Open Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Moga Luca

openapuseni2017_14

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat Open Aventuri în Apuseni, competiție a cărei dată a fost devansată ca urmare a participării României la Campionatul Mondial din Slovacia. Reprogramarea a fost de bun augur, cei 28 de concurenți prezenți pe Arieș bucurându-se de o vreme excelentă, o apă limpede și numeroase capturi. Domnul Moga Luca, organizator și participant la acest open, a avut amabilitatea de a ne răspune la întrebări.


openapuseni2017_06

openapuseni2017_02

Întâlnirea de la Arieș a avut loc mai devreme în acest an...

Moga Luca:
Am modificat data open-ului în urma unor discuții cu participanții, deoarece mulți dintre ei erau în concediu, în luna iulie nu prea sunt programate competiții. În plus, în septembrie aproape că se suprapunea cu perioada desfășurării Campionatului Mondial din Slovacia. L-am organizat acum, fapt care a avut și o parte bună, în sensul că nu au apucat braconierii să strângă tot peștele. Au fost doar 28 de participanți din cei 36 înscriși inițial, au lipsit unii motivat, alții mai puțin motivat. Nu au venit Vlasiu Adrian, Raul Tătar, Cosmin Roșca... Probabil singurul care are un motiv obiectiv este Cosmin Roșca, el a devenit tătic, are doi gemeni. Atmosfera a fost destinsă, s-a râs, s-a petrecut, ne-am bucurat de o vreme bună, de apă curată.

openapuseni2017_05

openapuseni2017_03

Cum a fost apa și cum s-a prins?

Moga Luca:
Eu zic că s-au prins destul de mulți pești, 866. În regres față de anul trecut, dar cred că populația piscicolă a fost afectată și de ghețurile care au plecat în primăvară, a fost o cantitate mare de gheață și probabil că unii pești au fost afectați, alții, probabil, duși de viitură în aval. Nu am făcut încă o statistică în ceea ce privește numărul de păstrăvi și numărul de lipani, dar, din ceea ce am văzut eu, a fost jumătate-jumătate... Cred că aceasta e cea mai corectă estimare. Apa a fost limpede, nu am avut nici un fel de probleme, nu au fost viituri, a fost o vreme calmă...

openapuseni2017_07

openapuseni2017_20

Arieșul continuă să fie un râu cu o bonitate mare în ciuda diverselor probleme…

Moga Luca:
Apa aceasta are un potențial extraordinar! În timp ce mă deplasam ca arbitru sau ca pescar am văzut colonii întregi de scorobeți, albia este pavată cu tuburi de scorobeți, dacă ridici o piatră e plin de tot felul de larve, de viermi... Este hrană din abundență, apa probabil că se menține oxigenată, există condiții bune pentru reproducerea peștilor și acestea cred că păstrează cumva tonusul Arieșului. A mai fost un grup de persoane bine intenționate care au populat și anul acesta cu vreo 20.000 de alevini. Desigur, aceștia nu au contat în concurs, erau foarte mici... Dar asemenea acțiuni au mai fost și în anii precedenți. Acum 3 ani, AJVPS Câmpeni a populat lacul de la Mihoești cu vreo 50.000 de puieți de păstrăv și cred că mulți dintre păstrăvii de acolo au migrat pe râu în sus. S-au prins păstrăvi frumoși, de 28, 30 de cm. O altă caracteristică a peștilor este că sunt sănătoși, viguroși. S-au prins exemplare de lipan care erau lați precum crapii, pur și simplu zdraveni. Un lipan de 20 de cm este de 3-4 degete lățime. Sunt niște pești foarte frumoși, exemplarele mai mari, în jur de 30 de cm, au pe lângă înotătoarea codală o pată de culoare mov, sunt bătăioși, viguroși.

openapuseni2017_09

openapuseni2017_12

Cum a arătat clasamentul și cine a prins cel mai mare pește?

