Două zile de antrenamente oficiale în Suedia - interviu cu dl. Bogdan Hirișcău și dl. Boros Arpad
14/08/14 15:22

Mai întâi de toate, cum este vremea acolo și care sunt previziunile pentru zilele de concurs?
Bogdan Hirișcău: Vremea a fost foarte bună în cele două zile, doar astăzi spre seară, când am terminat ultima manșă de pe lac, a început o ploaie foarte puternică, dar s-a oprit după 10 minute. Aici nu a plouat de foarte multă vreme. A fost secetă, toate apele sunt scăzute, râul este foarte scăzut, debitul este undeva la jumătate față cel normal. Oamenii de aici spun că este extrem de scăzut, dar aceasta nu este o problemă. Pentru zilele următoare se anunță tot o vreme bună, deci din acest punct de vedere nu o să avem dificultăți.
Cum ați petrecut cele două zile de antrenamente oficiale?
Bogdan Hirișcău: Am mers amândoi în același timp pe aceleași ape. Ne-am gândit cum trebuie să procedăm și am hotărât că așa este cel mai bine. Am reușit să pescuim în toate zonele.
Ați reușit să pescuiți atât pe Ammerån, cât și pe cele două lacuri, Öravattnet și Ösjön...
Bogdan Hirișcău: Da. În prima zi, ieri, am fost pe sectoarele de râu, așa era programarea: cine pescuia dimineața pe un sector de râu, după-amiaza se ducea pe celălalt sector în antrenamentele oficiale. Astfel, am reușit să avem râul nepescuit, chiar dimineața când am mers, am prins un sector nepescuit de nimeni. S-a dovedit o idee foarte bună, am prins foarte bine. Ne-am dat seama ce muște merg cel mai bine și ce trebuie să facem în timpul concursului. Astăzi, de dimineață am fost pe Ösjön, iar după-amiază pe Öravattnet. Am văzut cele două lacuri și s-a putut pescui pe întreaga suprafață a acestora, zonele de antrenament nu au fost limitate.
Ce stiluri de pescuit și ce imitații s-au dovedit a fi cele mai eficiente?
Bogdan Hirișcău: Pe râu au mers foarte bine niște nimfe foarte cunoscute de la noi, pe care le-a legat Adi Pop. Le vom prezenta după concurs. Am avut noroc cu el, oricum noi folosim nimfele respective în mai multe concursuri și văd că s-au dovedit foarte eficiente și aici. În general, merg cele pe verde. Am găsit și uscatele, o uscată de la Pupu Pașca este foarte, foarte bună. Cu ea am prins în antrenamentele din prima zi cam 20 de pești într-un singur loc.
Cum a fost pe lacuri?
Bogdan Hirișcău: Pe Ösjön va fi cel mai dificil pentru toți competitorii. S-a prins foarte puțin, cei mai norocoși au prins câte un pește. Noi nu am reușit să prindem, nu am dat de ei, dar nici echipele mari precum Cehia sau Polonia nu au prins. Polonezii au prins un singur pește, spaniolii tot un singur pește. Pe lacul Ösjön se vor câștiga manșe cu un pește sau cu doi pești. Acolo va fi dificil. Absolut deloc nu se ridicau la uscate. Probabil și din cauza secetei, apa este foarte caldă, iar peștii trebuie căutați la adâncime.
Pe Öravattnet, din păcate, nu prea cred că este păstrăv, sau dacă este nu mușcă. În schimb, am prins destul de mulți bibani, bibani punctabili, la streamere, acolo nu avem probleme. Am găsit locurile în care stau, am găsit streamerele potrivite, este în regulă, nu avem emoții. Este mult biban, biban mare, peste 20 de cm. Am prins fiecare cam 10-15 bibani între 20 și 30 de cm.
Pe râu avem speranțe destul de mari, însă pe lac avem un pic emoții, în special pe Ösjön. Însă cred că toate echipele se vor afla acolo în aceeași situație. Acolo poți să câștigi și cu un pește. Pe Öravattnet mă gândesc că o să prindă toată lumea pești, nu știm dacă toți au găsit locurile, poate alții pescuiesc după păstrăv, dar nu știu dacă este cazul.
Care este programarea pe manșe?
Bogdan Hirișcău: Eu o să pescuiesc primele trei manșe pe sectoarele de râu. Vineri o să fiu pe Upper Ammerån, sâmbătă dimineața o să am stand pe Middle Ammerån, iar după-amiaza pe Lower Ammerån. Duminică am lacurile, Ösjön dimineața și Öravattnet după-amiaza. Arpad va fi în prima zi pe Middle Ammerån, sâmbătă dimineața pe Lower Ammerån și sâmbătă după-amiaza pe Ösjön, duminică dimineața pe Öravattnet, iar în ultima manșă pe Upper Ammerån.
