Zilele pescarilor români în Polonia, ediția a II-a - interviu cu dl Valerian Rebenciuc

zilepoled2_16

În perioada 23-27 septembrie s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Zilelor pescarilor români în Polonia, concurs amical la care au fost prezenți 23 de participanți. Am vorbit cu domnul Valerian Rebenciuc, inițiatorul și organizatorul acestei manifestări, care ne-a oferit cu amabilitate detalii de la reuniunea de pe malurile râului San.


zilepoled2_08


zilepoled2_04


Câteva cuvinte despre ediția a II-a...

Valerian Rebenciuc:
A fost o ediție desfășurată în condiții speciale. Este un an cu greutăți medicale și sanitare cauzate de această pandemie... Am fost cu sufletul la gură până în ultimele momente, pentru că, în ultimele săptămâni, după cum știți, lucrurile nu s-au îndreptat spre bine. Am avut emoții atât eu, cât și gazdele noastre de la Pensiunea Gawra, deoarece rezervările erau făcute și camerele erau oprite pentru noi. În plus, în perioada evenimentului nostru era planificată de anul trecut finala campionatului național al Poloniei de pescuit la muscă uscată și a trebuit să intervin pe lângă președintele asociației și administratorul râului ca să putem avea acces la râu. Pescarii polonezi s-au dovedit a fi niște tipi excepționali și și-au amânat competiția pentru weekendul ce urmează, punându-ne astfel la dispoziție pista de concurs.


zilepoled2_03


Au fost restricții de deplasare?

Valerian Rebenciuc:
Ei stau mai bine decât noi în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, restricțiile sunt asemănătoare cu cele de aici, dar nu au fost probleme. Trebuia să purtăm măști prin magazine și benzinării, dar afară, la pescuit sau când reveneam seara la pensiune nu erau obligatorii. Noi am analizat foarte bine condițiile, am stat cu ochii pe site-ul ministerului zi de zi și am văzut actualizările. Nu erau restricții impuse pentru români, venind din zona roșie... La granița României cu Ungaria ni s-a impus un traseu covid, ni s-au dat o hartă și un traseu de urmat, aveam voie să oprim doar pentru alimentare cu carburant, trebuia să părăsim teritoriul Ungariei în maximum 24 de ore, ceea ce nu era cazul, pentru că am tranzitat-o în 3 ore. La granița dintre Ungaria și Slovacia erau controale, ne-au întrebat unde mergem, le-am prezentat rezervarea din Polonia, iar obligația era să tranzităm Slovacia fără oprire în maximum 8 ore, iar la granița cu Polonia nu era nimeni... Am ajuns, gazdele ne-au așteptat, eu am mers cu o zi înainte ca să pregătesc la pensiune bannere, steaguri, pălinci, să-i întâmpin pe băieți cu brațele deschise. Bineînțeles că am pescuit în ziua aceea ca să văd și cam ce se întâmplă cu peștele... am furat startul un pic.


zilepoled2_05


Cine a participat la această ediție?

Valerian Rebenciuc:
Anul acesta ni s-au alăturat câțiva colegi de la Mureș, Dani Suceavă, Țucă, Doru Salcă, ne-am bucurat de prezența lui Andrei Togor, care face lucruri deosebite pentru râurile din țară. Această ediție s-a desfășurat sub patronajul clubului nostru, Fly Fishing Bucovina, domnul președinte Bedrulea m-a ajutat foarte mult. Din cadrul clubului, soții Nicolae Țebrean și Lucica Țebrean au fost de un sprijin real și le mulțumesc. Salut și prezența lui Raul Tătar și a lui Tudor Fleșeriu, oameni deosebiți și pescari excepționali, a lui Adrian Vlasiu, un maestru al pescuitului la uscată, a colegilor din Bucovina, Adrian Ignat și Nicolae Robu. Am fost bucuros că au revenit prietenii mei Gabor Gabriel și doctorul Sorin Petrașuc, Adrian și Viorel Cojocaru, tată și fiu. Le mulțumesc lui Sergiu, Ervin și Marian și să nu o uităm pe Andra... și, nu în ultimul rând, le mulțumesc Edytei și lui Pawel.


zilepoled2_02


zilepoled2_13


Cum a fost apa, cum s-a prins, ce imitații s-au folosit?

