Târnava Mare 2013 - interviu dl. Gal Zsolt

zetea
În zilele de 25 și 26 mai s-a desfășurat Open-ul Târnava Mare, competiție organizată de Gal Zsolt, Clubul Flyfishing Dedicated și AVPS Târnava Mare. Ediția din acest an a cuprins trei manșe pe râu, un concurs de legat muște și un concurs de casting, însă principalul element al acestui open a fost participarea exclusivă în echipe de câte trei pescari. Despre atmosfera de la Zetea, despre competiția pe echipe, despre peștii prinși și clasamente am discutat cu domnul Gal Zsolt, organizator și participant la această competiție.
zetea2013
Bună ziua domnule Gal Zsolt și vă mulțumesc pentru amabilitatea de ne acorda un interviu. Ediția din acest an a Open-ului Târnava Mare a cuprins câteva evenimente noi și importante pentru pescuitul la muscă. Primul despre care aș dori să discutăm este concursul dedicat echipelor. De unde a pornit această idee?

Gal Zsolt:
Ideea a pornit de la un concurs din Cehia, Open Hanák, care a fost exclusiv pe echipe. Am avut din România o echipă care a participat, după care Adrian Vlasiu din Cluj a făcut primul eveniment de acest fel pe Criș, iar de acolo a pornit totul și pe plan național. Nu a fost invenția noastră de a face acest tip de concurs, însă se pare că am reușit să organizăm destul de bine o asemenea competiție.


Cum s-au format echipele? Putem spune că unele erau rodate, altele constituite ad-hoc?

Gal Zsolt:
Echipele s-au constituit în România, dacă nu mă înșel, acum trei ani. În concursul de la Criș s-au format primele echipe. Ele au participat și în competițiile din anii trecuți, chiar dacă nu au fost întreceri exclusiv dedicate echipelor, iar clasamentul era alcătuit din punctele membrilor. Puține echipe s-au format acum, pe loc, pentru acest concurs. Doar vreo două s-au constituit la Zetea, pentru ca toți cei prezenți să poată participa.


Câte echipe au participat?

Gal Zsolt:
În competiție am avut 15 echipe, fiecare dintre acestea având trei membri. Astfel s-a înregistrat una dintre cele mai mari participări din Campionat... 45 de pescari au venit la Open-ul Târnava Mare.


472
Cum au gasit cele 15 echipe Târnava Mare? Apa a fost bună? Cum a fost vremea pe perioada concursului?

Gal Zsolt:
Vremea, din păcate, nu a fost foarte prietenoasă. Vineri, când am avut antrenamente, a fost frumos, soare, fără să fie foarte cald, ceea ce nu i-a deranjat nici pe pești și nici pe pescari, însă sâmbătă și duminică a plouat mărunt. Sâmbătă după amiază și duminică dimineață a plouat, iar la sfârșitul festivității de premiere, la plecare, a început și o furtună. Putem spune că ne-a așteptat să terminăm concursul.


Variația vremii a influențat comportamentul peștilor?

Gal Zsolt:
Nu aș putea să spun acest lucru, deoarece s-au prins foarte mulți pești. Uitându-mă pe foile de arbitraj, pot spune că Târnava Mare nu a fost cu nimic mai prejos decât râurile din alte țări, s-a prins la nivelul unui concurs internațional, atât ca număr de capturi cât și ca dimensiuni.


Câți pești s-au prins?

Gal Zsolt:
În total s-au prins 365 de pești, dintre care 309 păstrăvi și 56 de lipani. S-au prins pești mari. De exemplu, sâmbătă după-amiaza, în echipa mea doar un singur pește a fost sub 28 de centimetri, iar restul peste 33 de centimetri. Aceste cifre reflectă o situație foarte bună, pentru că acum câțiva ani pe râu a fost o mini-catastrofă. Cormoranii au ajuns și pe Târnava Mare, iar râul a fost golit de pește. Păstrăvii au supraviețuit, însă aproape întreaga populație de lipani a fost decimată, lipanul fiind mult mai expus. De doi ani ne-am străduit să repopulăm, să readucem lipanul pe aceste râuri și, din fericire, acum s-au prins exemplare de 28-29 de centimetri, atât în concurs cât și la antrenamente. Nu mai sunt lipanii ce au fost odată, însă ne bucură trend-ul pozitiv.


dsc_9723
Cum a arătat podiumul echipelor?

