Păstrăvul de Aur - interviu cu dl. Marius Neamț

pastravau2014_1
În perioada 6 - 8 iunie s-a desfășurat Păstrăvul de Aur, open ce marchează deschiderea campionatului AGVPSR de pescuit la muscă artificială. La evenimentul organizat de Aqua Transilvae Club, reprezentat de dl. Dan Săcui, au participat 18 pescari ce au concurat în 7 manșe ținute pe Someșul Cald și pe lacul Beliș. Despre această competiție, debutul campionatului și așteptările din acest an, am vorbit cu dl. Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială.pastravau2014_2
În cele din urmă a început și sezonul competițional din acest an...

Marius Neamț:
Ar fi multe lucruri de spus despre această întârziere de o lună, dar să sperăm că cine a făcut greșeala o va și corecta pentru anul viitor. A început acum, am sărit peste un concurs, cel de la Târgu Jiu - Sohodol, însă cred că-l vom înlocui cu un concurs pe Valea Iadului, organizat de niște tineri care au apărut în ultima vreme în grupul nostru, al muscarilor. Reprezentantul lor, Andrei Togor, a venit la Ic Ponor pentru a ne întâlni și a discuta despre organizarea concursului ce este programat pentru 27-29 iunie, deci peste 3 săptămâni. Ei au un club destul de bine format, iar, din câte am înțeles, sunt și custozi la situri Natura 2000.


pastravau2014_3
Cum a fost Someșul Cald și cum ați găsit lacul Beliș?

Marius Neamț:
A fost o competiție destul de grea din acest punct de vedere. Poate din cauza presiunii atmosferice sau poate din alte cauze, peștii au fost cam mofturoși. Și-au dat drumul în ultima manșă, cea care a avut loc duminică, de la 12:00 la 14:30, când au căzut și câțiva stropi de ploaie și probabil asta a făcut să le crească apetitul și au început să muscărească serios. S-au prins mulți pești în ultima manșă, însă până atunci aceștia au fost destul de mofturoși pe râu. Nici pe lac nu a fost o activitate extraordinară, dar s-a prins bine. Pe lac s-au prins 130 de cleni și 5 bibani, iar pe râu s-au prins 196 de lipani și 123 de păstrăvi, modificându-se ponderea obișnuită din ultimii ani care era de 15-20% păstrăvi și 80-85% lipani...probabil din cauza condițiilor deosebite pe care le-am menționat și a faptului că lipanul a fost mofturos.pastravau2014_4
Putem face vreo comparație cu populația de pești de anul trecut?


Marius Neamț:
Peștii au crescut, sunt frumușei, cea mai mare captură a fost un lipan de 35,2 cm prins de Adrian Pop.
Au mai fost ceva păstrăvi și lipani în jur de 30 cm și destui între 24 - 26 cm.
Dar cel mai important fapt de remarcat este prezența în număr foarte mare a puietului, un semn bun pentru viitor.


pastravau2014_5
La finalul concursului a rezultat un clasament individual, dar și unul pe echipe...

Marius Neamț:
Avem doar un clasament individual, ierarhia echipelor se realizează prin cumularea punctelor celor mai bine doi clasați din echipă la fiecare concurs. Concursurile sunt individuale. Bineînțeles că se ține cont de componența echipelor, astfel încât să nu se ajungă la situația în care doi membri ai aceleiași echipe să se arbitreze. Concursurile sunt individuale și premierile sunt individuale. Păstrăvul de Aur a fost câștigat de Mihai Vasilescu, care se pare că a pus stăpânire pe concursul acesta, apărându-și cu succes titlul de anul trecut, locul al doilea a revenit lui Boroș Arpad, iar locul trei a fost ocupat de Hirișcău Alin, fratele lui Hirișcău Bogdan, cel care a ocupat locul 9 la Europenele din Slovacia. Am avut și doi debutanți la acest concurs. Este vorba de Robu Nicolae din Bucovina, care a fost introdus în sistemul competițional de Adrian Ignat, și de Manolache Cosmin, adus de muscarii de la Târgu Mureș.


pastravau2014_6
Câteva cuvinte despre organizatori, gazde și sponsori.

