care un film sau o carte de casting nu au cum să-l suplinească.

De fiecare dată la evenimentele noastre am avut un timp dedicat pentru Casting Clinic, tocmai în scopul de a folosi la maximum experiența instructorului invitat, aplicată la preocupările fiecăruia. Acest lucru ni l-am dorit pentru a face ca fiecare eveniment să fie un pas în plus, în preocuparile noastre legate de casting.


muscar22013_4
Toți cei care au participat la competițiile internaționale din acest an au subliniat importanța casting-ului. Credeți că și la nivel extracompetițional a început să se conștientizeze acest lucru, respectiv trebuie să ne intereseze nu doar lanseta, șnurul, apa, imitația, ci și cum aruncăm?

Tudor Vreme:
Importanța casting-ului devine evidentă în primul moment în care te întâlnești cu o situație în care aptitudinile și cunoștințele tale privind pescuitul nu fac față, iar astfel de situații le întâlnim destul de des; din fericire, căci exact acestea sunt cele care ne duc înainte.

În mod normal, acest lucru nu ține doar de zona compețională, ci ține de experiența de zi cu zi din pescuit. În țara noastră, care are râuri din ce în ce mai puține, sub-populate și cu pești de dimensiune foarte mică, tehnica de casting și cunoștințele despre pești și apă fac diferența. Ciudat este că în situația asta a început să câștige teren, din ce în ce mai mult, stilul cehesc sau polonez de pescuit la nimfă, pentru că este mai productiv, dar, după cum s-a văzut și acum la Europene, acest stil nu este suficient.

Dincolo de asta, muscăritul nu este o tehnică de a scoate pește din apă, muscăritul este cu totul altceva...
Dacă închizi ochii și te gândești la muscărit, vezi în fața ochilor acel fir ce se mișcă maiestuos în aer, elegant, cu o buclă mică, perfectă în tensiune, pregătit să aștearnă o muscă fină pe suprafața apei. Asta e esența muscăritului. Asta e și esența casting-ului, eleganța mișcării acelui fir în aer pentru o prezentare perfectă. Nu e deajuns?

În general, se poate spune că interesul pentru casting crește, o analiză a edițiilor noastre și a evenimentelor de casting la nivel național poate confirma acest lucru. Faptul că avem în țară doi instructori acreditați, avem casteri foarte buni care sunt în pragul examinării, avem instructori străini dispuși să vină la invitația noastră, toate acestea creează un climat favorabil și sper că în scurt timp să putem vorbi despre o școală de casting românească.


muscar22013_5
Care ar fi primii pași ai celui care dorește să învețe casting-ul?

Tudor Vreme:
Primii pași nu sunt grei, iar, după mine, întâlnirea cu un instructor este esențială. Eu muscăresc de la 14 ani și am învățat de la tatăl meu să arunc, căci nu se poate vorbi de casting, încă și azi mă lupt să mă dezvăț de stilul pe care mi l-am format singur atunci. Întâlnirea mea cu primul instructor de casting a fost o lecție greu de uitat. De atunci mi-am schimbat perspectiva asupra pescuitului, a plăcerii de a pescui. Acum peștii sunt din ce în ce mai puțin importanți, iar castingul e cel pentru care sunt pe apă; cum mă adaptez la o situație sau alta în pescuit devine principalul argument al unei zile de pescuit reușite.

Deci, dacă e să revin la întrebare, da, primii pași e bine să fie făcuți alături de un instructor, care îți va deschide orizontul în muscărit, te va învăța să prețuiești un casting bun, o prezentare frumoasă a muștei pe apă. Te va învața împlinirea pe care ți-o poate oferi castingul, te vei simți întotdeauna bine pe apă, pe iarbă, indiferent unde te afli cu bățul în mână.


De la temele de casting se ajunge ușor la cele despre ape și pești. Spuneți-ne câteva cuvinte despre acțiunea de strângere de fonduri pentru repopulare inițiată de Clubul Muscăricilor.

Tudor Vreme:
Acțiunea noastră de populare va avea loc după mijlocul lunii noiembrie, în clipa de față avem rezervați 500 de lipani de 8 cm și putem să ne extindem la 1000. Aș vrea să reușim să atingem acei 1000 de lipani pe care doresc să-i putem pune într-unul din râurile de munte din vestul țării. Ar fi prima acțiune de populare inițiată de clubul nostru și sunt încântat că putem să o facem. Ne-am axat pe lipan acum pentru că populația de lipan aici este foarte precară, păstrav s-a mai populat de către Romsilva când și cum, dar cu lipan deloc. E un prim pas.


muscar22013_6
Care sunt acțiunile pe care le aveți în vedere în 2014?

Tudor Vreme:
2014 mi-aș dori să vină cu o încercare mare pentru clubul nostru, ne gândim să organizăm în primăvara a II-a Întâlnire Balcanică de Casting, în care ne dorim să-i avem ca instructori invitați pe Thomas Berggren, Sasa Zec, Veljko Andric, Dieter Weiller și, dacă este posibil, pe Paul Arden. Încercăm să facem un eveniment de două zile, în care să avem participanți din toate țările vecine. Vom avea două secțiuni, una dedicată începătorilor și una dedicată celor avansați, astfel încât să putem face evenimentul interesant pentru o catergorie cât mai largă de muscari. Prima întâlnire a avut loc în Novi Sad și a fost organizată de Sasa Zec și Veljko Andric. A fost o zi superbă de casting pe malurile Dunării, în care ne-am confruntat cu o școală foarte serioasă de casting. Am fost impresionați și am dori să putem aduce acest eveniment aici, la un nivel mai extins.

Dincolo de asta, sper să putem organiza măcar ediția a VI-a a acestui eveniment și, de asemenea, ne propunem să inițiem primul nostru concurs de pescuit Open Muscarici undeva pe Timiș, pentru că muscăritul se poate preta pe orice apă, la numeroase specii, iar din orice situatie ai foarte multe de învățat.


Mulțumim pentru fotografii d-lui Alin Neamțu.