Adunarea festivă a muscarilor, Cluj 2018 - interviu cu dl. Marius Neamț

afamc2018_07

Pe 27 ianuarie s-a desfășurat la Cluj Adunarea Festivă Anuală a Muscarilor, reuniune în cadrul căreia s-au decernat premiile Echipa Anului și Muscarul Anului și s-au discutat detaliile programului competițional intern și propunerile de modificare a regulamentului ce vor fi înaintate spre aprobare Comisiei de competiții a AGVPSR. Domnul Marius Neamț ne-a vorbit despre această întâlnire și subiectele abordate.


afamc2018_01

Câteva cuvinte despre reuniunea muscarilor din acest an…

Marius Neamț:
Ne-am adunat peste 20 de persoane, au fost reprezentanți de la Mureș, Baia de Arieș, Hunedoara, Reghin, Cluj, Bihor, multe fețe noi, tineri, ceea ce este un lucru foarte bun. Însă, pentru mine a fost surprinzător faptul că au participat unii oameni, debutanți de puțină vreme sau care nu au participat la multe concursuri în ultima perioadă, care, din lipsă de timp sau din diverse motive, nu sunt la curent cu mersul lucrurilor în această zonă, cu modul în care funcționează sistemul competițional. Nu cunosc structura pescuitului la muscă, pornind de la nivel internațional, trecând prin AGVPSR, făcând o tangență la Federația de la Alba Iulia, sau rolul structurii noastre în care ne-am adunat. Noi nu suntem o entitate cu personalitate juridică, noi suntem un grup de pescari pasionați de sportul acesta, iar prin intermediul cluburilor unde suntem membri și potrivit regulamentului de organizare a activității competiționale a AGVPSR concurăm în campionatul național. La un moment dat, a apărut o postare după ședință în care se spunea că nu s-a votat ordinea de zi, nu s-a votat prezidiul, nu s-a făcut un proces-verbal, nu s-a semnat procesul-verbal…. Dar noi nu suntem o structură care să respectăm tot tipicul adunărilor oficiale, aceasta este o structură informală... noi, practic, adunăm propuneri din partea oamenilor pe care le trimitem organizatorului campionatului, adică AGVPSR-ului, care, în cazul în care sunt de bun-simț, le aprobă, dacă sunt deplasate, evident că nu le aprobă, și care deleagă cluburilor din țară organizarea campionatului național. Acum ordinea de zi a fost publicată, am întrebat la începutul ședinței dacă mai e ceva de discutat, însă nu am început să votăm fiecare pas... Acestea sunt amănunte care nu au mare importanță, cel puțin în opinia mea.

afamc2018_02

Care au fost principalele propuneri care au fost discutate?

Marius Neamț:
Ca întotdeauna, începând de la sfârșitul campionatului, chiar înainte de terminarea acestuia, adunăm propuneri de modificare a regulamentului, astfel încât să corecteze unele situații care au apărut, disfuncționalități sau modificări la regulamentul competițional al AGVPSR. Anul acesta au fost 30 de propuneri, le-am luat rând pe rând, le-am discutat și le-am votat, unele s-au aprobat, altele au picat la vot, pentru altele nici nu a mai fost cazul să se voteze deoarece obiectul propunerii se dubla cu ceea ce se discutase anterior. Votul a fost cât se poate de democratic, deschis, toată lumea și-a spus părerea, în general s-a votat cu o largă majoritate fiecare articol, nu a fost un vot strâns.

În ceea ce privește calendarul competițional s-a votat mai întâi câte concursuri să cuprindă, propunerea inițială a fost de 7+2, șapte râuri și două lacuri, dar s-a ajuns la 9+2, respectiv nouă concursuri pe râu și două pe lac. S-a votat apoi ca dintre acestea să puncteze în clasamentul pentru Muscarul Anului 5+1, respectiv cele mai bune cinci poziționări din concursurile ținute pe râu și cea mai bună poziționare de la concursurile desfășurate pe lac.

afamc2018_03

S-a menținut prevederea din 2017 conform căreia o poziționare în prima treime la un campionat mondial sau european poate să aducă puncte în clasamentul național. În ceea ce privește punctele câștigate ca urmare a participării la competițiile internaționale, acestea pot înlocui în calculul clasamentului final un concurs național desfășurat pe râu sau pe lac.