Gal Zsolt:
Pe echipe am ieșit chiar noi, organizatorii, pe primul loc - eu, Raul Tătar și Adrian Trâmbițaș. Pe locul doi Fly Kombat cu echipa formată din Marius Neamț, Darius Buciu și Adrian Pop, iar pe locul trei Top Fly RiverLand, echipa formată din Adrian Vlasiu, Mihai Lăpuște și Andrei Sălăgean.


Cine a prins salmonida cea mai mare?

Gal Zsolt:
Tot noi... eu.... Am prins un păstrăv de 44 de centimetri, acesta a fost cel mai mare pește al concursului. Bucuria este și mai mare pentru că nu a fost un păstrăv populat, asta aproape sigur, deoarece era mai închis la culoare și mai fusiform. Cei de cultură sunt deschiși la culoare și mai grași. La 39 de centimetri ajung la circa un kilogram... am prins unul duminică, era ca un curcubeu bine mâncat, cu abdomen proeminent, lat.


La ce s-a prins cel mai bine?

Gal Zsolt:
Târnava Mare este un râu foarte dificil, tot timpul vine apa semi-tulbure de la baraj și asta din cauza microhidrocentralei care a fost băgată acum vreo 8 ani…Totuși, barajul reprezintă un beneficiu mare, temperatura și debitul constant fac ca peștii din Târnava Mare să se simtă excelent. Acesta este și motivul pentru care peștii au alte obiceiuri de hrănire, nu se poate spune că este un pescuit tipic așa cum se întâmplă pe alte râuri de munte. Aici peștii nu stau după pietre, ei circulă și îi poți întâlni aproape peste tot, hrănindu-se în proporție de 95% pe fundul apei. Nu se prea hrănesc peștii la suprafață, astfel că pescuitul este mai mult la nimfă. Dar ceea ce este foarte important, fapt pe care l-am observat de atâția ani de când umblu pe Târnava, este evoluția muștelor în apă. Trebuie să le imprimi o anumită mișcare, ca atunci când nimfa este luată de pe piatră și săltată de curent sau când se ridică insecta spre suprafață, în emergență. În acel moment peștele ia imitația. Dacă pescarul reușește o asemenea prezentare are rezultate foarte bune, dacă dă cu ude sau cu nimfe pe fundul apei, nu zic că nu prinde, dar nu cum se prinde cu acest stil. Ca să vă spun sincer, mie mi-a luat vreo trei ani ca să deprind această tehnică specifică Târnavei.


8504_519267148121520_173795224_n
Sâmbătă s-a organizat un concurs de legat muște. Cine a legat cea mai frumoasă muscă?

Gal Zsolt:
Concursul a avut loc seara, după ce am terminat manșa și am mâncat. Nu am vrut să fiu organizator, deoarece doream să particip și eu la competiția de legat muște. Fernando Mihăilescu a propus ca o uscată și o nimfă să fie legate în 15 minute. Eu am câștigat locul I, pe locul secund clasându-se Györfi Zsolt, pescar din Târnava, iar pe locul III Cosmin Roșca și Nagy Zoltan, cu puncte egale.


Duminică, în concursul de casting, cine a lansat cel mai bine?

Gal Zsolt:
Am câștigat și concursul de casting. Tema concursului de data asta a fost aruncarea la distanță. Pe locul II s-a situat Adrian Vlasiu, la o diferență de câțiva centimetri, iar pe locul III Mihai Lapuște.


casting-3
Spuneți-ne câteva cuvinte și despre noul Club Flyfishing Dedicated din care faceți parte și care a fost coorganizator.