Moga Luca:
Cea mai mare captură a fost un lipan de 35,8 cm prins de Goia Paul de la Clubul Muscarilor Baia de Arieș. Boboia Gabriel, tot membru al clubului nostru, a ocupat locul I. S-a reîntors în activitatea competițională, între timp a devenit inginer de mediu, tocmai și-a luat licența, și vedem că a revenit în forță... Pe locul II s-a clasat Buciu Darius, iar pe locul III s-a situat Nagy Zoltan.

openapuseni2017_19

openapuseni2017_04

openapuseni2017_15

La ce s-a prins cel mai bine?

Moga Luca:
Ponderea cea mai mare au avut-o nimfele. Majoritatea concurenților au folosit nimfe, pheasant tail-uri, altele verzi, negre cu hotspot portocaliu, musca neagră cu guler albastru, iar eu am folosit o nimfă construită pe jig, un model pe care l-am adus de la Mondialul din Cehia, care s-a dovedit eficientă, însă la tragerea la sorți nu am nimerit prea bine. Eu am fost organizatorul, întotdeauna când sunt organizator încerc să fac standurile cât mai echilibrate, pentru că mă gândesc că și eu pot să nimeresc într-unul. Se vede treaba că nu am reușit să mă achit chiar atât de bine de sarcina de organizator și am nimerit în manșa a doua un stand mai slab populat în care s-au și scăldat unii în timpul zilei. Un concurent a pescuit și la uscată, a prins vreo 11 bucăți, dar, oricum, nu uscata a fost soluția.

openapuseni2017_11

openapuseni2017_16

Cum a fost organizarea și câteva cuvinte despre sponsori...

Moga Luca:
Nu pot să mă autocaracterizez ca și organizator, dar am făcut așa de bine concursul acesta, încât chiar și mie mi-a plăcut. Sponsor a fost firma mea, SC Top Ghipes SRL, și cam atât. Nu am apelat la sponsorizări de această dată. Am fost și organizator și sponsor. La acest concurs au participat vreo câțiva copii și tineri din cadrul clubului, care au beneficiat de o sponsorizare din partea lui Octavian Ardac. Sponsorizarea a fost de 150 de lei pentru fiecare tânăr până la vârsta de 24 de ani, din această sumă plătind taxa de participare, cazarea și masa.

openapuseni2017_01

openapuseni2017_18

openapuseni2017_08-2

Ce planuri aveți în cadrul Clubului Muscarilor Baia de Arieș?

Moga Luca:
E de remarcat că s-a întors Boboia Gabriel, dar probabil că acum vor deveni mai activi și ceilalți membri care au absolvit anul acesta facultatea: Mocan Mihai, Toma Cristian, Alexandru Andreș. Copiii din club văd că au pescuit frumos la acest concurs și au prins pești. Chiar dacă nu au intrat în puncte, s-a văzut că au dorință de competiție... Au prins câte 13, 8, 5 pești, ceea ce e important, i-a încurajat. Am discutat cu Biro Matyas care l-a arbitrat pe Bocșa Darius și, chiar dacă e mai micuț de statură, era în vervă, a pescuit frumos... mai are câte ceva de corectat pe la mișcări, la introducerea peștilor în minciog, dar are o mare determinare și dârzenie, de aceea îl și alintăm Lion Heart. Prima dată l-am remarcat pe terenul de fotbal, unde întotdeauna era cu nerv și cu ambiție să facă față.

Eu am plătit taxa de participare la Campionatul Mondial și urmează ca în jurul datei de 15 iulie să merg la un antrenament în Slovacia, împreună cu familia. În septembrie vom merge la Mondiale cu echipa formată din Raul Tătar, Fernando Mihăilescu, Cosmin Roșca, Mihai Vasilescu și subsemnatul.

openapuseni2017_10-2

Vă ținem pumnii și vă așteptăm cu cele mai bune rezultate!

Moga Luca:
Să vă audă Dumnezeu! Aș fi cumva necinstit cu cititorii, dacă nu aș recunoaște că îmi doresc să performez acolo. Dar probabil că nimeni nu participă la o competiție de asemenea nivel fără să-și dorească să câștige și atunci e normal ca și eu să îmi doresc rezultate atât la individual, cât și cu echipa. E o echipă echilibrată, sper că nu vom avea acolo, între noi, discuții specific românești, sper că o să ne ajutăm și sper să facem o figură plăcută.