Cupa Rotary Bucovina - interviu cu dl. Rey Leonard

ciocanesti2014_1
În perioada 15-17 august s-a desfășurat a XI-a ediție a Cupei Rotary - Bucovina, eveniment care a avut loc în cadrul Festivalului Național al Păstrăvului de la Ciocănești. Concursul de pescuit la muscă artificială s-a desfășurat conform regulamentului AGVPSR și a contat ca etapă în Campionatul Național. Detalii despre competiția desfășurată pe Bistrița Aurie, la care au participat 18 pescari în cadrul a 3 manșe, ne-a oferit dl. Rey Leonard, organizator al acestei manifestări, devenită o tradiție în peisajul pescuitului la muscă din România.


ciocanesti2014_2
Ce reprezintă pentru dvs. a XI-a ediție a Cupei Rotary - Bucovina?

Rey Leonard:
Reprezintă un eveniment important pentru noi. Este prima dată când acest concurs, desfășurat conform regulamentului AGVPSR, a fost inclus ca etapă în cadrul Campionatului Național. De zece ani încercăm acest lucru și acum am reușit. Totodată, ne-am bucurat de prezența a numeroși muscari cu experiență în Campionatul Național și în concursurile internaționale. Mulți dintre ei au participat și la edițiile anterioare, dar pe rând, nu toți odată, într-un număr atât de mare. Este o confirmare a eforturilor noastre și suntem mulțumiți de acest rezultat.


ciocanesti2014_3
Cupa Rotary - Bucovina s-a desfășurat în cadrul Festivalului Național al Păstrăvului de la Ciocănești. Care a fost atmosfera generală, muscarii au participat la celelalte evenimente?

Rey Leonard:
Concursul a avut 3 manșe a câte 3 ore, două s-au desfășurat sâmbătă și una duminică. În restul timpului, pescarii au putut să participe la manifestările din cadrul Festivalului. Am avut diferite concerte, concursuri gastronomice, expoziții de artă populară, Ciocăneștiul fiind și comună-muzeu. Foarte interesantă a fost o expoziție de blide pictate, la care au participat artiști din toată țara. Seara s-a organizat un foc de tabără. A fost frumos și sper că toată lumea s-a simțit foarte bine.


ciocanesti2014_4
Cum au fost vremea și râul pe durata concursului?

Rey Leonard:
Cu surprize. Sâmbătă în prima manșă totul a fost în regulă, după care a început o ploaie care s-a oprit înainte de manșa a doua. Astăzi de dimineață a fost frumos și după ce am făcut și premierea, la două minute de la terminarea festivității, am avut o rupere de nori, o furtună, efectiv. Însă, cineva acolo sus a ținut cu noi, pentru că am reușit să facem și concursul și premierea. Apa a fost tulbure în cea de-a doua manșă, a venit așa din amonte, dar ceea ce pot să vă spun este că în cursul acesteia pescarii au prins cei mai mulți pești. După ce s-a limpezit, nu s-a mai prins la fel de bine.ciocanesti2014_5
Ce ne puteți spune despre pești și numărul de capturi?

Rey Leonard:
În cele trei manșe s-au prins în jur de 430 de pești, ceea ce reprezintă o cifră importantă. Aproximativ 80% dintre aceștia au fost lipani, ceea ce arată că Bistrița Aurie rămâne una dintre apele reprezentative pentru această specie, alături de Neagra Broștenilor. Un eveniment deosebit a avut loc în timpul celei de a doua manșe: unul dintre concurenți, Lucian Tătar, a prins cel mai mare număr de pești în timpul unei manșe, 49 de pești în 3 ore, ceea ce poate fi considerat un record la noi în țară. Tot el a prins și cel mai mare pește din concurs, un păstrăv indigen de 42 de centimetri.ciocanesti2014_6
Cum a arătat podiumul, cine sunt premianții?

Rey Leonard:
Pe locul I s-a situat Buzaș Florin, locul al II-lea a revenit lui Raul Tătar, iar Gheorghe Ardeleanu s-a clasat pe locul al III-lea. Așa cum v-am spus, Lucian Tătar a luat premiul pentru cea mai mare captură din concurs, iar Tudor Ardeleanu a primit o diplomă pentru cel mai tânăr arbitru. Aș vrea să menționez că la concursurile organizate de noi, arbitrii participă și la ecologizarea malurilor și a apei din zona în care se află. Poate că nu este mult, dar e importat acest exemplu și aș dori să le mulțumesc pentru colaborare.ciocanesti2014_7
Ce stil de pescuit a dat cele mai bune rezultate?

Rey Leonard:
Din ceea ce am văzut eu, la muscă uscată s-a prins cel mai bine. Bineînțeles că s-a dat și la nimfă, mai ales când condițiile au impus acest lucru, însă la uscată s-a prins cel mai bine.Câteva cuvinte despre organizatori, sponsori și gazde?

Rey Leonard:
Gazdele sunt minunate, tot timpul ne-au ajutat și sprijinit. Mă refer atât la Primăria Ciocănești, cât și la sătenii de acolo, cu care am o relație deosebită și care se implică de fiecare dată când avem nevoie, de la delimitarea standurilor, la arbitraj și tot ceea ce implică un asemenea concurs. Noi, Clubul Rotary - Vatra Dornei, în calitate de organizatori am făcut tot ceea ce am putut ca acest concurs să iasă cât mai bine. Ne-am bazat ca întotdeauna pe voluntariat și pe implicarea financiară a membrilor noștri. Arbitrajul, organizarea manșelor, drumurile, cazarea concurenților, organizarea meselor, stabilirea standurilor... totul s-a bazat pe implicarea voluntară a membrilor clubului nostru, iar când aceștia nu au fost suficienți am apelat și la prieteni. Doresc să le mulțumesc și celorlalți sponsori ai acestei Cupe, magazinul de articole de pescuit La Bibanul și Asociația de Pescuit Lucioperca din Bistrița.ciocanesti2014_8
Ce acțiuni legate de muscărit și ape aveți în vedere pe termen scurt și mediu?

Rey Leonard:
Deocamdată vom mai organiza niște întâlniri între membrii clubului nostru pe Bistrița, pe Dorna sau pe Neagra Broștenilor. Acestea sunt competiții interne, un fel de antrenamente pentru etapele din Campionat, și nu evenimente din calendarul oficial. Vom continua acțiunile de ecologizare pe care le desfășurăm în cadrul clubului în mai multe zone, precum și acțiunile de implicare și de atragere a tinerilor către acest sport. Suntem bucuroși că ediția din acest an a intrat în programul Campionatului Național, este o recunoaștere a eforturilor depuse până acum, dar și o motivație pentru creșterea și promovarea ediției viitoare.