Finala Națională de Pescuit la Muscă Artificială - interviu cu dl. Marius Neamț

muresf2013_1
În perioada 4-6 octombrie s-a desfășurat pe Mureș, la Răstolița, ultimul episod al acestui an competițional. Finala Națională de Pescuit la Muscă Artificială a reunit 21 de pescari care au concurat în 4 manșe, pe o vreme caracterizată de minime istorice ale temperaturilor pentru această perioadă, dar cu discuții destul de fierbinți. Organizatorii acestei competiții au fost dl. Raul Tătar, Fly Fishing Dedicated, AVPS Mureș și AVPS Cluj. Despre competiție și cele întâmplate la Mureș am discutat cu dl. Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială.


Prima dată v-aș întreba, mai în glumă, mai în serios, câți dintre cei 21 de concurenți au răcit?

Marius Neamț:
La fierbințeala discuțiilor de acolo, cam greu să răcești. Temperatura exterioară a fost într-adevar cam dură cu noi, dar ne-am descurcat, iar soarele a fost destul de generos astfel încât, peste zi, să ne zâmbească.


muresf2013_2
Spuneți-ne cum a fost Mureșul?

Marius Neamț:
Față de nivelul la care era cu două săptămâni în urmă, acum a arătat foarte bine. Deși apa era foarte rece, s-au găsit și peștii. Fiecare după știința lui sau după proverbialul noroc. Ambele sectoare de pe Mureș au fost propice pentru pescuit, iar celelalte două râuri, Răstolița și Bistra, sunt ape frumoase și au fost bune de pescuit, deși sunt recomandate mai ales vara. Acum însă a fost mai greu, s-au făcut populări înainte de concurs, dar curcubeii au fost mofturoși. Cheia clasării pe un loc bun a fost să se prindă minimum doi pești pe aceste râuri mici. Păstrând zâmbetul de la prima întrebare, a fost o situație comparabilă cu Mondialele din Norvegia: dacă nu dai gherlă, ești pe podium…


Era o variantă amânarea Finalei până anul viitor?

Marius Neamț:
Nu. În fiecare an avem un calendar aprobat care trebuie respectat. Am fost împotrivă și la decalarea Finalei cu o săptămână, așa cum mi-a cerut dl. Raul Tătar, motivând că din punctul de vedere al organizării nu a fost suficient timp pentru pregătire între Europenele din Slovacia și Finală, dar și din cauză că unii participanți își programează din timp plecarea din localitățile lor, respectiv își iau zile libere, ceea ce pentru unii chiar este o problemă.


muresf2013_3
Cum a afectat această răcire bruscă apetitul peștilor?

Marius Neamț:
Major, dar precum toți pescarii știu, și aceasta face parte din pescuit. Pe Bistra și Răstolița, două râuri noi, introduse la această Finală de pe Mureș, s-au prins 20 și, respectiv, 56 de pești, de unde rezultă că pe Mureș s-au prins 119 pești. Raportat la concursul de anul trecut, pe Mureș s-a prins acum cam o treime din numărul de pești per concurent.


Ce specii s-au capturat și cine a prins cel mai mare pește?

Marius Neamț:
S-au prins 147 de lipani, 47 de păstrăvi și un singur clean, iar cea mai mare captură a fost un lipan de 34,5 cm pescuit de dl. Ciocan Vasile.


muresf2013_4
Care au fost primii clasați și la ce s-a prins cel mai bine, pe această vreme?

Marius Neamț:
Dl. Raul Tătar s-a clasat pe primul loc, pe locul al II-lea s-a situat dl. Adrian Trâmbițaș, iar locul al III-lea a revenit d-lui Florin Buzaș. Putem spune că localnicii au ocupat primele trei locuri. În ceea ce privește imitațiile, pot să vă spun că nimfele au făcut legea, iar pe Bistra și pe Răstolița s-au prins păstrăvi populați și la streamer.


Concursul a dat un clasament, dar și niște contestații...

Marius Neamț:
Clasamentul a fost publicat după fiecare manșă în parte, conform regulamentului, și, respectiv, la final. Au fost înaintate două contestații una aparținând d-lui Gal Zsolt, iar cealaltă d-lui Adrian Vlasiu. Fiecare dintre acestea au fost semnate și de alți concurenți. Contestațiile au fost judecate de către comisia acestui concurs. Într-una dintre contestațiile întocmite, cea aparținând d-lui Adrian Vlasiu, s-a cerut în finalul acesteia anularea concursului, însă ea conținea în total nouă puncte. Șase dintre acestea au fost respinse de către comisie, iar trei au fost admise. Cele care au fost admise se referă la următoarele:

• două standuri marginale nu au avut semnalizată limita exterioară;

• standurile au fost prost semnalizate, ceea ce a condus la întârzierea intrării în manșă a unor concurenți;

• pe durata concursului nu a fost afișată harta standurilor și orele de începere și de terminare a manșelor.

