Open Slovacia - interviu cu dl. Raul Tătar

opslov5

Open Slovacia a fost o etapă inedită din cadrul Campionatului Național, ce a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni. În manșele care erau programate pe râurile Vah și Bela au fost prezenți 22 de pescari din România ce au concurat pentru câștigarea etapei sau, dacă privim pe termen lung, au participat la un antrenament pentru Campionatul Mondial din 2017, care se va desfășura în aceeași locație. Openul a fost organizat de Fly Fishing Dedicated, iar responsabil a fost dl. Raul Tătar care ne-a oferit cu amabilitate următorul interviu.


Cred că e pentru prima dată când o etapă din Campionatul Național se desfășoară în afara țării.

Raul Tătar:
Da, este încă o premieră în campionat. În primul rând, știind că acolo va fi Mondialul din 2017, m-am gândit că ar fi bine ca o etapă să se desfășoare și în acele ape, să conteze și ca antrenament. Aceasta, desigur, dacă vom avea o echipă prezentă la anul. Sunt ape diferite prin felul în care se hrănesc peștii, au o structură diferită, sunt pești mari, nu cred că a fost vreun concurent care să nu prindă lipan de peste 30 cm. Un alt fel de pescuit.

opslov1

Cum v-ați simțit în Slovacia?

Raul Tătar:
Personal mă simt foarte bine de fiecare dată când mă duc să pescuiesc în acea zonă, cred că și ceilalți colegi s-au bucurat de această ieșire. Nu au fost incidente, concursul s-a desfășurat normal, singura problemă a fost că manșele programate pe Vah a trebuit să le mutăm pe Bela pentru că a plouat foarte mult vineri noaptea, iar sâmbătă era apa murdară. A trebuit să schimbăm licențele, dimineață am fugit să fac iar standurile pe Bela... acestea au fost mici probleme organizatorice, dar, în final, am reușit să ducem cu bine la capăt cele 6 manșe și concursul s-a desfășurat normal.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre vreme și cum a fost apa pe Bela...

Raul Tătar:
Bela a fost cristal, iar vremea a fost bună. Singura problemă a fost ploaia puternică de vineri, probabil o rupere de nori undeva sus în munte, ceea ce a tulburat apa din Vah. La 6 dimineața am văzut că era apa neagră și am schimbat standurile. Aș fi vrut să avem manșe și pe Vah pentru că era o pistă mai grea decât Bela...

opslov2

Câti pești s-au prins și care a fost cea mai mare captură?

Raul Tătar:
Cred că 412 pești, păstrăvi și lipani, majoritatea au fost lipani. Cea mai mare captură a fost un lipan de 38,4 cm, pe care l-am prins eu în ultima manșă. A fost un sistem nou de punctaj la acest concurs, un sistem ce este utilizat în Slovacia și în Cehia prin care se încearcă diminuarea stresului la pești. Concurentul prinde peștele, îl arată la arbitru și îl eliberează. Studiile efectuate au arătat că în acest fel lipanul mușcă din nou în 45 de minute, iar păstrăvul după 25 de minute, astfel că un pește poate fi prins într-o manșă de mai multe ori. De asemenea, fiecare concurent are dreptul doar la o singură măsurătoare în vederea stabilirii celei mai mari capturi. Pe care-l considera el de cuviință îl aducea la mal și era măsurat, după aceea, chiar dacă prindea unul mai mare, nu îl mai putea măsura. După ce am măsurat lipanul de 38,4 cm, chiar dacă prindeam unul de 45 cm nu mai puteam să-l aduc la mal să-l măsor, conta doar la numărul de pești prinși.

opslov4

Cum a arătat clasamentul final?

Raul Tătar:
Pe locul I s-a clasat Adrian Vlasiu, locul II a fost ocupat de Cosmin Roșca, iar locul al III-lea a revenit lui Mihai Vasilescu.


Nimfă sau uscată?

Raul Tătar:
Cel mai bine cred că s-a prins la nimfă, dar au fost concurenți care au pescuit și la uscată și am înțeles că s-a prins și la udă. Cel mai bine s-a pescuit cu niște micronimfe negre și variații ale acestora, unii au folosit imitații mai mari în locurile cu apă adâncă, reușind capturi mari. Pentru concurenți a fost totuși o apă mai puțin cunoscută, nimeni nu știa musca de dinainte, s-au testat diferite modele și ne-am adaptat pe parcurs. Concurenții aveau și bățul de uscată și pe cel de nimfă, toată lumea a dat și la uscată atunci când muscărea.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre gazde și sponsori.

Raul Tătar:
Gazdă ne-a fost domnul Joseph Trnka care ne-a ajutat foarte mult, el va fi și organizator la Campionatul Mondial din 2017. Pentru cazare s-a optat personal, fiecare a avut de ales, am stat la mai multe pensiuni pentru că nu am găsit un loc unde să ne putem caza toți. Am avut doi sponsori, ADH Fishing, care ne-a oferit niște accesorii foarte frumoase, și Lucian Văsieș, care ne-a acordat reduceri la achiziționarea materialelor de legat de la Troutline.

opslov3

FlyFishing Dedicated și dvs. sunteți promotorii unor concursuri ce diversifică atât tipul apelor cât și, ca acum, locația. Puneți accentul pe variația stilurilor și a tehnicilor sau este o căutare determinată de unele limite ale apelor noastre?

Raul Tătar:
Avem ape cu pești unde putem să organizăm concursuri frumoase. Eu susțin prezența Râului Bărbat în Campionat pentru că e diferit, e foarte greu, accidentat, tehnic, o provocare pentru toți concurenții și, așa cum s-a văzut la ultimul open de acolo, are și pește. Dacă vorbim de Câmpul Cetății, l-am organizat pentru a ne deprinde să pescuim pe lac. La concursurile internaționale, europene sau mondiale, sunt manșe de pescuit de pe mal în lacuri populate cu păstrăvi curcubeu. La noi nu există așa ceva. În Slovacia va fi Mondialul din 2017, chiar la Liptovský Hrádok, mi se pare normal să încercăm așa ceva, probabil vom prezenta o echipă completă acolo.

opslov6

Ce așteptări aveți de la Open Mureș și ce proiecte mai are clubul dvs. în acest an?

Raul Tătar:
La Mureș sper să avem un concurs reușit pe echipe. Discutăm în cadrul clubului să vedem cum reușim să organizăm tabăra de copii. Vrem să mai organizăm un concurs la Câmpul Cetății, unde să-i invităm și pe cei de la spinning, o întrecere între cele două stiluri. După terminarea campionatului ne gândim să organizăm un concurs în Deltă într-o incintă unde este pește, un amical așa cum a fost cel desfășurat cu 3 ani în urmă.