Eu am prins o grupă foarte bună, grupa C, unde nu sunt nume foarte cunoscute, cu excepția lui Valerio Santi Amantini, campion mondial. Totodată, succesiunea manșelor pe râu, din amonte în aval este optimă. Acum mai trebuie și un pic de noroc la standuri, pentru că am observat că pe râu sunt și secțiuni mai puțin bune. Apa trebuie să fie mai adâncă, mai rapidă, pentru că este foarte caldă, are aproximativ 20°C. De aceea, peștii sunt destul de anemici, îi scoți foarte ușor, nu se zbat. Păstrăv este destul de puțin, în antrenamente în proporție de 90% am prins lipan. Păstrăvii cred că s-au retras în cele mai adânci locuri, la umbră, nu am găsit în zonele de antrenament așa de mulți.
***
Cum a fost drumul și cum sunt condițiile oferite de organizatori?
Boros Arpad: Drumul a fost lung, evident, am venit cu mașina și am parcurs mulți kilometri. Condițiile oferite sunt bune, sunt OK, totul este organizat foarte bine, cazarea și masa sunt bune, transportul către zonele de antrenament... Totul este în regulă, foarte bine organizat.
Cum au fost pistele de antrenamente și cum s-a prins pe acestea?
Boros Arpad: Pe râu am avut două piste în antrenamente, una care nu a fost pescuită de ceva vreme, care a fost închisă pescuitului și pe care am prins foarte mulți lipani. Era plin, am prins la fiecare lanseu chiar fără să ne mișcăm din loc. Pe a doua pistă de râu s-au desfășurat și antrenamentele neoficiale, era pescuită bine și acolo s-au prins foarte puțini pești, dacă o comparăm cu prima. În ceea ce privește lacurile, pe Ösjön s-a prins foarte puțin pește. În lac sunt păstrăvi și arctic char, acolo doar câteva echipe au prins câte un pește în timpul antrenamentelor. Noi nu am prins nimic, dar și mulți alții s-au aflat în aceeași situație. Pe Öravattnet am prins doar bibani și din câte știu eu și ceilalți au prins la fel, numai bibani. Biban s-a prins bine, sunt exemplare relativ mari, frumoase, deci cred că acolo se va pescui doar la această specie. Pe Ösjön o să vedem ce se va întâmpla, însă e destul de slab. Dacă lucrurile stau ca astăzi, cine va prinde doi pești va câștiga manșa respectivă.
Ați reușit să vedeți și pistele oficiale de pe cursul râului Ammerån?
Boros Arpad: Pe acestea nu. Nu am fost din cauză că sunt departe și pentru noi sunt destul de greu de găsit. Nu am avut nici timp să facem asemenea explorări. Am fost doar pe cele două lacuri, care se regăsesc și în manșele oficiale. Pe Ammerån am pescuit doar în zonele destinate antrenamentelor oficiale, însă ne așteptăm ca acestea să fie asemănătoare, într-o oarecare măsură, cu cele din concurs.
Antrenamentele de pe lac au reușit să vă ofere indicii despre cele mai eficiente stiluri de abordare?
Boros Arpad: În ceea ce privește bibanul, nu este o noutate pentru noi, am pescuit și în țară la biban. I-am localizat ușor, am găsit muștele la care aceștia mușcă și am și prins. În ceea ce privește păstrăvul, am aflat unde am putea să-l prindem și la ce, dar rămâne de văzut ce și cum vom face în concurs.
Ce ne puteți spune despre ceilalți concurenți?
Boros Arpad: Pe Ösjön au fost doar câțiva care au prins păstrăvi. Spaniolii, suedezi și olandezii au prins câte un pește de fiecare echipă, mai degrabă accidental. În rest, nimeni nu a prins nimic. Pe râu nu ne-am prea văzut, însă toată lumea era mulțumită, toți spuneau că au prins bine. Acum depinde pentru fiecare ce înseamnă bine. Cei care se aflau în apropierea noastră au prins mai puțin decât am prins noi, cei care erau mai departe nu știm ce au făcut. Antrenamentele de pe râu au decurs foarte bine pentru noi, dar nu aș putea să vă spun despre ceilalți. Ca urmare a manșelor de pe râu avem speranțe, însă de lacuri suntem puțin dezamăgiți. Lacul Ösjön mă îngrijorează în continuare un pic, acolo va fi greu cel mai greu, dar va fi la fel pentru fiecare echipă, nu doar pentru noi...