După ce am enumerat aceste sesizări, aș vrea să vă spun ceea ce am constatat eu personal sau ceea ce am văzut. Eu am pescuit pe Bistra, pe standul din amonte, stand incriminat că nu a avut limita superioară semnalizată. E adevărat că nu am găsit fizic această limită, materializată, cu toate că organizatorii spuneau că a fost marcată cu spray, dar fără bandă. Însă, în trei manșe, trei concurenți care au fost pe acest stand au prins doar un singur pește. Deci, putea fi un pic și mai lung...

Da, este adevărat, harta standurilor nu a fost afișată, însă toată lumea și-a găsit standul, cu excepția unui concurent în timpul primei manșe. Personal,eu nu am mai fost până acum pe Bistra sau pe Răstolița, dar le-am găsit fără probleme. La fel a fost și cazul standurilor de pe Mureș, cu toate că a trebuit să ocolesc jumătate de localitate, însă din descrierea și indicațiile organizatorilor am ajuns la fix.

În ceea ce privește orele de disputare a manșelor, acestea au fost publicate de fiecare dată pe foile ce prezentau tragerile la sorți și arbitrii. După manșa întâi și tragerea la sorți pentru manșa a doua, respectiv imprimarea programărilor, la cererea concurenților începerea manșelor a doua și a treia s-a decalat cu o jumătate de oră, iar acest eveniment s-a anunțat în gura mare. Toți au priceput, mai puțin un concurent care în manșa a treia a intrat pe stand cu o jumătate de oră mai repede. Curios... pentru că în manșa a doua a intrat la ora stabilită...

A mai existat o neregulă în ceea ce privește programarea arbitrilor. Un concurent a fost arbitrat de o rudă apropiată a sa. Era fair play dacă acest concurent ne anunța când a văzut programarea, însă… Programarea arbitrilor am făcut-o în așa fel încât localnicii să fie arbitrați de persoane de la Cluj sau Alba. Ceilalți au avut arbitri locali. Trebuie să recunosc că problema cu gradele de rudenie mi-a scăpat!!!

Astfel că, în urma acestor nereguli și a acuzațiilor făcute cu multă gălăgie, conform cărora unii au fraudat, dar fără a se fi dovedit nimic, deși, repet, cei acuzați de fraude au avut arbitri special instruiți pentru a sesiza orice neregulă, s-a votat în comisie anularea concursului. Având în vedere că, potrivit regulamentului, comisia nu poate decide anularea concursului, s-a mai făcut o contestație, pe care am semnat-o și eu, prin care s-a atacat decizia de anulare a concursului de către comisia de concurs.

Acum toate actele sunt la București, la A.G.V.P.S.R, care este organizatorul național al campionatului și care la această Finală a contribuit cu o sponsorizare de 4.000 de lei pentru cazare, masă, organizare și premierea câștigătorilor. Așteptăm să vedem decizia...

În cazul în care se va decide anularea concursului, nu știu ce se va întâmpla mai departe, dar dacă se va valida concursul, vor fi premiați câștigătorii, iar rezultatele vor fi înscrise în clasamentul anului 2013 pentru desemnarea Muscarului Anului.

Recunosc că a fost un răspuns cam lung, deși parcă aș mai spune de câteva ori pe-atâta, însă am considerat că sunt necesare câteva detalii pentru a clarifica mai bine ceea ce a fost la Finală, dar și subiectul contestațiilor. În orice caz, pot să spun că acest concurs putea fi organizat mai bine, însă nu pot să susțin anularea lui. Neregulile au fost corectabile, dar gălăgia și implicarea emoțională au fost mari. Se pare că avem experți și în acest domeniu...


muresf2013_5
În prezent nu avem un rezultat oficial, un Campion Național, Muscarul Anului sau cea mai bună echipă…

Marius Neamț:
Cum vă spuneam mai devreme: așteptăm decizia subcomisiei de competiții de la AGVPSR. Dar Muscarul Anului este dl. Adrian Pop, indiferent de rezultatul acestor contestații, și ar trebui să-l felicităm cu toții pentru acest rezultat. În ceea ce privește competiția pe echipe, aceasta s-a încheiat odată cu concursul de la Albac, deoarece rezultatele din Finală nu influențează clasamentul pe echipe.


Cum ați caracteriza acest an competițional, cu bune și cu rele?

Marius Neamț:
Părerea mea este că acest an a fost mai bun decât cel precedent. În iarnă s-au făcut unele modificări la regulament, modificări ce au dus la echilibrarea punctelor câștigate din competițiile externe și care intrau în calculul clasamentului intern. Slavă Domnului, anul acesta am avut ce aduna din concursurile internaționale! Reprezentanții noștri au avut o prestație foarte bună la Europenele din Slovacia, dar și la Mondialele din Norvegia. Locul 29 obținut de dl. Luca Moga la Mondiale, în condițiile în care România a fost reprezentată de doar doi concurenți, e un loc foarte bun și pentru aceasta trebuie să-i mulțumim în mod deosebit și d-lui Vasile Pop care a ținut cu dinții să fim prezenți la această competiție. Cât despre Europenele din Slovacia, ce pot să mai spun... ?! Patru din cei cinci concurenți s-au situat în prima jumătate a clasamentului, iar pe echipe am avut locul șase la doar un punct diferență de locul cinci!!! Să nu uităm locul 9 în clasamentul individual obținut de un debutant în competițiile internaționale!

