Muscărici Fly Casting Day VI - interviu cu dl. Tudor Vreme

mfcdejtv

Pe 22 martie a avut loc a VI-a ediție a Muscărici Fly Casting Day, eveniment promovat și organizat de Clubul Muscăricilor din Timișoara. 30 de participanți din diverse zone ale țării, alături de instructorii de casting Djordje Andjelkovic și Sasa Zec, s-au bucurat de această reîntâlnire și de atmosfera deosebită, caracteristică acțiunilor clubului timișorean. Despre această zi dedicată castingului a avut amabilitatea să ne vorbească domnul Tudor Vreme, organizator și președinte al Clubului Muscăricilor.


Muscărici Fly Casting Day a devenit un eveniment-reper în calendarul pescuitului la muscă din România. Cum ați caracteriza drumul parcurs până acum și evoluția interesului pentru această disciplină?

Tudor Vreme:
Nu aș zice că Muscărici Fly Casting Day este un reper, cred, mai degrabă, că este un eveniment ce acoperă o lipsă a acțiunilor de acest gen în fenomenul de casting din România și, mai precis, acele evenimente de casting cu un program coerent în timp și asistate continuu de intructori de casting acreditați IFFF sau EFFA. Evenimente de casting în Romania mai sunt organizate, nu suntem noi singurii. Sigur că ne-am dori ca el să devină un reper, printre multe alte manifestări de acest gen.

Drumul parcurs de noi este interesant într-un fel, căci am avut 5 instructori invitați până acum, ceea ce înseamnă 5 abordări diferite ale acelorași probleme. Întotdeauna începem cu o scurtă prezentare a elementelor de basic casting din două motive: primul este că dorim ca acest eveniment să fie accesibil și începătorilor, iar al doilea este că fiecare instructor are abordarea sa specifică. La această ediție Djordje Andjelkovic - IFFF MCI, THCI - a făcut o demonstrație foarte interesantă, pornind de la tema corpului în casting. Când ne gândim la casting, vedem întâi firul și lanseta, apoi mai greu mâinile și aproape de loc, corpul. Acesta însă este baza pe care se structurează totul. Mișcarea sa este fundația pe care mâinile și mai apoi lanseta transpun prin fir gândurile noastre. Mi-a plăcut această abordare.

Aș vrea să remarc cu bucurie că interesul pentru acest tip de eveniment este în creștere, la a VI-a ediție am avut 30 de participanți, dintre care 27 s-au înscris.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosfera de la acest eveniment, despre participanți și despre instructorii invitați.

Tudor Vreme:
Atmosfera a fost foarte lejeră, cu toate că evenimentul a fost dens. Am avut doi instructori invitați, Djordje Andjelkovic - IFFF MCI, THCI din Nis, Serbia, un excelent caster și organizator de evenimente și competiții în Serbia, și Sasa Zec - EFFA CI, instuctorul oficial al clubului nostru, din Novi Sad, Serbia, instructor prezent a patra oară la evenimentele noastre. Astfel am avut posibilitatea de a vedea demonstrațiile lui Djordje și am beneficiat de suportul în workshop și casting clinic al ambilor. Deși nu ne-am despărțit de această dată în grupe, în viitor vom forma grupe de maximum 10-15 participanți pentru a lucra în paralel cu fiecare instructor.

Participanții de la această ediție au fost din Sibiu, Baia de Arieș, Deva, Târgu Mureș, Lugoj și Timișoara, lucru care spune multe de la sine. Au fost puțini începători și mulți casteri din zona medie și avansată, ceea ce, de asemenea, este semnificativ în ceea ce privește caracterizarea interesului față de eveniment.


Care au fost tehnicile de casting prezentate în cadrul acestei ediții?

