Muscărici Fly Casting Day - ediția a VII-a - interviu cu dl. Tudor Vreme

mcd7393
În perioada 29-31 august a avut loc a 7-a ediție a Muscărici Fly Casting Day, eveniment care s-a bucurat de prezența a numeroși participanți și invitați străini. Organizatorul, Clubul Muscăricilor din Timișoara, a reușit ca prin această serie de reuniuni, ce a debutat în ianuarie 2010, să creeze în România o adevărată mișcare de casting. Ediția desfășurată la sfârșitul lunii august în zona Râul Mare - Retezat a reconfirmat soliditatea demersului și pune bazele unor posibile noi dezvoltări în această zonă a pescuitului sportiv din România. Despre ediția a 7-a, casting și planurile Clubului Muscăricilor a avut amabilitatea să ne vorbească dl. Tudor Vreme, președintele clubului timișorean și cel mai activ susținător al acestor evenimente.


mcd7160
În luna martie ne vorbeați despre o viitoare ediție de anvergură, desfășurată în centrul țării, având invitați instructori internaționali. Putem spune că participarea și interesul față de această ediție au depășit toate aștepările ?

Tudor Vreme:
Noi ne-am planificat și am organizat un eveniment mai mare, pe durata a trei zile, în care am avut invitați de marcă pentru a putea crea un interes mai mare spre casting. Ne așteptam la o participare mai largă și, comparativ cu evenimentele din acest an, cred că am depășit câteva așteptări.

Pentru noi a fost o ediție reușită, iar targetul de participanți pe care ni l-am propus a fost atins.


mcd7399
Cum a fost vremea pe durata acestui eveniment?

Tudor Vreme:
Am beneficiat de o vreme foarte bună, nu a plouat și temperatura a fost foarte plăcută. Ne așteptam să avem un timp frumos și cele patru zile petrecute acolo au fost unele tipice de vară, deosebite. Așa că putem spune că am avut o vreme peste așteptări.


Ce ne puteți spune despre invitați, participanți și atmosfera generală de la această reuniune?

Tudor Vreme:
Invitații de la această ediție au fost Paul Arden - Sexyloops, Thomas Berggren - IFFF, MCI, THCI din Suedia, Djordje Andjelkovic - IFFF, MCI, THCI și Sasa Zec - EFFA CI din Serbia și Tomas Zimsen - Karpen Fly Fishing din Islanda.

Paul nu cred că mai necesită vreo prezentare, este prima dată când vine în România și sper că a avut un sejur plăcut, ținând cont că duminică după-masă și luni a rămas la pescuit în zonă. Sexyloops împlinește luna aceasta 15 ani.

Thomas Berggren este cel mai titrat instructor din Suedia, fiind și examinator IFFF de grad 3, proprietar al Karpen Fly Fishing, o companie de producție și distribuție de echipament de pescuit la muscă. A fost asistentul lui Goran Andersson, designer de echipament la Loop timp de mulți ani. Acum își dezvoltă propria linie de echipamente alături de asociatul său, Tomas Zimsen, invitat, de asemenea, la eveniment, și de Tony Karpenstam, unul dintre fondatorii Loop. Thomas a mai fost prezent la Fly Fishing Days Zetea - eveniment la a cărui organizare am participat și noi în 2010.

Djordje Andjelkovic este din Nis, Serbia. Este instructor de casting și organizator de competiții de casting în Serbia, dezvoltator de fire pentru Barrio și a fost prezent pentru a doua oară la evenimentele noastre.
Sasa Zec, instructorul clubului nostru, din păcate nu a putut fi prezent din cauza unei probleme medicale în familie, care a apărut pe neașteptate, chiar înainte de această reuniune.

Tommy Zimsen, cum spuneam mai sus este asociat cu Thomas și a fost prezent la eveniment în calitate de invitat, fiind totodată un reputat pescar de somon din Islanda.

Chiar dacă Sasa Zec nu a fost alături de noi, am avut un program dens cu multe teme și lucruri noi de studiat. Atmosfera a fost foarte plăcută, oamenii s-au simțit bine, au fost seri lungi, bere Caster, discuții și casting făcut cu mâna printre ușile pensiunii. Mie îmi place să zic despre genul acesta de zile că nu întâmplător ne sunt date și merită să fie trăite!


mcd7135
Ce tehnici de casting au fost prezentate de instructori?

Tudor Vreme:
Evenimentul în sine a avut în program câteva topicuri interesante: Paul a prezentat partea de target casting, apoi distance casting, arătându-ne și stilul său de a obține distanțe mari, Thomas a prezentat partea de 5 esentials și un workshop despre cum să-ți adaptezi castingul pe orice echipament, având ca materiale de lucru 5 lansete realizate de el, de clasă 5, cu acțiuni diferite și echipate cu fire diferite, care, schimbate între ele și încercate de majoritatea celor prezenți, au permis o cunoaștere mai bună a ceea ce poate oferi un asemenea echipament. Djordje a susținut o demonstrație despre mișcările corpului ca bază în casting, iar duminică dimineață cei trei instructori au susținut împreună o demonstrație despre switch cast pe echipament pentru o mână.

