Aventuri în Apuseni

În perioada 7-9 septembrie s-a desfășurat la Albac, pe Arieșul Mare, concursul open de pescuit la muscă artificială și spinning „Aventuri în Apuseni”. Competiția a fost organizată de Consiliul Județean Alba și de Clubul Muscarilor Baia de Arieș în cadrul celei de a VIII-a ediții a Târgului Național de Turism Rural de la Albac.Domnul Luca Moga, Președintele Clubului Muscarilor Baia de Arieș și coorganizator al concursului, a avut amabilitatea să ne ofere mai multe informații de la acest eveniment.


aventuri-in-apuseni-1
Bună seara și vă mulțumim că sunteți din nou alături de cititorii noștri. Vineri, 7 septembrie, concursul „Aventuri în Apuseni” a deschis, practic, Târgul Național de Turism Rural de la Albac. Au fost 36 de concurenți, dar sute de participanți la evenimente... Cum a fost atmosfera în care a avut loc concursul de pescuit?

Luca Moga: Aș vrea să fac o precizare: din cei 36 de concurenți înscriși au participat 32, având în vedere că doi s-au retras din motive de sănătate și încă doi au avut un accident de circulație, mă refer la Marius Olălău Cutean și Gabriel Oprean... din fericire, accidentul s-a soldat doar cu mașina stricată, nu au fost alte probleme. Atmosfera generală a fost, ca să spun așa, liniștită, nu a participat foartă multă lume la Târgul de Turism Rural de la Albac, cel puțin până duminică, când au venit destui oameni. Sigur că noi ne-am desfășurat concursul în Albac, în amonte și în aval de Albac, dar fiind prinși în manșe și în activitățile concursului, precum competiția de legat muște, practic, nu am putut lua pulsul Târgului. Se pare însă că, față de edițiile precedente, a fost mai puțină lume, probabil că e și criza asta economică care influențează. Dar a avut loc tradiționalul foc de tabăra, tradiționalul foc de artificii... Consiliul Județean este consecvent în manifestările pe care le programează și a păstrat evenimentele. Au fost prezentări gastronomice, au fost concursuri de preparat prăjituri cu fructe de pădure sau cu brânză. Consiliul Județean Alba și Primăria Albac ne-au invitat la degustare de produse tradiționale, cum este balmoș-ul.


Putem spune că pescuitul la muscă a ieșit în oraș?

Luca Moga: Se poate spune și așa... a fost ediția a VIII-a a Târgului de Turism și a V-a ediție a concursului de pescuit „Aventuri în Apuseni”, care e și concurs open, etapă din Campionatul Național al României. Mulți dintre concurenți au venit împreună cu soțiile sau cu copiii și s-au bucurat de această atmosferă.


Pe lângă concursul de pescuit la muscă artificială, „Aventuri în Apuseni” avea programată și o competiție de spinning...

Luca Moga: Așa este... în anii precedenți au avut loc și concursuri de spinning. Acum, având în vedere că au fost puține persoane interesate, s-a pus condiția înscrierii unui număr minim de șapte concurenți, care nu a fost însă întrunit. Eu cred că ar fi avut ce să prindă de data aceasta. Pe de altă parte, în paralel cu acest concurs de la Albac, a avut loc și o etapă din cadrul Campionatului Național de Spinning al României și cred că acesta a fost principalul motiv pentru care nu am strâns un număr suficient de concurenți.


Vineri a avut loc prima manșă, sâmbătă s-au desfășurat două manșe, iar duminică a avut loc ultima manșă. Cum a fost vremea în această perioadă, cum ați găsit apa ?

Luca Moga: Vremea a fost bună, doar spre seara s-a răcit puțin, dar asta nu a împiedicat cu nimic desfășurarea concursului și s-a prins bine. De exemplu au fost prinse chiar și 16 capturi, domnul Adrian Pop, care a câștigat și manșa respectivă și locul I, având o prestație foarte bună. Vremea nu a creat nicio problemă competitorilor, iar de prins s-a prins, per ansamblu s-a prins destul de bine. Vremea a fost bună, apa a fost limpede. Nivelul apei a fost scăzut din cauza acestei secete, a fost o apă mică și era dificil să te apropii de pești, ceea ce a făcut ca participanții la concurs să pescuiască din genunchi sau din poziții joase.