Tudor Vreme:
În această ediție s-a vorbit despre presentation casting, sau mai bine aș spune target casting, și distance casting. Nu este prima dată când se vorbește despre ele, dar, de fiecare dată, sunt lucruri prezentate dintr-o altă perpectivă. Acum am avut o prezentare axată pe concursul anunțat, în așa fel încât participanții să aibă un ghid despre cum trebuie abordat castingul pentru aceste probe și ce anume face diferența dintre o tehnică aplicată corect față de cea pe care o utilizăm de obicei. Multe lucruri de finețe și, fiind o zi cu vânt puternic, s-a văzut diferența dintre cei care au reușit să aplice din tehnicile prezentate și cei care au mers pe tehnica cu care sunt obișnuiți.

Nu știu dacă se poate structura foarte bine ce și cum s-a prezentat, dar cred că însuși faptul de a fi alături de instructori, văzând modul în care ei fac casting pe o temă specifică, este deja un mare câștig.

Serbia are o școală puternică de casting, au mulți instructori foarte bine pregătiți, sunt oameni cu mentalități foarte apropiate de ale noastre, se confruntă cu o situație economică similară, deci avem aceleași premise și o foarte bună proximitate. Școala românească de casting încă nu există, ea trebuie creată.


Echipamentele utilizate pentru demonstrații au fost Loop și Echo, firme apropiate de casting. Făceți-ne un scurt review al câtorva dintre cele care au fost testate în cadrul evenimentului.

Tudor Vreme:
Desigur că atât Loop cât și Echo sunt mereu prezente alături de noi, la fiecare eveniment. Ca de obicei, câteva bețe complet echipate au fost puse la dispoziție, dar nu aș dezvolta acest subiect acum, căci sunt lucruri pe care participanții le cunosc deja. Eu am fost impresionat de câteva fire noi de la Barrio, care mi-au lăsat o senzație foarte plăcută, mai ales pe echipamentul de două mâini. Mă refer aici la un fir spey dezvoltat de Djordje pentru ei, aflat încă în faza de testare, care mergea foarte frumos pe bățul meu. A fost un prim contact cu firele lor și discuțiile cu dezvoltatorul lor au fost foarte interesante. Sunt mari diferențe între firele pe care le utilizăm, iar lucrurile legate de partea care ține de construcția lor sunt foarte interesante. Comparativ cu Loop sunt mai moi, mai soft în casting și mai puțin grele pe partea de head. În schimb, la ce am testat pentru o mână, nu am fost plăcut impresionat, din cauză că alunecau greu prin inele și simțeai că firul în fugă se poticnește prin ele. La casting pentru distanță nu le-aș folosi, dar pentru distanță mică sunt excepționale. De asemenea, un lucru interesant de văzut a fost un băț de casting SexyLoops pentru instructori, care era deosebit.


Au avut loc două sesiuni de casting clinic. Care au fost principalele preocupări și tehnici pe care participanții au dorit să le discute și să le perfecționeze?

Tudor Vreme:
Partea de casting clinic, în general, nu este atât de fix programată, instructorii corectând orice fel de tehnică de casting pe care participanții o încearcă. La acest eveniment casting-ul clinic s-a făcut pe apă, atât cu echipamente de o mână, cât și de două mâini. S-a lucrat cu ambii instructori și, sincer să fiu, nici nu știu mai multe decât cele ce s-au întâmplat în jurul meu. Am văzut și făcut roll cast și switch cast pe echipament de două mâini și pe echipament de o mână, am lucrat la ridicarea firului de pe apă și la poziția stop-ului. Pe apă s-a lucrat la distance casting.


Ediția a VI-a a inclus și un concurs de casting, eveniment de interes, însă organizat destul de rar la noi. Spuneți-ne câteva cuvinte despre regulament, arbitraj și, bineînțeles, cine a ocupat podiumul.

Tudor Vreme:
Și la ediția a V-a și la această ediție a fost organizat un concurs de casting, diferența dintre ele este că de această dată regulamentul de competiție a fost cel conform ICSF 2013, iar participarea a fost dublă și peste așteptări.

În discuțiile cu Djordje Andjelkovic, care este și unul dintre organizatorii de concursuri de casting în Serbia, am stabilit că vom folosi regulamentul pe care îl avem în discuție și în FRPMA, pentru a face un test al acestuia. Ei au un regulament un pic altfel la partea de precision casting, respectiv amplasamentul este diferit și folosesc doar patru cercuri așezate aleator între limita de distanță stabilită.

