România se pregătește pentru Mondialul din Chile

cerro-castillo
Prima ediție a Campionatului Mondial de Pescuit la Muscă pentru Seniori se va desfășura în Chile în perioada 17-24 ianuarie. La acest eveniment s-au înscris 11 țări, printre acestea numărându-se și România, care va fi reprezentată de 3 competitori. Despre ultimele pregătiri ce au loc în aceste zile, despre gândurile și așteptările reprezentanților noștri a avut amabilitatea să ne vorbească dl Gheorghe Ardeleanu, unul dintre cei mai cunoscuți și pasionați muscari băimăreni.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre inițiativa FIPS-Mouche privind organizarea unei competiții mondiale pentru seniori.

Gheorghe Ardeleanu:
După câte știu, aceasta este prima competiție de acest fel, a mai fost o tentativă în urmă cu 2 ani în Polonia, dar s-a suprapus cu Europenele și a picat. Acum se încearcă promovarea Patagoniei, cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase zone de pescuit și unde, până acum, nu s-a organizat nici un concurs de un asemenea nivel. Cei de la FIPS-Mouche s-au înțeles și colaborează cu autoritățile chiliene încercând să mediatizeze evenimentul și să atragă cât mai multe persoane. Pot să vă mai spun că în zona Patagoniei, acolo unde mergem noi, sunt prezenți și sunt implicați ghizi din Statele Unite, toți sunt americani, în general din Montana. De fapt, ei au pus la punct toată treaba acolo, au băgat bani, au construit lodge-uri, cum le zic ei, și organizează complet asemenea excursii: pescuit, transport, cazare și masă.


Patagonia - este greu de găsit o altă locație mai potrivită pentru această primă ediție...

Gheorghe Ardeleanu:
Da, exact, este cea mai tare zonă de pescuit. Știam de 2 dintre apele pe care vom pescui: una este cea mai renumită apă cu păstrăv indigen din lume, cu cea mai densă populație și cu cele mai mari exemplare. Cealaltă, Paloma, are păstrăv indigen foarte mare, dar cu ceva timp în urmă au introdus și păstrăv curcubeu, la ora actuală existând multe exemplare între 7 și 10 kg. Nu au deloc lipan în zonă. Tot acolo există 3 râuri pe care urcă somonul. Au introdus somon de Atlantic, somonul alb, și somon din Alaska, somonul de Pacific. Ambele specii au fost aclimatizate, iar acum aceștia cresc în ocean și migrează pe aceste râuri. În urmă cu 30 de ani nu existau acolo somoni, dar, în prezent, sunt perfect adaptați. De asemenea, păstrăvul curcubeu, despre care se știe că nu se reproduce în mod natural, a fost introdus și este aclimatizat. În Europa, singura apă pe care se înmulțește curcubeul este râul Sava, la sloveni, și se mai înmulțește natural în emisfera sudică, în Patagonia.


Cum v-ați hotărât pentru un concurs la Antipozi? Este acesta cel mai exotic loc în care ați pescuit?

Gheorghe Ardeleanu:
Am fost și în Mongolia și în Suedia, Norvegia, prin toată Europa, chiar și în Mauritius, la pescuit în ocean, dar se pare că Patagonia este cel mai tare loc, considerat astăzi mai tare și decât Alaska. Poate și pentru faptul că sunt puțini cei care ajung acolo, drumul și cazarea fiind scumpe. Acum, prețul care îl fac pentru acest concurs este promoțional, practic e jumătate din prețul obișnuit, tocmai pentru a atrage și a veni cât mai multă lume. La început nu știu dacă erau înscriși 7 participanți, acum sunt 11 țări, dar puține și-au permis să prezinte echipe complete. De exemplu, nici noi nu suntem în echipă completă, suntem doar 3 și trebuia minimum 4 concurenți. Organizatorii au acceptat și țări cu un singur participant, cum este Scoția, de exemplu. În tot cazul, și noi ne-am hotărât foarte greu, nu neapărat din cauza banilor, ci din cauza timpului, trebuie să-ți iei concediu, sunt de făcut anumite pregătiri. La început colegul din Brașov ezita, după care ne-am înțeles telefonic și am încercat să strângem chiar o echipă completă, însă nu am reușit. Suntem doar 3 din 4, mai trebuia să mai vină un coleg din Turnu Severin care a renunțat pe parcurs. Suntem 3, dar e OK.