Cum au fost dispuse standurile? Apa a permis o distribuție egală a standurilor în ceea ce privește bonitatea?

Luca Moga: Am dispus standurile în trei localități, începând de la intrarea în Vadul Moților și până la ieșirea din Scărișoara, ultimul stand, 36, a fost dispus la ieșirea din Scărișoara. Cam pe 18 km s-au extins standurile. Au fost standuri lungi, de peste 500 de metri, pentru că Arieșul este o apă care permite. Poate că au fost câteva standuri mai scurte datorită faptului că respectivele standuri aveau o bonitate mai ridicată, la evaluările pe care le-am făcut acolo erau pești mai mulți. Am încercat să fac standurile ca și pentru mine, deoarece am concurat și eu. Am încercat ca în orice stand să fie pești și ca acesta să fie egal din punctul de vedere al bonității.


La competiția de pe Arieșul Mic s-au prins foarte mulți pești. Cum s-a prins acum, pe Arieșul Mare?

Luca Moga: Cred că am bătut recordul de pe Arieșul Mic. Acolo am spus că s-au prins peste 200 de pești. Acum s-au prins 327 de pești, din care 12 păstrăvi și restul lipani. Media capturilor a fost în jur de 19-20 de centimetri. Cea mai mare captură a fost un lipan de 27 de centimetri.


Au existat diferențe între cele trei zile?

Luca Moga: Nu au fost diferențe între cele trei zile. Putem spune că peștii au avut un apetit în creștere, ținând cont de numărul capturilor din ultima zi.


Probabil de la prezentările gastronomice de la Târg...

Luca Moga: Da... probabil că au fost atrași de prăjiturile cu fructe de pădure...


Care au fost cele mai „prinzătoare” muște?

Luca Moga: Pot să spun că în cea mai mare parte s-au folosit vreo două modele de nimfe și vreo câteva modele de uscate. S-a folosit un model de nimfă Pheasant Tail, cu un corp subțire, legată pe cârlig de 18, bilă de 2mm din tungsten, culoare aurie; peste corp erau înfășurate câteva spire din sârmă de cupru roșie, toracele din Spectra de culoare verde cu luciu metalic și un guler din pană de păun. Aceasta nimfă pe cârlig de 18 a fost nimfa prinzătoare. S-au mai folosit uscate, legate tot pe cârlig de 18, corpul din quill, hackle din saddle genetic de culoare fumurie și cercii din Coq De Leon. Acestea au fost modelele cele mai utilizate... Nu a fost cazul de muște secrete, s-a jucat din nou cu cărțile pe masă. Acolo unde pescarul a știut să prindă și a avut și standul bun s-a prins foarte bine...


Dacă tot am vorbit de imitații, cine a câștigat concursul de legat muște?

Luca Moga: Concursul de legat muște a fost câștigat de domnul Adrian Pop, locul II a fost ocupat de Raul Tătar, iar locul III i-a revenit domnului Gabriel Boia.


aventuriapuseni1
Cum a arătat clasamentul final?

Luca Moga: Domnul Adrian Pop s-a clasat pe locul I, pe locul II s-a situat domnul Sorin Penciu, vechea noastră cunoștiință și membru al Clubului Muscarilor Baia de Arieș, iar locul III i-a revenit domnului Raul Tătar. Premiul pentru cea mai mare captură i-a revenit domnului Boros Arpad, cu un lipan de 27 de centimetri.


Câteva cuvinte despre premii, sponsori și cei care au contribuit la buna desfășurare a concursului?

