EFTTEX 2019 - 13-15 iunie, Bruxelles

efttex2019_plm_99

A 38-a ediție a European Fishing Tackle Trade Exhibition, eveniment la care participă cele mai cunoscute nume din industrie, s-a desfășurat în acest an la Bruxelles, în perioada 13-15 iunie. Peste 200 de firme din 40 de țări au fost prezente pentru a expune produse, a face cunoscute ultimele noutăți, a găsi noi parteneri de afaceri și a stabili viitoarele strategii de piață.

efttex2019_plm_20

Pe scurt: produse de foarte bună calitate, o demonstrație de forță a producătorilor asiatici, în special din China, firme din Europa și Statele Unite care au reușit să atragă atenția prin creativitate și printr-o cunoaștere mai bună a cerințelor pescarilor și a condițiilor specifice de pescuit. Însă, câteva note de reținere și incertitudine au umbrit atmosfera de la eveniment: un Brexit ce urmează și ale cărui consecințe necunoscute îngrijorează în special firmele britanice; pe de altă parte, războiul impredictibil al taxelor dintre Europa și Statele Unite a făcut ca unele firme americane să nu participe la ediția din acest an, rămânând în expectativă până la eventuale clarificări ale situației: informal, acesta este motivul pentru care Cortland sau Redington au lipsit de la EFTTEX, referindu-ne aici doar la sfera pescuitului la muscă.

efttex2019_plm_41

În fine, pescuitul la muscă, restrâns dacă e să facem o comparație cu celelalte stiluri, s-a bucurat de o atenție specială din partea participanților: atât clasicii fly fishing-ului, dar și firmele a căror activitate nu se orientează în principal spre acest domeniu au venit cu produse noi, ceea ce denotă importanța care îi este acordată. Desigur, la fel de interesante sunt și ofertele din zona de graniță cu pescuitul la muscă, de exemplu producătorii de ambarcațiuni, îmbrăcăminte, accesorii, ochelari, genți de transport și cutii, chiar și noile aplicații smartphone care vor fi din ce în ce mai prezente.

efttex2019_plm_28

Dacă cel mai vizitat stand a fost cel în care firmele participante și-au expus noile produse, cel mai așteptat moment al târgului a fost decernarea premiilor pentru cel mai bun produs din 19 categorii în cadrul festivității de încheiere.


The Best New Product Awards 2019

efttex2019_plm_06-2

Fly Rod: câștigătorul categoriei Winston AIR TH, locul secund SCIERRA Baby Brook... 9 lansete au concurat la această categorie:

efttex2019_plm_26

SAGE TROUT LL – Delicată, cu o acțiune medie și vârf sensibil, a fost concepută pentru cei cărora le place să pescuiască la uscată. Blankul se încarcă ușor și a fost construit pentru a permite lansări la distanță scurtă și medie, folosirea imitațiilor mici și fire subțiri. (Preț: peste 300 Euro)

efttex2019_plm_13

SCIERRA Baby Brook – Greu să nu zâmbești când o vezi, o lansetă de doar 3,7 picioare. Dacă proiectul inițial viza un mic băț pentru practicarea lansărilor în casă sau în grădină, Baby Brook a devenit la final lanseta ideală pentru a prezenta perfect o imitație în micul pârâu ce curge în apropiere. Apreciată pentru comportamentul său în lansări, o miniatură perfect funcțională, Baby Brook a câștigat locul secund la această categorie... Încă o dată se vede că micile lucruri din viață contează! (Preț: sub 100 Euro)

Winston AIR TH – câștigătoarea categoriei – este noua serie de lansete pentru două mâini a celebrilor constructori din Montana. Dezvoltate după consultarea consilierilor Winston din toată lumea, blankurile prezintă una dintre cele mai fine și adaptate acțiuni pentru cei care pescuiesc în stilul spey sau double handed. (Preț: 1000$ - 1200$)

efttex2019_plm_23

Snowbee Prestige G-XS – lanseta din grafen, material revoluționar a cărui dezvoltare a dus la câștigarea unui premiu Nobel în 2010, ușoară, cu o acțiune rapidă ce permite poziționarea imitațiilor la distanțe foarte mari. Prezintă un finisaj de foarte bună calitate și beneficiază de garanție pe viață. (Preț: 400-500 Euro)

efttex2019_plm_22

TFO Axiom II-X – a fost construită pentru a maximiza lansările precise la distanță. Blankul prezintă două spirale de Kevlar înglobate în fibra de carbon, rezultatul fiind o stabilizare mai rapidă și mai liniștită a bățului, o bună absorție a șocurilor și o toleranță mare la supraîncărcare. (Preț: peste 320 Euro)

