Open Cerna - interviu cu dl. Răzvan Cimponer

opencerna_2019_15

În zilele de 8 și 9 iunie s-a desfășurat Open Cerna, etapă din calendarul competițional ce a reunit în acest weekend 22 de concurenți care au pescuit pe Râul Mare și râul Cerna, ultimul numit și Cerna Hunedoreană sau Cerna Ardeleană. Cu toate că inițial cele șase manșe erau programate să se desfășoare pe Cerna, apa crescută și tulbure a făcut ca numai duminică să se pescuiască pe nou-introdusul râu din campionat, manșele de sâmbătă ținându-se pe Râul Mare, apă de rezervă la acest concurs, date fiind precipitațiile din ultima perioadă și nivelul foarte ridicat al debitului. Despre prima ediție a Open Cerna am discutat cu dl. Răzvan Cimponer, care ne-a oferit detalii de la concurs și ne-a vorbit despre planurile din acest an ale celor de la Huniazii Fly Fishing Club Sportiv.


opencerna_2019_06

Despre prima ediție a Open Cerna…

Răzvan Cimponer:
În ședința pe care am avut-o în ianuarie s-a propus pentru acest weekend alt râu, care era consacrat, este vorba de Iad, dar organizatorul a anunțat ulterior că nu poate să-l facă, și atunci am venit cu propunerea să introducem un râu nou anul acesta, așa cum va fi și Rebra… Așa am ajuns la Cerna, când am făcut propunerea toată lumea a primit-o cu brațele deschise, poate că unii s-au gândit la Cerna din Caraș Severin, însă era vorba de Cerna Hunedoreană. Noi ne-am gândit la acest râu pentru că în ultimii doi ani pe zona din amonte a Cernei pescuitul a fost oprit conform ordinului ANPA, doar de anul acesta se poate pescui. E un râu puțin cunoscut, nici localnicii nu-l frecventează foarte des și, din ceea ce știam, este un râu cu pește, un râu bun. Așa am ajuns să organizăm Open Cerna.

opencerna_2019_07

„Cerna” vine din slavonă şi înseamnă „apa neagră”…

Răzvan Cimponer:
Asta chiar pare să se potrivească! Din păcate, și spun din păcate pentru că este un râu foarte frumos, ploile din ultima lună și din ultima săptămână ne-au făcut să mutăm manșele programate pentru sâmbătă pe Râul Mare, care avea un debit decent pentru această perioadă și o apă foarte, foarte, curată. Apa era cristal pe Râul Mare. Vineri, când ne-am adunat, mai aveam speranțe că „vremea ține cu noi”, deoarece prognoza arăta că nu vor mai fi ploi, dar apa a fost chiar neagră vineri seara și sâmbătă dimineața. Acestea fiind condițiile, ne-am dus pe Râul Mare și cele patru manșe de sâmbătă le-am ținut acolo. Duminică dimineața am văzut că debitul Cernei scăzuse destul de mult, deși era aproape dublu față de cel normal, și erau semne că se va putea pescui, se vedeau pietrele pe fundul apei în anumite locuri unde apa nu era foarte adâncă sau rapidă, cu toate că apa avea o turbiditate crescută. Așa că am hotărât ca cele două manșe de duminică să se desfășoare pe Cerna. Astfel am ajuns la un open desfășurat pe două râuri și, din ce am văzut și am discutat după concurs, aproape toți participanții au fost mulțumiți de alegerile pe care le-am făcut în calitate de organizatori.

opencerna_2019_08

Cum s-a pescuit în cele două zile?

Răzvan Cimponer:
Abordări diferite pe două ape diferite. Pe Râul Mare s-a prins doar păstrăv, o apă curată, s-a pescuit doar cu nimfă, la uscată nu s-a pescuit pentru că apa este încă foarte rece, peștii sunt destul de mofturoși. Din ce am văzut la colegi, unii au încercat cu poloneze, alții cu urechi de iepure cu guler albastru sau galben, s-a mai folosit o nimfă neagră cu guler albastru… cam acestea au fost nimfele la care s-a prins pe Râul Mare.

opencerna_2019_05

Pe Cerna nu s-au prins foarte mulți pești, 26 de pești în două manșe… Vorbim totuși de o apă murdară. Au fost diferite specii de pești, s-au prins lipani în majoritatea cazurilor, dar și păstrăvi și cleni… toți peștii peste 16 cm erau punctabili pentru că știam de la un localnic că din lacul Cinciș au ucat în amonte și roșioară și biban, însă aceste două specii nu s-au prins. E de remarcat faptul că peștii prinși duminică pe Cerna au avut dimensiuni mari, lipani de 25-28cm, pești foarte frumoși. E o apă care promite mult.

opencerna_2019_04

Câteva cuvinte despre bonitatea celor două râuri?