Luca Moga: Ca de fiecare, dată Consiliul Județean Alba este cel care s-a ocupat de premii, trofee și a atras și sponsori. Anul acesta magazinul Vânătorul și Pescarul din Alba Iulia a pus la dispoziția organizatorilor câteva bețe ce au fost înmânate concurenților. Consiliul Județean a acordat câte 700 de lei pentru locul I, 500 de lei pentru locul II și 350 de lei pentru locul III, iar pentru cea mai mare captură s-a acordat un premiu de 350 de lei. Trebuie să vă spun că domnul Raul Tătar l-a încurajat pe simpatizantul clubului nostru, Casian Dup, în vârstă de 9 ani și jumătate, oferindu-i un băț de pescuit. De asemenea, și Consiliul Județean Alba l-a premiat pe Casian Dup cu un alt băț de pescuit ca premiu.


albac2
Unul dintre cele mai bogate concursuri din acest an...

Luca Moga: Cred că fost cel mai bogat concurs. La majoritatea concursurilor nu se acordă premii, sunt oferite doar diplome. La Finala Campionatului Național se acordau premii, probabil că și în acest an, dar cele două etape urmează să se desfășoare. Până acum, acesta a fost cel mai bogat...

Este cea de-a doua acțiune din acest an în care Clubul Muscarilor Baia de Arieș a fost implicat direct... Considerând aprecierile pozitive față de „Arieșul Mic” și „Aventuri în Apuseni” am putea spune că dețineți rețeta succesului... care este aceasta?

Luca Moga: Poate că trebuie să vorbesc despre mine... Nu am fost în viața mea modest și nici nu o să fiu, dar ce pot să vă spun este că am muncit mult pentru chestiunea asta. Pe de o parte m-au ajutat cunoștințele pe care le-am acumulat în pescuitul cu muscă artificială, am putut să fac o evaluare corectă a standurilor și am făcut în așa fel încât standurile să aibă o bonitate aproximativ egală. Sigur că nu am reușit în totalitate... De exemplu, am nimerit într-un stand în care nu am reușit să prind decât un singur pește...

Chiar dumneavoastră?

Luca Moga: Chiar eu! Așa că pot să spun și eu că „ce-și face omul cu mâna lui...” Standul nu era prea complicat, puteai să pescuiești liniar pe vreo 200 de metri, nu erau obstacole, dacă ar fi fost pești acolo i-aș fi văzut măcar fugind din fața mea, în cazul în care nu erau pe nimfă. Dar nu erau deloc... asta a fost. Chiar am glumit pe tema asta cu cel care mă arbitra, domnul Raul Tătar, pe care și eu l-am arbitrat și pot să vă spun un singur lucru: pe mine m-a convins.

Pe de altă parte, succesul se datorează și membrilor clubului, care s-au implicat și m-au sprijinit: domnul Gabriel Boboia, care e vicepreședinte al Clubului, a fost permanent la evaluări, după aceea domnii Mocan Mihai, Toma Ilie și Alexandru Andreș, și el vicepreședinte, m-au ajutat când am făcut standurile, am pus împreună separatoarele. Ne-am ocupat și am făcut tot ceea ce era omenește posibil pentu ca acest concurs să se desfășoare în condiții bune. Chiar dacă domnul Dan Olescher, membru al clubului nostru din Timișoara, din modestie mi-a spus să nu amintim, eu spun că dânsul a făcut mari eforturi pentru club. Ne-a făcut șepci personalizate pentru club, a pus la dispoziția clubului niște mincioace și vrea să ne mai pună la dispoziție și câteva bețe pentru club... Este un ajutor binevenit, care contează, pentru că unii dintre membri clubului sunt elevi, trei dintre ei sunt în clasa a XII-a , Dup Casian e în clasa a III-a, are 9 ani și jumătate, ceilalți sunt studenți... deci nu au venituri extraordinare și sigur că acest ajutor este bine primit.

Am primit ajutor și de la domnul Dan Popescu, Directorul Direcției Tehnice de la Consiliul Județean Alba, care, împreună cu doamna Ioana Mirca se implică și muncesc cu seriozitate alături de noi la fiecare ediție.


Vă mulțumim pentru toate detaliile prezentate, felicitări tuturor membrilor Clubului Muscarilor Baia de Arieș și vă ținem pumnii la Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială.

Luca Moga: Și eu vă mulțumesc pentru urările de bine.