Pioneer CrossfireG2 – cunoscuta firmă din Noua Zeelandă pentru blankurile din fibră de sticlă și carbon a propus în acest an CrossfireG2, lansetă din fibră de carbon bazată pe tehnologia Nano Helix, ce prezintă o acțiune medie-rapidă, cu un vârf sensibil, inele și un fisaj de bună calitate. (Preț: peste 399 Euro)

efttex2019_plm_25

Taylor Truth – lansetă bine echilibrată, destinată pescuitului în cele mai variate situații și stiluri, cu o acțiune medie-rapidă ce permite o bună poziționare a imitațiilor la distanțe mari sau mici. Blank de calitate, foarte ușor și o finisare frumoasă. (Preț: 650$)

efttex2019_plm_24

Traper SILENCE FLY ROD – Firma Traper, o prezență din ce în ce mai activă pe piața europeană, ce propune o gamă largă de scule de pescuit, îmbrăcăminte și accesorii pentru diferite stiluri, a prezentat anul acesta lanseta SILENCE 11’ #3 construită pe un blank din Carboflex 460, inele din titan, mâner din plută de bună calitate și un suport de mulinetă cu inserție jumătate lemn – jumătate plută ?!? Plăcută în lansare, cu o acțiune medie-parabolică – în nici un caz nu are o acțiune rapidă, așa cum e promovată! – poate fi bățul ideal pentru stiluri de pescuit specializate (udă, păianjeni sau nimfă franceză). (Preț: 320 Euro)

efttex2019_plm_27

CYBERFISHING INTELLIGENSIA 905-4 – Letonienii de la CYBERFISHING, firmă de electronice și aplicații software, au prezentat o lansetă comună de 9’ clasă 5, al cărei principal punct de atracție a fost integrarea Cyberfishing Smart Rod Sensor, un mic senzor ce înregistrează lansările, capturile, și condițiile meteo, toate acestea fiind transmise unei aplicații smartphone ce prezintă pe o hartă, într-o grafică atractivă, informații menționate. Datele pot fi utilizate personal, pot fi share-uite cu prietenii sau pot fi făcute publice, pentru cei care doresc acest lucru. Senzorul, disponibil separat, ce poate fi atașat cu ușurință oricărei lansete, și aplicația au câștigat atât premiul pentru Inovația anului, cât și pe cel pentru Tehnologie/Electronice. (Prețul senzorului: 79 Euro)

***


efttex2019_plm_80

Fly Reel: locul I câștigat de Hardy Ultralite MTX-S; pe locul secund s-au aflat două mulinete: Snowbee Geo S și Sage TROUT

efttex2019_plm_76

SAGE TROUT – mulinetă cu un design clasic, bazat pe cadrul întreg al tamburului, având un profil îngust și încorporând cele mai noi materiale și tehnici. Disponibilă în varianta de mărime 2/3/4, 4/5/6 și 6/7/8. Preț peste 300 EUR.

efttex2019_plm_77

Hardy Ultralite MTX-S, câștigătoarea categoriei, este prima mulinetă a celor de la Hardy ce include o construcție din aluminiu și carbon, cu un sistem de frânare încapsulat, bazat pe disc de carbon, buton de reglaj al frânei cu rotație de 340°, tambur de capacitate mare. (Preț: 469-500 Euro)

efttex2019_plm_74

Traper Silence Fly Reel, mulinetă din aluminiu etanșă la apă dulce și sărată, cu sistem de frânare multidisc. 5 ani garanție, preț 275-300 euro.

efttex2019_plm_78

Taylor Revolution Z – mulinetă construită din fibră de carbon și aluminiu 6061, foarte ușoară, cu un sistem etanș de reglare al frânei, design modern și plăcut, un foarte bun raport dimensiune-greutate. Preț 480-550$.

efttex2019_plm_75

TFO – BVK SD, mulinetă dezvoltată pe seria de succes BVK, la care s-a adăugat un sistem de frânare etanș în condițiile în care prețul a rămas neschimbat. Este construită din aluminiu, cu tambur mare, prezintă rezistență la apă dulce sau apă sărată. Fabricată în patru mărimi, preț 179-205 euro.

efttex2019_plm_79

Snowbee Geo S este o mulinetă dedicată pescuitului somonului sau în apă sărată, rezistentă și ușoară, fabricată din aluminiu A6061-T6, cu un sistem de frânare etanș ce ține până la 6,5 kgf și un tambur de mare capacitate. Preț peste 300 Euro.