În afară de acestea, au mai fost prezentări realizate de fiecare instructor, seara, despre echipamentul pe care îl dezvoltă, strategii și noutăți.


mcd7126
Spuneți-ne câteva cuvinte despre discuțiile privind dezvoltarea echipamentelor de casting și de pescuit, precum și despre produsele Karpen Fly Fishing, Loop, Tightloop, Echo și Barrio prezentate la eveniment.

Tudor Vreme:
Au fost prezentări susținute de fiecare, în cadrul cărora s-a pus accentul mai mult pe strategia urmărită în dezvoltarea de echipament, ce s-a realizat cât și detalii despre cum se produce o lansetă sau un fir.

Pentru mine a fost cel puțin interesant să urmăresc lucrurile prezentate, mai ales că sunt schimbări importante pe piața de echipament și acestea se manifestă mai ales la nivelul strategiei fiecărui brand în parte.

Thomas a prezentat conceptul lor de a construi lansete de serie mică, realizate la comandă pentru grupuri de muscari, cluburi sau asociații în fabrici de primă calitate - de exemplu GS - în funcție de acțiunea dorită, cu cele mai noi tehnologii și cu accentul pus pe un blank de calitate. Am avut și posibilitatea de a testa 5 lansete care mi-au făcut o impresie foarte bună. Este o strategie ce vine în ajutorul muscarilor care sunt năuciți de lansarea pe piață a zeci de modele noi în fiecare an de la marile branduri, modele care nu întotdeauna sunt un pas înainte sau o dezvoltare a produselor existente; în sensul în care să îți definești clar acțiunea ce ți se potrivește cel mai bine, iar apoi să poți obține un maximum de calitate a lansetei în bugetul pe care îl ai. Interesant și bine susținut de echipamentul pe care l-am testat în cele 3 zile.

Paul ne-a prezentat câteva lucruri noi de la Sexyloops; lansete noi - prototipuri și fire, printre care o serie cu o substanță fosforescentă în componență, ce pot fi încărcate cu lumină și permit lansări în noapte.

Loop a fost prezent cu lansetele noi din seria Goran Andresson Signature Series și Cross S1, precum și cu mulintele Evotect bicolore.

George Minculete - Tightloop a fost prezent cu lansete custom în test, făcute pe blank-uri Sage Circa, Kabuto, Epic și cu o prezentare a conceptului custom în care acestea sunt realizate.

Echo a fost prezent prin noutățile din acest an, Echo Glass și Echo Shadow 2, care au putut fi testate, iar Barrio a fost prezent cu multe fire pentru o mână și două mâini, care au fost utilizate în cadrul workshopului și al demonstrațiilor realizate de Djordje. Au mai fost prezente și hidrobicicletele S1waterbike cu cele 2 modele, cel clasic, de competiție, și un prototip cu flotoare gonflabile. Hidrobicicletele au fost testate în cadrul Muscărici Fly Casting Day pe lac și de către invitați.


mcd7350
Cine a câștigat la concursul de casting?

Tudor Vreme:
Concursul de casting, cel puțin pentru mine, a fost foarte interesant și inedit, s-a susținut o singură probă, cea de distanță, pe o lansetă scurtă, de clasă 4, prototip Sexyloops, cu un fir prototip Barrio - echipament ales de cei 3 instructori pentru a fi cât mai diferit ca acțiune și comportament față de cele cu care suntem obișnuiți, participanții având la dispoziție doar 1 minut pentru lasări, punctându-se cea mai lungă lasare.

Inedit e faptul că la acest concurs Paul Arden a fost cel care a cronometrat fiecare concurent, iar Thomas și Djordje au fost cei care au măsurat fiecare lansare. Nu știu câți dornici de asemenea concursuri au o astfel de ocazie...
Locul I a fost ocupat de George Minculete, cu peste 28 de metri, care și-a adjudecat o șapcă Sexyloops oferită de Paul. Am avut 15 participanți.


mcd7311
Cât de dificilă este organizarea unui asemenea eveniment, cine a mai contribuit alături de dumneavoastră, câteva cuvinte despre sponsori și gazde...

Tudor Vreme:
Un asemenea eveniment desigur că necesită o bună perioadă de pregătire, multe lucruri de realizat, multă logistică, planificare pentru șarje de bere. În plus, nu îl faci atunci când vrei tu, ci atunci când instructorii pot veni. De aici derivă un efort susținut de comunicare, ajustări de program, apoi cheltuieli ce trebuie acoperite șamd.

