Campionatul mondial din 2014 se va desfășura în Belgia

Ediția din 2014 a Campionatului Mondial de pescuit la muscă se va desfășura în Belgia. Revenirea Campionatului Mondial după 30 de ani în această țară oferă o satisfacție imensă oficialilor belgieni, responsabili de pescuitul cu muscă artificială, la nivel competițional, cât și celor care au promovat candidatura acestei țări - Comisia Sportivă de Pescuit la Muscă (CSPM).

Proiectul a fost elaborat și aprobat din anul 2000 în cadrul CSMP, dar candidatura propriu-zisă nu a fost depusă până acum datorită discuțiilor privind potențialul râurilor din Belgia de a găzdui un asemenea eveniment. Monitorizarea condițiilor în care s-au desfășurat alte ediții ale Campionatului mondial au dovedit că Belgia poate organiza un asemenea eveniment, iar autoritățile publice s-au implicat rapid, înțelegând că imaginea Valoniei este in joc.

Principalele țări contracandidate au fost Irlanda și Bosnia-Herțegovina, două țări cu oferte de organizare foarte bune. Alegerea Belgiei a fost cu atât mai dificilă cu cât la ora actuală se poate observa că țările francofone sunt mai izolate pe scena internațională, comparativ cu țările anglofone. Principalele atuuri ale Belgiei au fost credibilitatea proiectului, poziționarea europeană centrală fapt ce implică costuri financiare mai mici și alegerea orașului Spa ca gazdă a competiției.

Se așteaptă participarea a nu mai puțin de 30 de țări din cele 35 înscrise în FIPS, cu o medie de 6-7 reprezentanți din fiecare țară. Campionatul va avea numai manșe de râu, în număr de cinci - repartizate în trei zile - plus cele două zile de antrenamente oficiale. Râurile sunt Grande Ourthe, Ourthe Orientale, Amblève, Vesdre și duoul Lesse - Lhomme. Evenimentul este programat pentru prima săptămână din iulie, iar programul de repopulare a râurilor cu lipan și păstrăv (fario) sunt deja puse la punct. Pescuitul pe râurile mai sus menționate va fi închis cu 15 zile înainte de începerea competiției. Bugetul competiției este de cca. 200.000 de euro.