Este o pierdere că România nu s-a putut prezenta cu o echipă completă?

Gheorghe Ardeleanu:
Nu știu dacă am fi putut strânge o echipă completă foarte bună cu pescari de peste 50 de ani. Sunt câțiva precum Fernando Mihăilescu sau alți 2 mureșeni, dar sunt sub 50 de ani... au 48 de ani. Vă dați seama, cu cea mai mare plăcere, dar dacă nu ai peste 50 de ani nu te primesc în concurs.


Câteva cuvinte despre coechipierii dumneavoastră...

Gheorghe Ardeleanu:
Domnul doctor Andor Balint a mai participat împreună cu mine, a mai făcut parte din echipa României la 2 Campionate Mondiale și la vreo 3 Europene. Este un pescar versat. Atunci echipa României s-a situat binișor, în prima jumătate a clasamentului. Însă nu am avut niciodată o echipă foarte omogenă pentru că asta e situația, nu prea avem ape unde să pescuim. Noi pescuim mai mult prin Slovacia, Polonia, în alte părți. Apele noastre sunt cam terminate, foarte puține au mai rămas și cele care au rămas nu seamănă cu râurile pe care se concurează în alte țări. Acolo întâlnești ape mari, e un alt stil de pescuit. Domnul Ioan Sabău, colegul meu din Baia Mare, nu a mai participat la concursuri internaționale, e la prima competiție de acest fel, însă cred că o să se prezinte bine și va obține anumite rezultate. Oricum, după câte am înțeles, nu se va face un clasament pe țări, va fi doar un clasament individual, deoarece sunt puține echipe complete.


Cum vor fi apele pe care se va desfășura competiția?

Gheorghe Ardeleanu:
Se pare că vom avea 3 manșe de râu, pe 3 râuri diferite, unul dintre ele e mai micuț, un afluent de fapt. Eu sper să nu ne bage pe zone foarte grele, având în vedere că o serie de participanți au și peste 60 de ani. Probabil că vor fi zone mai ușor de pescuit, fără șuvoaie, fără bolovăniș, ușor de intrat în apă și fără zone accidentate. În ceea ce privește lacurile, nu știu pe care dintre ele se va pescui, acestea sunt populate exclusiv cu păstrăvi indigeni și se va pescui din barcă. Bineînțeles, competiția impune catch&release și muștele legate exclusiv pe cârlige fără spin din fabricație, nu se acceptă cârligele cu spinul presat sau îndepărtat. Noi a trebuit să ne refacem acum toată artileria, am găsit rapid pe ultima sută de metri cârlige și ne-am legat muște. Domnul Pașca ne-a făcut niște muște, am făcut și eu, ne-au mai făcut unii prieteni din Cluj și din Mureș. Noi ne-am informat despre ce merge acolo, ne-am orientat și de pe site-uri de pescuit unde mai spun unii cu ce au prins și cu ce să încercăm. Am legat și muște de catalog, am făcut și muște modificate față de cele din catalog, avem și câteva muște de-ale noastre, care să sperăm că vor da rezultate. De exemplu, „Verde a lui Bimbi” e una dintre muștele care merge foarte bine în România și sper că va merge foarte bine și acolo. E inventată de mine, e o muscă exclusiv pentru păstrăv mare, excelentă vara pe toate apele din țară, însă am prins foarte mult cu ea și în Suedia, în Polonia și în Cehia. Fiind o muscă udă, poate fi folosită și pe lac. Este bine că avem 4 manșe de antrenament în care o să ne putem face o idee despre ce merge și ce nu, ce stil de pescuit, care dintre nimfe, ude sau uscate. Am tot citit pe site-urile legate de subiect că în această perioadă muștele uscate merg foarte bine acolo, atât pe lac, cât și pe râu. Probabil că așa este, în Patagonia fiind practic mijlocul verii.


