Open Mureș - concurs pe echipe - interviu cu dl. Raul Tătar

opnmures2014_1
În perioada 3-5 octombrie s-a desfășurat concursul de pescuit la muscă pe echipe Open Mureș, ultima manifestare de acest gen din programul competițional al AGVPSR pe 2014. Competiția la care au participat 27 de pescari ce s-au constituit în 9 echipe a fost organizată de Fly Fishing Dedicated în colaborare cu AJVPS Mureș și s-a desfășurat pe râul Mureș în aval de Răstolița. Despre acest concurs și despre planurile celor de la Fly Fishing Dedicated am vorbit cu dl. Raul Tătar, participant și membru al echipei de organizatori.opnmures2014_2
Spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosfera de la eveniment și echipele participante.

Raul Tătar:
Atmosfera a fost foarte plăcută, ca între vechi prieteni. Ziua am pescuit și seara am stat la povești în jurul focului. A fost foarte frumos și sper că toți participanții s-au bucurat de această reîntâlnire. La concurs s-au înscris 27 de pescari ce au format 9 echipe, unele, să spunem așa, de tradiție, ce au participat în Campionat, însă cele mai multe constituite ad-hoc. A participat și un pescar din echipa Ungariei, așadar ne-am bucurat și de prezența muscarilor străini. Echipele au fost, în general, constituite din pescari din același județ, însă au fost și câteva echipe ai căror membri veneau din județe diferite, de exemplu echipa ce s-a clasat pe locul al II-lea a reunit Bucovina, Harghita și Mureșul.


opnmures2014_3
Cum a fost Mureșul și care au fost condițiile meteo pe durata concursului?

Raul Tătar:
Mureșul a fost destul de tulbure, în special în prima zi, ceea ce a făcut ca peștii să fie capricioși și să se prindă destul de puțin. De pe un pârâu din amonte apa venea tulbure, sâmbătă cred că au făcut anumite lucrări cu boldozerul la un pod. Cu o săptămână înainte de concurs am fost să evaluez zona ca să pot face o delimitare cât mai echilibrată a standurilor și atunci s-a prins extraordinar de bine. Însă la concurs s-a prins sub așteptări, pur și simplu peștii refuzau să muște. Posibil că și vremea variabilă și apa tulbure au influențat apetitul acestora. Au fost manșe în care s-au prins și 19 pești pe echipă, a fost ceva activitate, dar nu așa cum ne-am fi dorit. Vremea nu ne-a creat probleme, sâmbătă a fost înnorat, dar a fost foarte bine că nu a plouat, iar duminică a fost soare.


opnmures2014_4
Câți pești s-au prins și ce specii au fost preponderente?

Raul Tătar:
În total s-au prins 116 pești. Cel mai mult s-a prins lipan, 104 capturi, 9 cleni, 2 păstrăvi și un scobar. A punctat orice pește, concursul desfășurându-se pe o apă situată în zona ciprinidelor, unde s-a putut pescui.


Ce stiluri de pescuit s-au practicat, care au fost imitațiile cele mai eficiente?

Raul Tătar:
În general s-a pescuit la nimfă, dar au fost câțiva norocoși care au reușit să prindă lipani și la uscată. Este un lucru destul de rar acesta, pe Mureș nu am mai văzut de ani de zile ca lipanul să sară la uscată. Cei care au pescuit la nimfă au folosit în general imitații de culoare verde sau neagră, acestea fiind cele mai eficiente.


opnmures2014_5
Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Raul Tătar:
Cea mai mare captură a fost un lipan de 31,2 cm prins de fratele meu, Lucian Tătar. În ceea ce privește clasamentul, pe locul I a fost echipa In vino veritas formată din Mihai Vasilescu, Fernando Mihăilescu și Cosmin Roșca, locul al II-lea a fost ocupat de echipa formată din Marian Ungureanu, Adrian Ignat și Bojko Jozsef, iar locul al III-lea a revenit echipei formate din Dan Săcui, Mihai Sandor și Manya Attila. La acest concurs au participat și câțiva pescari noi, pe care nu-i știam din campionat, iar faptul că s-au înscris și au fost prezenți la acest open m-a bucurat foarte mult.


Ca urmare a concursului a rezultat și echipa anului...

Raul Tătar:
Titlul „Echipa anului” a revenit celor de la Fly Fishing Dedicated, din care fac parte alături de Adrian Trâmbițaș și Florin Buzaș. De fapt echipa noastră se situa pe primul loc și înainte de acest open, urmare a rezultatelor bune obținute în campionat.


opnmures2014_6
Câteva cuvinte despre organizare, gazde și sponsori?

Raul Tătar:
În primul rând aș vrea să le mulțumesc celor de la AJVPS Mureș atât pentru sponsorizarea concursului cu premii în bani cât și pentru colaborarea excelentă la organizarea acestui open. O veste bună este că și în viitoarele proiecte ale clubului nostru ne vom bucura de sprijinul celor de la AJVPS Mureș. În ceea ce privește gazdele, concurenții au închiriat o cabană unde a fost și „sediul central” al acestui open, iar localnicii au stat acasă. Așa cum v-am mai spus ne-am bucurat de participarea unui muscar din Ungaria, din ceea ce știu membru în echipa lor națională și de prezența unui prieten pescar din Italia; sper că s-au bucurat de eveniment și că s-au simțit foarte bine.


Ce-și propune clubul dumneavoastră pe termen scurt și mediu?

Raul Tătar:
În primul rând am vrea să organizăm o tabără pentru copii. Este un proiect mai vechi la care ținem foarte mult, dar până acum nu am reușit să-l punem în practică. Vom vedea în funcție de vreme dacă îl vom face în acest an, posibil în minivacanța din noiembrie, sau în primăvara anului viitor. Pentru 2015 avem în plan să organizăm în premieră un concurs în Hațeg, pe râul Bărbat, clubul nostru împreună cu prietenii din Hunedoara, care au fost prezenți acum la Mureș; de asemenea, concursul de pe râul Mureș care ar fi al treilea organizat de noi și dacă o să putem o să organizăm și un concurs pe Gurghiu, care, din păcate, anul acesta nu s-a putut ține din cauza ploilor care au făcut râul imposibil de pescuit. În afară de organizarea concursurilor am vrea să participăm la constituirea a două echipe naționale pentru Campionatul Mondial din Bosnia și cel European din Italia, pentru că este important să fim prezenți acolo cu echipe complete. Așa cum vedeți noi punem accent pe partea de competiții, atât pe organizare cât și pe participări, și încercăm să construim o atmosferă cât mai plăcută. Concursurile de pescuit la muscă sunt un sport, dar când concurenții sunt prieteni, acesta devine cel mai frumos sport.