O altă modificare la regulament este aceea că la concursurile pe lac din barcă, din motive de siguranță, nu vor fi permise bărcile gonflabile cu o singură cameră, iar în cazul în care în barcă se află un singur concurent, atunci se poate pescui din picioare.

afamc2018_08

De asemenea, se permite organizarea concursurilor în care nu se mai măsoară capturile, fiecare pește echivalând cu un punct. Dacă regulamentul de pescuit pe o apă permite, atunci se va putea concura pe acea apă cu trei muște, așa cum este cazul lacurilor private sau al competițiilor desfășurate în alte țări.

Mihai Vasilescu va redacta într-o săptămână un material cu toate propunerile discutate și aprobate, pentru că s-a făcut și un proces-verbal, dar nu în sens formal, cu semnături.

afamc2018_09

Am început ședința cu o inițiativă a lui Adrian Vlasiu care mie, personal, mi s-a părut foarte bună de la prima citire, când a propus-o, în urmă cu vreo două săptămâni, dar, din păcate, nu a reușit să o definitiveze și să o prezinte într-o formă finală. Propunerea prevede formarea unei comisii care să supervizeze și să organizeze această activitate a noastră, a celor care participăm la concursuri, practic să preia ceea ce facem noi acum, voluntar și ad-hoc, respectiv Mihai Vasilescu și cu mine. Această activitate urmează să fie preluată de o comisie, care să fie și comisie de etică șamd, dar inițiativa nefiind încă foarte bine rafinată i-am mai dat la dispoziție două săptămâni să facă o propunere concretă, să o îmbrace într-o formă funcțională, iar votul se va face online. De altfel, mai este încă o activitate foarte importantă care se va desfășura în următoarele două săptămâni: Alin Hirișcău și Tudor Bradu parcurg regulamentul articol cu articol, paragraf cu paragraf, și pentru fiecare abatere vor propune sancțiuni, întrucât la acest moment sancțiunile se dau într-o paletă destul de largă....

afamc2018_04

Când începe sezonul competițional și unde va avea loc finala?

Marius Neamț:
Primul concurs este pe Arieș, în zilele de 12 și 13 mai, urmează apoi Someșul Cald, Iad, Râul Mare, Bărbat, Lacul Tarnița, Someșul Rece, Bistrița, Mureș, iar în luna octombrie avem finala la Zetea și încheiem sezonul la Câmpul Cetății.

afamc2018_05

Participarea României la Europenele și Mondialele din acest an...

Marius Neamț:
La Europene nu și-a exprimat nimeni dorința de a participa, deși tare frumos e în Cehia pe Vâltava, este excepțional și nu este departe, dar nu s-a înscris nimeni, în schimb la Mondiale se pare că vom avea o echipă completă.

afamc2018_06

Ce vă doriți pentru acest an?

Marius Neamț:
În primul rând mi-aș dori să particip eu la mai multe concursuri decât anul trecut, ca să încep cu mine. În al doilea rând, sper ca cei mai noi să se implice cu adevărat, în sensul că expresii de genul „trebuie să se facă...”, „ar trebui să facem...” nu funcționează. Fă chestia respectivă, fă-o așa cum știi tu, o mai rafinăm și o facem să funcționeze, dar nu că „ar trebui să facem... ”, cu „ar trebui” e plin sacul. În al treilea rând, mi-aș dori să conștientizeze toți cei care participă la concursuri că pescuitul la muscă artificială este un sport de gentlemeni și că micile sau marile laude sau inconștiențe din partea unora trebuie să dispară... au fost câteva cazuri în care s-a recunoscut că s-au pus pești pe foile de concurs fără ca acești pești să fi fost prinși sau prinși regulamentar, de aceea au și fost depunctați în clasamentul final de anul trecut câțiva concurenți. Totuși, pescuitul la muscă artificială este un sport de gentlemeni, hai să-l facem așa! Acesta este cel mai important lucru.