Clubul nostru a beneficiat și de sprijinul băieților din Deva, Peti Boldovina și Dan Almășan, care ne-au fost alături în organizare și au fost conexiunea noastră cu pensiunea, reprezentanții locali RNP, lucru pentru care le mulțumim. Ei au devenit cu această ocazie membrii invitați ai clubului nostru.
Evenimentul a fost finanțat în proporție de 80% cu ajutorul companiilor noastre, al membrilor fondatori ai clubului, ca de fiecare dată. Partenerul nostru, Clinica de bere, ne-a pus la dispoziție peste 200 de beri Caster. Am avut câțiva sponsori, prieteni care ne-au ajutat cu lucruri mici, dar deosebit de importante - Mopeka Impex, Casa cu Flori, Medici's din Timisoara. Taxa de participare de 50 lei a fost simbolică și ne-a permis să acoperim o parte din cheltuielile de transport ale instructorilor. De fapt, ne-am dorit să avem o taxă cât mai mică pentru a permite un acces cât mai larg al participanților.


mcd7387
Ce concluzii pot fi trase după această ediție a Muscărici Fly asting Day și ce acțiuni viitoare are clubul dumneavoastră pe agendă?

Tudor Vreme:
Eu cred că sunt multe lucruri de menționat.
Suntem într-un an în care participarea la competițiile de muscărit este cea mai mică din ultimii 2-3 ani; în timp ce nu demult nu găseai loc să te înscrii la un concurs, acum am ajuns să avem o medie de 10-13 muscari și să participe la o competiție cu tradiție chiar și 4 persoane. Pe acest fundal prezența a peste 30 de participanți la un eveniment dedicat exclusiv casting-ului, în care nu s-a pescuit aproape deloc, în condițiile în care am avut apa la 3 metri de pensiune, este foarte încurajatoare. Participanți din București, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Deva, Târgu Mureș, Orăștie, Timișoara și cei locali de la RNP - spune foarte mult sau ar trebui să spună multora. Dacă mă gândesc bine, în acest context, evenimentele de casting organizate în 2014 de noi, au avut o prezență chiar foarte bună.

Un program dens și interesant din partea instructorilor, în care s-a lucrat pe echipament, s-a testat nu atât o anumită marcă sau o anumită lansetă, ci acțiuni diferite ale lansetelor, fire cu lungimi ale head-ului diferite, de clase diferite, mai mari sau mai mici cu până la 3 clase față de cea a lansetei, înseamnă o deschidere de orizont, o șansă de a reconsidera ceea ce știam până acum despre echipamentul pe care l-am avut sau încercat.

mcd7369
Discuțiile cu instructorii despre evenimente, ce fac, unde, la ce participă în viitorul apropiat, co
nexiunile cu diferite cluburi și asociații sau a-i vedea pe aceștia cum fac casting, cum abordează diferite stiluri, toate acestea reprezintă o motivație suficientă pentru ca acest eveniment să existe. Cu această ocazie Paul și Djordje au devenit membri de onoare ai clubului nostru, Thomas a devenit instructor asociat, iar Tommy a devenit un Muscărici autentic.

Prezența la nivel executiv a 6 cluburi de muscari din România a permis să discutăm multe aspecte legate de viitorul pescuitului la muscă, ne-a evidențiat necesitatea de a întreprinde lucruri împreună pentru a aduce spre normal atât lucrurile legate de prohibiție, de gestionarea apelor, dar și dorința de a face evenimente împreună.

Zona Retezatului, o regiune foarte frumoasă cu râurile sale din zona alpină, a meritat să fie aleasă pentru acest eveniment. Paul vorbea despre râurile Lapușnicul Mare și Ses comparându-le cu multe zone de top din Noua Zeelandă, singurele diferențe fiind în mărimea și numărul peștilor, dar i-a plăcut foarte mult și ar vrea să revină aici pentru a pescui.

Pensiunea Dumbravița unde ne-am cazat este o pensiune mică, cochetă, făcută cu drag, în care toată lumea s-a simțit bine, potol bun și suficient. A fost o alegere foarte bună și vom avea în vedere această pensiune pentru acțiuni viitoare.

Să nu uităm să menționăm și berile Caster, Platin și Gold, care au fost din belșug și au reprezentat un suport important pentru buna desfășurare a evenimentului.

Despre viitor, e posibil să mai organizăm un mic eveniment de casting în acest an, poate un eveniment corporate, însă pentru anul viitor avem solicitarea lui Bernd Ziesche de a veni în România în cadrul unui eveniment și invitații pentru Lasse Karlsson și Silja Loghurst. Sper ca pe lângă aceștia o să-i putem avea alături de noi și pe Paul și Thomas. Dar, până atunci e ceva apă de curs pe râurile noastre...