Marius Neamț:
La tabăra de la Ic Ponor am devenit de-ai casei, în sensul că ei ne așteaptă în fiecare primăvară, în fiecare mai, însă acum am ajuns în iunie, asta este. Ne bucurăm că avem acolo toate condițiile, beneficiind de o colaborare bună din partea gazdelor și din partea RNP Romsilva. Ne-am bucurat și de premii, oferite de Lucian Văsieș, care a acordat vouchere cu reduceri pentru produsele de la Trout Line. Locul I a primit o reducere de 40%, locul al II-lea o reducere de 30% și locul al III-lea o reducere de 20% din cumpărăturile pe care le vor face la Trout Line. De asemenea, toți cei care au concurat au primit vouchere de 10%.

La Ic Ponor s-a făcut și premierea pentru Finala desfășurată anul trecut la Mureș. Reprezentantul AGVPSR, respectiv președintele AJPS Cluj, dl Pop Andrei a adus trofeele și premiile care au fost înmânate câștigătorilor de anul trecut, și anume Raul Tătar, Trâmbițaș Adrian și Buzaș Florin. Totodată, am făcut și premierile pentru Muscarul Anului, titlu câștigat de Pop Adrian, și pentru Echipa Anului, ce a revenit celor de la Fly Fishing Dedicated.


pastravau2014_7
Cum vedeți acest an competițional și care sunt așteptările FRPMA?

Marius Neamț:
Sper să ne regăsim, pentru că am intrat într-un impas. În iarna aceasta nu a fost activitatea cu care eram obișnuiți, febra de dinaintea anului competițional. Au fost multe tulburări, pornind de la nu se știe ce se întâmplă cu reprezentarea României și cine ne reprezintă la FIPS-CIPS, discuțiile care au fost anul trecut vis-a-vis de niște întâmplări de la concursuri. Pe de altă parte, impasul în care a ajuns și Federația referitor la modul în care privim partea competițională și partea necompetițională a pescuitului la muscă și ramurile competiționale, aici mă refer la casting și la legatul muștelor.

Sper să fie un an al regăsirii, să ne rezolvăm noi problemele și să depășim în primul rând mental această stare care nu e bună de loc. Sper să apară, și uite că au și apărut, oameni noi și să simțim din nou bucuria întâlnirii la fiecare concurs și, mai mult, înainte de fiecare concurs, în pregătirea competiției care urmează. Sperăm că vom reuși să trimitem reprezentanți în Suedia, la Campionatul European, poate vom reuși să prezentăm o echipă completă. Cum bine știți, e o problemă cu sponsorizările sau sponsorizările fiind destul de sărace, există dificultăți în a ne prezenta la Campionatul European. Numai taxa de înscriere e în jur de 1000 de euro, plus alte cheltuieli.

Anul acesta avem cinci concursuri, dacă nu mă înșel ar urma Valea Iadului, care-l înlocuiește pe cel de la Sohodol, Gurghiu, Bucovina - Bistrița Aurie, Someșul Rece și Arieșul, iar la final avem concursul pe echipe de pe Mureș, care punctează numai în clasamentul pe echipe. Peste două săptămâni, Aqua Transilvae, secțiunea de muscă împreună cu cea de spinning, organizează Cupa Celor 3 Lacuri, tot la Beliș, concurs ce nu va puncta în Campionatul de muscă. Este un concurs prietenesc unde se vor întâlni muscarii și spinningarii și vom analiza ce e de făcut pentru a reuși să avem o poziție mai bună, astfel încât în fiecare secțiune să revigorăm un pic fenomenul. Dar pentru acest an cred că cel mai important este să reușim să aducem oameni noi, iar cei mai vechi în fenomen să reușim să regăsim plăcerea competițiilor de muscă, pasiunea comună să devină liant și nu încrâncenare.