Vă așteptați la diferențe între, să zicem așa, „stilul european” și „stilul sud-american”?

Gheorghe Ardeleanu:
Nu. Pe apele mari merg două chestii: ori la nimfe, dar e un stil mai greu, trebuie cu nimfe pompate, necesită practică și râuri adecvate, ori la uscate și streamer. Noi ne vom orienta către uscate și streamere. Cât despre lansete, sunt recomandate cele de clasă medie, 4-5 până la clasă 7, pentru lac. Cam așa o să dăm și noi, avem bețe de clasă 3-4, ușoare, pentru râuri, iar pe lac se poate da cu cele de clasă 5-6 și, eventual, cu un șnur mai greu. Există acum aceste șnururi cu greutate în față ce permit să arunci mai ușor, nu trebuie să te forțezi chiar atât, sau să ai o tehnică atât de perfectă pentru a putea arunca minimum 20 de metri.


La acest Mondial vor fi prezentate nume cunoscute din pescuitul la muscă...

Gheorghe Ardeleanu:
Într-adevăr, vin 2 italieni care au fost campioni mondiali, sunt câțiva concurenți renumiți, însă eu cred în șansele noastre și în faptul că ne vom prezenta foarte bine. E prima ediție a acestei competiții, este important ca România să fie acolo și consider că este un noroc să ajungi măcar o dată în viață într-o asemenea zonă. Probabil că o să fim foarte bine primiți, este primul lor concurs internațional și se pare că în viitor vor avea loc și altele.


Ce înseamnă pentru dumneavoastră pescuitul la muscă?

Gheorghe Ardeleanu:
Am pescuit de când eram copil, dar nu la muscă, pescuiam pe aici, pe râurile din jurul orașului Baia Mare. După ce am terminat facultatea, am fost repartizat la Borșa, unde sunt doar râuri de munte... Vaser, Bistrița Aurie, care mai există, dar cu pește mai puțin. Acolo m-am apucat de muscărit și cum aveam un pic de timp liber mergeam să pescuiesc, era plăcerea și pasiunea mea. Prin anii '86 - '87, când au apărut primele concursuri de pescuit, am fost chiar printre organizatori. La început s-a pornit mai greu, după Revoluție au fost vreo 2 ani în care nu s-au ținut, după aceea s-au reluat. Am câștigat vreo 4 titluri de Campion Național și am fost de câteva ori pe podium. Am ieșit pe la Europene, pe la Mondiale, cea mai bună clasare a fost locul 5 la Europenele din Suedia, iar cu echipa ne-am situat bine, chiar foarte bine uneori. Și acum mai pescuiesc, dar nu prea mai am unde să pescuiesc în țară, ieșim cu prietenii, cu Fernando, cu cei din Baia Mare, mai sunt câțiva prin Moldova, ne știm așa... o mână de oameni suntem. Mergem prin Slovacia și Polonia care au ape OK și sunt aproape de noi.


Dacă doriți să mai menționați ceva și nu v-am întrebat...

Gheorghe Ardeleanu:
La ieșirea aceasta ne mai ajută câțiva băieți, dl Pașca a fost foarte prompt și săritor, împreună am hotărât cam ce muște să legăm și să facem, ne mai ajută doi băieți din Târgu Mureș care ne-au făcut niște nimfe și streamere. Aș vrea să le mulțumesc pentru că sunt alături de noi. Din păcate, spre deosebire de alte țări cum sunt Cehia, Anglia, Spania, Italia, unde văd că deplasarea și participarea sunt plătite de federație, noi mergem pe cont propriu. Pentru noi nu e o problemă, ne-am putut permite, și consider că e o realizare faptul că putem să ajungem acolo. Dar eu sper ca pe viitor, deși nu sunt foarte optimist, și organizația noastră, AGVPS-ul, care mai nou văd că e într-un fel de dizolvare, încet-încet, pentru că s-au făcut foarte multe asociații private, o să-și organizeze fondurile ca să ne poată sponsoriza. Nu pe noi, noi suntem deja în vârstă, dar vin generații tinere din urmă și sunt băieți talentați. Muscăritul este un sport super.... este sportul de elită al pescuitului.