Valerian Rebenciuc:
Râul a fost scăzut, foarte curat, peștii extrem de mofturoși. S-a pescuit cu uscate mici, foarte mici... lipan s-a prins mai puțin anul acesta, păstrăv s-a prins foarte mult, păstrăv mare, în special la muște ude și nimfe. Andrei Togor a prins un clean, dar, din păcate, nu a reușit să-l aducă la mincioc... un clean foarte mare, îl trăgea prin San, pe acolo, dar nu a putut să-l scoată. Peștii au devenit mai activi și au mușcat mai bine sâmbătă pentru că a plouat. Am respectat regulile de pescuit din perioada aceasta, un pic diferite de cele de la noi: la nimfă nu am avut voie să pescuim în stil cehesc, trebuia să pescuim în stil franțuzesc, șnurul trebuia să atingă apa, dar nu a fost nici o problemă pentru că râul este mare, ai unde lansa, peștii sunt prin toate cotloanele, și în apă adâncă, și în apă mică, peste tot... Erau perioade din zi când nu muscăreau, când nu vedeai nici o activitate, de credeai că e Sanul gol, dar, când se activau, îți săreau și de lângă picioare.


zilepoled2_06


V-ați uitat prin jurnalul de la Pensiunea Gawra, cine a trecut pe acolo în ultimul an?

Valerian Rebenciuc:
M-am uitat... A trecut Nicu Țebrean cu soția dânsului, mai erau două nume pe care nu le-am recunoscut. Anul acesta regret că nu au fost cu noi Mihai Vasilescu, vărul meu Marcel Rebenciuc și nici fratele, Ovidiu Rebenciuc, dar mi-au promis că la anul vor veni. A fost o situație specială anul acesta, putea să apară obligativitatea de a intra în carantină la întoarcere, nu e ușor...


zilepoled2_11


zilepoled2_14


Câteva cuvinte despre atmosferă și prietenii din Polonia?

Valerian Rebenciuc:
Gazdele primitoare ca de obicei, anul acesta le-am făcut o surpriză invitaților, le-am oferit o diplomă prin care fiecare participant a primit titlul de Pescar de San, semnată de club, de mine și de gazde... Ne-am simțit extraordinar, atmosfera a fost foarte frumoasă. Ni s-a alăturat și un grup de prieteni ai Lucicăi Țebrean din Polonia și vineri seara a avut loc o mică manifestare, cu dans și voie bună. Dar au fost și două seri în care am ajuns frânți de pe apă și am mers direct la somn, fiind și diferența de fus orar...


zilepoled2_10


zilepoled2_07


Proiecte pentru ediția a III-a?

Valerian Rebenciuc:
Ediția viitoare va fi cu un număr maxim de 30 de participanți, pentru că acestea sunt posibilitățile pistei de pescuit și de cazare. Am avut zile în care am pescuit prin rotație, ca să vadă fiecare locurile care sunt celebre prin bonitate, cu toate că pești sunt peste tot. Cât despre surprize și program, avem timp să ne gândim și la lucruri noi...

Eu sunt foarte, foarte bucuros că anul acesta l-am cooptat pe Sergiu Rebenciuc, fiul meu de 17 ani, care la concursurile prietenești organizate pe Bistrița s-a clasat de fiecare dată pe podium, iar în Polonia a pescuit excepțional... a prins peste 100 de păstrăvi mari, cei foarte mari i-au rupt monturile... Lucrul acesta este extrem de îmbucurător pentru mine și pentru cei din club. Pe Vali, cel de-al doilea fiu, nu am putut să-l iau pentru că avea pașaportul expirat și nu are încă 14 ani, dar anul viitor o să vină și el, pentru că trebuie să lăsăm ceea ce am început noi și dacă nu se formează de pe acum, nu o să avem cui să lăsăm, nu o să aibă cine să se bucure de eforturile noastre, nu o să aibă cine să ducă mai departe munca și pasiunea noastră.


zilepoled2_01


Un an fără competiții oficiale... ar putea exista efecte nedorite?

Valerian Rebenciuc:
Nu cred... Nu văd de ce să existe așa ceva, pentru că am pescuit individual, am pescuit fiecare... care pe unde am putut. Ne-am întâlnit pe Bistrița de câteva ori cu mare drag, am ținut legătura telefonic... E adevărat că ne-au lipsit competițiile, dar poate că a fost și o pauză binevenită, s-au mai calmat spiritele, s-au mai reevaluat prioritățile.


zilepoled2_09


zilepoled2_12


Ce propuneri ați avea pentru viitorul an competițional?

Valerian Rebenciuc:
Clubul nostru, Fly Fishing Bucovina, este condus excepțional de către profesorul Bedrulea, un pescar și un om extraordinar, dânsul se ocupă de evenimentele clubului, de calendarul competițional, de acțiunile clubului. Eu sunt prezent în spatele lui la toate acțiunile la care pot participa. La începutul anului 2021 va avea loc ședința muscarilor care va fi organizată de către dânsul și de către club, iar atunci se vor strânge propunerile și se va stabili calendarul pentru 2021, despre care pot să vă spun sigur că se va finaliza cu ediția a III-a a Zilelor pescarilor români în Polonia... De la an la an s-a creat o tradiție, oamenii știu că trebuie să meargă acolo în ultima săptămână din septembrie, gazdele ne așteaptă, cei de la asociația râului știu că venim și nu-și planifică alte concursuri.