efttex2019_plm_71

Ross Reels Animas – serie de mulinete fabricate în Statele Unite, cu un design ce îmbină clasicul și modernul, foarte bine finisate, ușoare, sistem de frânare din materiale compozite, tambur mare pentru o recuperare rapidă și reducerea memoriei șnurului. Disponibile în mărimi de la 4/5, 5/6 și 7/8, preț 295$.

efttex2019_plm_73

Abel Reels VAYA, mulinetă cu un design și estetică moderne, sistem de frânare etanș cu 5 discuri de carbon și oțel plasate alternativ, disponibilă în varianta 4/5 5/6 și 7/8, fabricată în SUA, preț 495$.

***


efttex2019_plm_98

Fly Line & Fly Leader: RIO TECHNICAL TROUT LINE; locul secund Snowbee XS Plus – EDR FHV

efttex2019_plm_02

efttex2019_plm_93

RIO TECHNICAL TROUT, câștigătorul secțiunii, este șnurul perfect pentru prezentări precise și pești prudenți. Partea din față a șnurului este lungă pentru lansări delicate ale imitațiilor la distanță, fie că discutăm despre uscate, nimfe, păianjeni sau parașute. Este un șnur în trei culori, capul este albastru deschis, urmează apoi o nuanță de galben, partea de final a corpului este maro deschis.

efttex2019_plm_96

Snowbee XS Plus – EDR-FHV este un șnur de 120 ft, construit pe baza tehnologiei XS Nano. Șnurul are un cap de 60 ft, partea ascuțită a acestuia fiind de 40 ft, ceea ce-l face perfect pentru roll cast sau spey.

efttex2019_plm_97

FirstDart Premium Fly Line este o serie mare de șnururi din categoria buget, dar de o calitate remarcabilă, ce prezintă o flexibilitate bună și o elasticitate redusă. Gama este largă, mergând de la șnururi de suprafață la cele care se scufundă rapid, în cele mai diverse profile și pentru stiluri variate.

efttex2019_plm_94

Orange Steel Leader – forfac din oțel de 20 cm și diametrul de 0,28mm, flexibil, ochetul cârligului fiind prins direct pe el, prin intermediul unei mici agrafe fabricate chiar din sârma forfacului, închiderea făcându-se prin rotirea acesteia de câteva ori.

efttex2019_plm_95

Mazzaferro New Trilon Leader – fir 100% fluorocarbon cu o bună rezistență la suprafețele abrazive și la noduri. Este transparent, rezistența nodurilor la rupere fiind de peste 70% din rezistența la rupere a firului liniar.

***


efttex2019_plm_91

Monofilament Line: câștigător Rapala VMC Advance Fluorocarbon; locul secund Snowbee XS Plus Gold Fluoro

***


efttex2019_plm_66

efttex2019_plm_65

efttex2019_plm_01

Clothing: Lucky John Europe Norfin DISCOVERY HEAT Winter suit; locul secund Snowbee Nivalis Lady Down Jacket

***


efttex2019_plm_83

efttex2019_plm_82

efttex2019_plm_81

Sunglasses and headwear: Wiley X WX Compass, locul secund Costa Sunglasses Pescador

***

efttex2019_plm_54

efttex2019_plm_55

efttex2019_plm_56

Floating Apparel: SOCIÉTÉ CLEE - FLATFORM JUNIOR, urmată de Hobie Kayak Mirage Passport

***

efttex2019_plm_53

Electronic / Application technology: CYBERFISHING EUROPE – Smart Rod Sensor

***

efttex2019_plm_51

efttex2019_plm_49

efttex2019_plm_39

Accessory: Snowbee Ultralite Chest Pack; locul secund Mustad Hero Plier

***

efttex2019_plm_40

efttex2019_plm_92

efttex2019_plm_21

efttex2019_plm_90

efttex2019_plm_89

efttex2019_plm_88

efttex2019_plm_18

efttex2019_plm_87

efttex2019_plm_86

efttex2019_plm_67

efttex2019_plm_57

efttex2019_plm_50

efttex2019_plm_37

efttex2019_plm_38

efttex2019_plm_35

efttex2019_plm_34

efttex2019_plm_32

efttex2019_plm_30

efttex2019_plm_31

efttex2019_plm_29

efttex2019_plm_17

efttex2019_plm_15

efttex2019_plm_11

efttex2019_plm_14