Concursul s-a desfășurat cu două probe: prima a fost precision casting, cu o subprobă de dry fly și una de wet fly, coordonată de Djordje Andjelkovic, și a doua a fost o probă de distance casting, coordonată de Sasa Zec. Astfel, cele două probe s-au putut desfășura simultan, deoarece la un număr de 20 de concurenți timpul a devenit o problemă. Condițiile de vreme au fost puțin dificile din cauza vântului care a suflat cu putere, dar dincolo de acest fapt temperatura a fost de vară.

La deschiderea competiției Djordje a prezentat proba făcând un demo de casting pentru a iniția participanții în cerințele competiției și regulament, iar apoi s-a trecut la prima probă. Cei 20 de participanți au fost din Deva, Baia de Arieș, Lugoj, Târgu Mureș și Timișoara, astfel că au fost îndeplinite criteriile pentru a fi considerat un concurs național.

Ce este nou de această dată în punctaj e faptul că la stabilirea competențelor de stil fiecare instructor a stabilit o ierarhie pe secțiunea pe care a coordonat-o.

Câștigătorii la proba de distance casting au fost Alex Moga cu 34,4 m, urmat de Titus Nicoară cu 33,5 m, locul al III-lea fiind ocupat de Călin Copolovici cu 32 m.

La precision casting am ocupat locul I cu 35 de puncte, pe locul al II-lea clasându-se Florin Banu cu 30 de puncte, iar pe locul al III-lea s-a situat Boris Babic cu 25 de puncte.

La distance style locul I a revenit lui Sergiu Chiorean, urmat de Alex Moga - locul II și Luca Moga - locul III.

La precision style câștigător a fost Florin Banu, eu m-am clasat pe locul al II-lea, iar locul al III-lea a revenit lui Alex Moga.

De fapt, cred că toți am câștigat la acest eveniment... atmosfera a fost destinsă, plăcută, ne-am simțit cu toții bine după o zi plină, densă în lucruri noi și obositoare.


Cum se vede 2014 din perspectiva Clubului Muscăricilor din Timișoara?

Tudor Vreme:
2014 din punctul meu de vedere este un an dificil. Pe plan național se reașează interesele în materie de competiții între AGVPSR și FRPSC, apoi vom vedea în ce măsură FRPMA va dori să fie implicată în competiții. Clubul nostru va continua să își vadă de planurile sale indiferent de ce se va întâmpla atât pe plan național, cât și în FRPMA, nu suntem condiționați de nimeni în nici un fel. Cu toate că acest eveniment ar fi putut fi organizat și sub egida FRPMA, unde suntem membri fondatori, FRPMA nu și-a dorit suficient acest lucru și cred că este încă puțin conștientă de valoarea unui asemenea eveniment pentru activitatea sa care s-ar putea ca în acest an să fie foarte subțire din cauza AGVPSR. Vom vedea.... În schimb, salut prezența la eveniment a domnului Luca Moga, vicepreședinte al FRPMA responsabil de competiții, care a fost prezent la eveniment și ne-a ajutat în comisia de competiție alături de cei doi instructori, lucru pentru care țin să-i mulțumesc.

Pe plan intern, clubul va mai organiza cel puțin încă un eveniment de talia acestuia, dar, sperăm, cu o mică diferență, în sensul că împreună cu echipa de băieți din Deva vom încerca să facem un eveniment de două zile cu un instructor din Ungaria, posibil în aprilie sau mai. E încă devreme să pot da mai multe detalii despre acest proiect. Am opta pentru două zile ca să avem mai mult timp pentru workshop-uri și casting clinic, pentru discuții și pentru a încerca echipamente. Ne propunem ca locația acestui eveniment să fie mai spre centrul țării, pentru a fi mai ușor accesibil celor care doresc să fie prezenți. În fine, vom vedea ce și cum vom putea face în perioada imediat următoare.

Fotografii de la eveniment: Alin Neamțu și Clubul Muscăricilor