Open Zetea - interviu cu dl Adrian Trîmbițaș

zetea20190929_26

În zilele de 28 și 29 septembrie s-a desfășurat Open Zetea, penultima etapă din campionatul național din acest an, la care au participat 18 concurenți reuniți în 6 echipe ce au pescuit în 3 manșe pe Târnava Mare. Dl Adrian Trîmbițaș, reprezentant al organizatorilor și membru al Clubului Fly Reghin, ne-a oferit cu amabilitate detalii de la evenimentul din acest week-end.


zetea20190929_18

Câteva cuvinte despre apă și condițiile meteo…

Adrian Trîmbițaș:
Apa a fost mică din cauza secetei, din fericire și-a revenit un pic cu ploile de miercuri și joi, însă nivelul a fost foarte scăzut. Din această cauză, peștii erau retrași în locurile adânci. Am încercat să facem șapte standuri, până la urmă au participat șase echipe, dar nu am putut mai mult pentru că nu ne permitea zona.

Au fost standuri de 450 m, iar cele de jos aveau între 700 m și 1 km. Am fost nevoiți să facem și standuri de un kilometru pentru a echilibra bonitatea între ele… peștii nu mai erau acolo unde trebuia și nici nu mâncau cum ar fi fost normal. Totuși, nici așa nu am putut să echilibrăm perfect șansele, să eliminăm hazardul, pentru că acolo unde densitatea peștilor era mică, aceștia erau foarte selectivi.

zetea20190929_03

În partea de sus am avut standuri mai scurte, care au fost, ca și la edițiile anterioare, cele mai bune, cu pești mulți, dar mai mici, însă, în general, s-au prins pești mari. Trebuie menționat un fapt deosebit, a fost primul concurs unde apa a fost curată în toate cele trei manșe, o apă limpede, bună de pescuit.

zetea20190929_14

Câteva cuvinte despre cum s-a prins?

Adrian Trîmbițaș:
A predominat nimfa, cred că în 90% dintre cazuri s-a pescuit la nimfă. Variante câștigătoare au fost peeping caddis, urechea și poloneza. S-au prins pești mari, pești în jur de 30 de cm, pești adevărați, nu fluturi așa cum suntem obișnuiți noi, în România. Au dispărut curcubeii, s-au prins 7 sau 8 din 367 de pești. Este puiet de lipan, este puiet de păstrăv indigen, eu zic că totul este înspre bine. Unde am avut incidentul cu poluarea de la construcția podului, zonele sunt mai proaste, dar cred că până la anul se reface, pentru că e plin de puiet.

zetea20190929_21

zetea20190929_15

zetea20190929_25

Lipan sau păstrăv?

Adrian Trîmbițaș:
Aproape jumătate-jumătate… Poate, să zicem, au fost 55% păstrăvi și 45% lipani. Cel mai mare lipan prins, a lui Daniel Suciavă, a fost de 35,2 cm, iar titlul pentru cea mai mare captură i-a revenit lui Alin Hirișcău, cu un păstrăv de 36,2 cm. Concurenții au avut multe rupturi instantanee, Alin Hirișcău a avut și un cârlig dezdoit, deci sunt pești mari, foarte frumoși, bătăioși, dar ceva mai pretențioși, cel puțin lipanul este foarte pretențios.

zetea20190929_05

Apa este scăzută, plin de verdeață din cauza secetei și a căldurii, e mult mai greu de pescuit în aceste condiții... locurile clasice de lipan nu mai existau, acolo unde stătea lipanul, apa nu trecea nici de gleznă, dacă era vreun pește pe acolo trebuia să stea cu dorsala afară din apă.

zetea20190929_13

zetea20190929_12

zetea20190929_11

Cine a câștigat Open Zetea și cum a arătat podiumul?

Adrian Trîmbițaș:
Câștigătoare a fost echipa Fly Mureș, din care am făcut parte alături de Alin Hirișcău și Buzaș Cotea Ioan, pe locul secund s-a situat Fly Reghin, formată din Daniel Suciavă, Borda Călin și Dănuț Giurgiucă, iar locul al III-lea a revenit Huniazilor, băieții din Hunedoara, echipă alcătuită din Buzea Constantin, Răzvan Cimponer și Bogdan Sovago.

zetea20190929_20

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori?

Adrian Trîmbițaș:
Gazde au fost cei de la pensiunea Zetavár, totul a fost super, ca de obicei, mâncarea foarte bună, atmosfera deosebită. Sponsori au fost Crama Ferdi și cei de la Mirdatod, o fabrică de lactate de pe Valea Gurghiului, de la Ibănești, ce ne-au oferit produse tradiționale românești, produse cu denumire de origine protejată, într-adevăr foarte bune, și cărora vreau să le mulțumesc pentru că sunt alături de muscari. În rest, toată lumea a fost mulțumită, nu au fost discuții, contestații sau reclamații, totul a fost foarte frumos. Vremea a fost bună, rece dimineața, dar de la ora 10:30 era bine... nici peștii nu mâncau până atunci, trebuia să se încălzească puțin. Atmosferă de toamnă, cădeau frunzele, frumos, maximum ce se poate într-un asemenea peisaj.

zetea20190929_17

zetea20190929_23

Cine v-a ajutat la organizare?

Adrian Trîmbițaș:
Colegii din Clubul Fly Reghin, Țucă, Dănuț, Călin, cărora vreau să le mulțumesc pentru ajutor și implicare. De asemenea, le mulțumesc și celor de la AVPS Târnava Mare, care au grijă de această apă și o gestionează cu rezultatele pe care le putem vedea.

zetea20190929_22

Care sunt planurile Clubului Fly Reghin pentru viitorul sezon competițional?

Adrian Trîmbițaș:
Pentru următorul sezon vrem să organizăm două concursuri, Open Zetea și Open Mureș, și dorim să participăm cu trei membri din clubul nostru în competițiile internaționale… rămâne să ne decidem pentru Europene sau Mondiale.