Pot să vă spun și despre competiția internă care a avut șapte etape și toate au fost aprig disputate. La fiecare dintre acestea mai e de lucru până la perfecțiune și sper ca toată lumea pe perioada acestei ierni să pună osul la îndreptarea celor care trebuie îndreptate. De asemenea, sper că se vor implica mai multe persoane și cluburi în organizarea efectivă a competițiilor. De exemplu, mă gândesc la Clubul Muscăricilor din Timișoara, care se ocupă în special de casting și, tocmai de aceea, sper să fie mai prezenți la concursuri, să organizeze prezentări și cursuri de casting chiar în timpul etapelor campionatului de pescuit. Eu mai constat că avem un minus față de anul precedent: concursurile de legat muște. Poate că din comoditatea organizatorilor, dar și a concurenților, în 2013 ne-am cam lăsat pe tânjeală cu aceste frumoase activități – casting și legat muște.

Vreau să-i felicit pe cei din Bucovina care au promovat copiii! Avem mare nevoie de a populariza pescuitul la muscă artificială în rândul copiilor, dar și la feminin. Există concursuri internaționale la care o națiune poate fi reprezentată de două echipe, în condițiile în care a doua echipă este cea feminină. Însă, nu avem așa ceva. La fel, nu suntem reprezentați la Campionatele de Juniori. Avem de lucru, nu glumă!

Cât despre ape… sunt niște eroine! Așa cum le avem, iată că în fiecare an ne minunăm câți pești prindem la câte un concurs! Ar fi foarte bine dacă fiecare club ar lua în administrare cel puțin câte un râu pe care să-l aducă la standarde capabile de a organiza concursuri cu invitați din afara României. Și la acest capitol e mult de făcut…


muresf2013_6
Care sunt intențiile Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială pentru anul viitor?

Marius Neamț:
În primul rând trebuie să ne adunăm. Atât la propriu, cât și la figurat. Să discutăm despre funcționalitatea Federației, să primim membri noi, să facem alegeri, să lucrăm serios la un regulament pentru cele trei mari secțiuni: pescuit, casting și legat muște. Să punem pe picioare Comisia de Etică, a cărei înființare a fost propusă la întâlnirea de la Ic Ponor. De asemenea, avem în vedere semnarea unui protocol cu AGVPSR în ceea ce privește pescuitul la muscă din România. Am mai luat legătura și cu cei de la spinning pentru a face un front comun în scopul promovării pescuitului, de la a organiza concursuri comune - anul acesta a fost un asemenea concurs pe Lacul Beliș, care nu a făcut parte din calendarul competițional 2013 - și până la schimbul de idei și valorificarea experiențelor pentru a atinge un nivel superior, apropiat de ceea ce se întâmplă în lumea mare a pescuitului la răpitori. De asemenea, urmărim atragerea de finanțări. E foarte important să poți forma o echipă națională pe baza rezultatelor, și nu pe baza veniturilor concurenților.

Acum încă nu știu cum va arăta Campionatul de anul viitor, dar am câteva linii pe care vreau să le promovez. Campionatul pe echipe trebuie să se desfășoare și în 2014. Aici avem un pic de lucru în stabilirea punctajului la concursurile pe echipe și în reportarea punctelor la individual, ca urmare a unui astfel de concurs. Pe de altă parte, având în vedere că în unele țări se pescuiește cu una sau cu trei muște, diferit față de ceea ce se întâmplă la noi, unde pescuim cu două muște, poate că ar fi potrivit să avem o etapă în Campionat cu trei muște, iar alta cu doar o muscă. Bineînțeles că aceste etape trebuie bine calculate în sensul stabilirii corecte a pistelor de concurs. Ar mai fi de discutat și stabilirea formelor de arbitraj, deoarece arbitrajul a fost cauza multor nemulțumiri, dar, poate că la fel de potrivit ar fi ca fiecare dintre noi să se gândească la cum să devină mai corect față de ceilalți concurenți și nu la cum să caute șmecherii pentru obținerea mai multor puncte sau să împrăștie cu noroi peste tot pe unde umblă.

Vreau să închei într-o notă optimistă și cred că anul viitor se va stabiliza modalitatea de punctaj, că vom avea un număr de etape potrivit pentru a putea desemna Muscarul Anului, că vom avea concursuri de casting și de legat muște la fiecare etapă, că vom reuși să aducem nume noi în rândurile noastre, că vom atrage copiii și tinerii, dar și tinerele spre muscărit, că apele noastre ne vor putea oferi mulți pești în minciocuri și că atmosfera generală va fi mai mult îndreptată spre bucuria pescuitului la muscă artificială.


Vă mulțumesc și vă așteptăm cu vești bune...

Marius Neamț:
În primul rând și noi trebuie să vă mulțumim pentru ceea ce faceți! Veștile bune pe care cu toții le așteptăm depind în foarte mare măsură de modul în care reușim să conștientizăm că suntem oamenii care ținem în mână pescuitul la muscă artificială. Haideți să construim împreună!


Mulțumim d-lui Decebal Ilieș pentru fotografiile realizate