Gal Zsolt:
Numele acestui club provine de la un mini-blog - Flyfishing Dedicated - pe care l-am făcut acum 4-5 ani, unde am postat diferite partide de pescuit, excursii făcute în afară și alte lucruri legate de pescuitul la muscă. În alte cuvinte, dedicația mea față de pescuitul la muscă artificială. În același timp exista Clubul FlyFishing Extreme, din care făceam și eu parte, care a organizat diverse acțiuni de repopulare, ecologizare, competiții, am participat la Campionatele Europene cu rezultate bune. A fost totul foarte frumos, însă, din anumite motive personale și câteva mici incidente legate de concursurile interne, unde nu este totul cum ar trebui să fie, pur și simplu s-a dărâmat tot ceea ce am construit împreună. Cu alți muscari din Mureș am zis să facem un alt club, iar cel mai ușor a fost să folosim numele blogului meu, un nume cunoscut. Anul acesta s-a format Flyfishing Dedicated și m-am bucurat să văd că din partea clubului nostru au participat la acest Open patru echipe.


Open-ul Târnava Mare a fost prima acțiune importantă a clubului. Ce vă propuneți pentru perioada următoare?

Gal Zsolt:
Pentru perioada următoare avem de organizat Finala Campionatului, mai sunt open-uri cum ar fi pe Gurghiu și pe Valea Răstoliței, pe care tot noi le vom organiza. Eu am propus acum să ne gândim și la organizarea unei tabere pentru copii și a alteia pentru adulți, pe Târnava, în această vară, deci în viitorul foarte apropiat. Este o idee mai veche, m-am gândit de multe ori la acest lucru, iar acum, dacă tot am pornit clubul, poate reușim și o asemenea acțiune.


img_5453
După open-ul Târnava Mare, pescuitul la muscă va fi perceput într-o măsură mai mare ca un sport pe echipe?

Gal Zsolt:
Eu zic că un astfel de concurs schimbă foarte mult așteptările și comportamentul concurenților, deoarece trebuie să te gândești la foarte multe lucruri: cine și pe ce standuri participă, unde să pescuiești tu pentru a ajuta echipa, cine și la ce se pricepe mai bine, pentru anumiți pești sau la o anumită metodă... te gândești la tot felul de variante. Eu zic că munca în echipă este mult mai frumoasă, decât individual. Probabil că acest lucru ne va ajuta și la formarea de echipe puternice pentru concursurile externe.


Cum a fost cazarea și despre sponsori, dacă au existat?

Gal Zsolt:
Sponsori nu au fost. Eu lucrez la Watson&CO, importator Varivas, și am făcut efortul să dau niște mici cadouri, câte o rolă de fluorocarbon, leader-uri sau tippet-uri. În schimb cazarea a fost excelentă. Pensiunea Zetevár este situată într-o zonă superbă, o pajiște foarte frumoasă, cu niște căsuțe cochete, iar în clădirea principală totul este ca la carte. De altfel, aici s-au mai organizat și alte acțiuni ale muscarilor. Dar ceea ce mi-a oferit cea mai mare satisfacție este faptul că pe Târnava Mare, într-un concurs cu numeroși participanți, s-au prins pești mulți și mari. Cred că toți ne dorim să pescuim în asemenea râuri, iar acest exemplu va fi urmat.


965728_630604990301470_1679487234_o
Un exemplu la care s-a muncit mult...

Gal Zsolt:
Da, AVPS Târnava Mare, fostul club FlyFishing Extreme, pescari și foarte mulți oameni devotați. Împreună am făcut eforturi mari și astfel acest loc a devenit singurul râu din țară unde poți să mergi și să prinzi într-o zi, de exemplu, 10 păstrăvi de 40 de centimetri. Așa ceva nu mai întâlnești... din păcate sunt râuri unde pe toată lungimea lor nu mai găsești 10 păstrăvi.


Felicitări pentru Târnava Mare și vă ținem pumnii pentru următoarele acțiuni.

Gal Zsolt:
Vă mulțumesc foarte frumos și sper să ajungem și noi la nivelul țărilor vecine, să ne putem mândri cu râurile și peștii de aici. Acestea cred că sunt cele mai importante lucruri: să avem ape bune, pești, curățenie și pescari dedicați.