Răzvan Cimponer:
Pe Râul Mare s-au prins 158 de pești în patru manșe la 22 de concurenți… e destul de puțin. Anul trecut s-au prins în jur de 170 de pești în 6 manșe, de către 16 concurenți.

opencerna_2019_03

Din ceea ce s-a putut vedea pe Cerna, am discutat și cu colegul pe care l-am arbitrat și care a prins cinci lipani, se pare că bonitatea acestui râu este destul de bună. Trebuie să mai încercăm când apa va fi curată și atunci ne putem face o idee precisă despre bonitatea Cernei.

opencerna_2019_13

Cum a arătat clasamentul și care a fost cea mai mare captură?

Răzvan Cimponer:
Clasamentul a fost o surpriză foarte mare pentru toată lumea… Locul I a fost câștigat de un membru al clubului nostru, Huniazii Fly Fishing Club Sportiv, Șovago Bogdan din Petroșani, el fiind la cea de-a doua patricipare la un concurs, anul trecut a debutat în concursul de pe Râul Mare. Anul acesta el a câștigat concursul și îl felicit pentru rezultat, este o performanță mare, a muncit mult și ne-am bucurat mult pentru el.

opencerna_2019_12


Locul al II-lea i-a revenit lui Buzaș Ioan, iar locul al III-lea a fost o altă surpriză, invitatul nostru de peste Atlantic și component al echipei naționale a Canadei, Rafan Ciprian. Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Fernando Mihăilescu, cu un păstrăv de 31,7 cm prins pe Râul Mare.

opencerna_2019_14

Ce v-au spus cei prezenți despre noua apă introdusă în acest an?

Răzvan Cimponer:
Nu am apucat să discut la final cu toată lumea, am vorbit mai mult cu Buzaș Ioan pe care l-am arbitrat și care a fost super-încântat de rău, a spus că pare un râu cu bonitate. Tuturor participanților li s-a părut un râu interesant, este o apă nouă pe care lumea nu a mai pescuit. Eu cred că dacă apa era cât de cât pescuibilă, ieșea un concurs de succes. Dacă după viitura de săptămâna trecută și pe apa aceasta murdară s-au prins atâția pești, și pești frumoși, eu consider că e un râu bun.

opencerna_2019_11

Ediția a II-a a Open Cerna?

Răzvan Cimponer:
Putem vorbi de ediția a doua, am primit sugestii să-l programăm în august sau în septembrie când nu mai sunt atât de multe precipitații… dar o să vedem la ședința de anul viitor ce părere au și colegii.

opencerna_2019_10

Cum e să organizezi un concurs pe două râuri și câteva cuvinte despre gazde...

Răzvan Cimponer:
Greu, pentru că nu e numai partea de organizare, trebuie să fii și o gazdă bună pentru toți participanții, să le oferi toate condițiile. Eu consider că am oganizat acest open destul de bine, am fost doar doi oameni, eu și domnul Buzea Constantin, am fost și organizatori și sponsori. Doar noi doi ne-am ocupat efectiv, nu avem alt sprijin, clubul nostru este mic, suntem doar câțiva membri, locuim și în orașe diferite. Este greu, dar am reușit, unele le-am făcut din mers.

opencerna_2019_09

Gazdele au fost foarte primitoare, am stat pe malul lacului Cinciș la Aventura Lac Cinciș, o locație nouă, foarte frumos plasată… a fost foarte bine, sper să mai revenim și la anul, dacă se va ține concursul. Vineri, când am ajuns, priveam lacul, mai sărea câte un pește din apă, dar fiind prohibiție, doar ne-am uitat… dacă revenim și concursul nu este în această perioadă, cu siguranță vom încerca să vedem cum merge…

opencerna_2019_02

Totodată, aș vrea să le mulțumesc celor de la Romsilva, în mod special celor de la Direcția Silvică Hunedoara și Ocolul Silvic Retezat pentru excelenta colaborare și sprijinul pe care ni l-au acordat în organizarea acestui concurs. Au fost pe apă de vineri, sâmbătă au avut grijă să ne asigure buna desfășurare a concursului, să nu intre alți pescari pe standuri, au stat cu noi până la încheierea concursului. Încă o dată le mulțumesc pentru ajutorul acordat.

opencerna_2019_01

Care sunt planurile Huniazii Fly Fishing Club Sportiv pentru 2019?

Răzvan Cimponer:
Urmează peste aproximativ o lună și câteva zile să organizăm Open Bărbat, sper să ne bucurăm de același succes ca în fiecare an de până acum, concursul este la a V-a ediție, și să participăm la cât mai multe dintre concursurile organizate în campionat. Acum sper că ni se va alătura și Bogdan Șovago, cred că microbul l-a prins destul de bine, astfel încât echipa clubului nostru să devină mai puternică. Planificăm și alte acțiuni ale clubului, însă după terminarea campionatului și după ce vom discuta cu membrii clubului și prietenii care doresc să ni se alăture.