Cupa 3 Lacuri, ediția a XIII-a - interviu cu dnii Dan Vasilescu și Mihai Vasilescu

3lacuri2015_1
În zilele de 11 și 12 iulie s-a desfășurat a XIII-a ediție a Cupei 3 Lacuri, eveniment deosebit ce prilejuiește reunirea spinningului și a pescuitului la muscă în cadrul aceleiași competiții. Pe Lacul Beliș-Fântânele au fost prezenți 19 practicanți ai spinningului și 8 muscari ce au concurat sâmbătă și duminică. Întrecerea s-a desfășurat după reguli specifice fiecărui stil, au rezultat două clasamente, însă bucuria participării și a reîntâlnirii a fost comună. Detalii despre acest eveniment ne-au fost oferite cu amabilitate de dl. Dan Vasilescu, organizator și participant la spinning, și de dl. Mihai Vasilescu, concurent la muscă.


3lacuri2015_2
A XIII-a ediție a Cupei 3 Lacuri... a fost o cifră cu noroc?

Dan Vasilescu:
Da! Categoric, da! Și din punct de vedere al participării și din punct de vedere al vremii, doar capturi puteau să fie un pic mai multe. Ne-am simțit bine și toată lumea a plecat mulțumită.


Care sunt specificitățile unui concurs ce reunește două stiluri de pescuit?

Dan Vasilescu:
În primul rând prietenia dintre participanți și asta încercăm în fiecare an, un concurs prietenesc unde lumea să se simtă bine. Ne cunoaștem între noi, mai schimbăm informații, nu de puține ori informațiile de la colegii de la muscă ne-au ajutat pe noi, dar și invers, au început și ei să mai pescuiască la biban cu tehnică de jigging adaptată pentru muscă. E interesant. Nu a fost o participare foarte mare, au fost 19 concurenți la spinning și 8 la muscă, dar atmosfera a fost deosebită.


3lacuri2015_3
Cum au fost vremea și apa?

Dan Vasilescu:
Ne-am bucurat că nu ne-a plouat. E prima dată când nu ne plouă în ultimii cinci ani, am avut o vreme foarte bună, uneori prea bună pentru că nu a bătut vântul, a fost soare, iar lacul prea liniștit. Atunci am avut dificultăți să prindem câte ceva, dar după aceea a început să bată vântul și au început să apară și capturile.


Manșele au fost diferite pentru cele două stiluri. Ce specii s-au prins cel mai bine la spinning?

Dan Vasilescu:
Anul acesta regulamentul a fost un pic modificat față de anul trecut. Anul acesta muscarii au avut trei manșe, două manșe de clean și păstrăv, iar duminică o manșă de biban și păstrăv. La spinning am încercat un pic să adaptăm regulamentul după cel din Campionatul Național de Spinning, așa că am introdus pentru prima dată concursul pe echipe și marea majoritate a competitorilor au concurat doi în barcă, am avut și situații în care concurenții nu au avut bărci suficient de mari și așa au pescuit fiecare din barcă separată, dar ținând o distanță între ei de maximum 8 metri. Noi, la spinning, am avut doar două manșe anul acesta, două manșe mai lungi, de 6 ore, una sâmbătă, una duminică. Au punctat toate speciile de răpitori, clean biban și păstrăv, și am adoptat un sistem de punctaj de la Campionatul Mondial de anul trecut unde s-a punctat numărul de centimetri la pătrat, sistem ce încurajează capturarea de pești mai mari, să nu se axeze lumea pe biban și să meargă pentru clean sau păstrăv. În ceea ce privește speciile capturate, surprinzător, cel mai bine s-a prins anul acesta cleanul.


3lacuri2015_4
Spuneți-ne câteva cuvinte despre tehnicile și voblerele câștigătoare de la spinning.

Dan Vasilescu:
Din ceea ce am reușit și noi să aflăm, pentru că nu toată lumea a zis exact cu ce a prins, s-au folosit în general voblere de 3-4 cm, până în 5 cm, voblere produse de Paul Sas, Dawn și Cozma. Cei care s-au clasat pe locul I au prins și la voblere făcute de unul dintre concurenți, de Alexandru Piper, care a concurat alături de Vlaicu Șandor. Capturile au fost făcute cu voblere în culori naturale, nu au răspuns pe culori stridente. Peștii erau aproape de mal, noi am prins la 3-4 metri de mal, uneori și mai aproape. Nu știu dacă alți concurenți au reușit să prindă la adâncime mare.


Cum a arătat clasamentul la secțiunea spinning?

Dan Vasilescu:
Locul I a fost ocupat de Vlaicu Șandor și Alexandru Piper, pe locul II s-a situat echipa formată din Ovidiu Cherecheș și Alexandru Marcoș, iar locul al III-lea a revenit lui Florin Dandu și Paul Trestian.


Cine a prins cea mai mare captură la spinning?

Dan Vasilescu:
Titlul pentru cea mai mare captură a fost comun la spinning și muscă, fiind câștigat cu un clean de 39 cm prins de Ovidiu Cherecheș. El a mai avut ceva capturi de peste 30 cm și a ratat un clean mare, în jur de 50 cm, care i-a dezdoit ancorele de pe unul dintre voblere... Întotdeauna peștii neprinși sunt cei mai mari, dar în acest caz tot la el s-a întâmplat.


Câteva cuvinte despre gazde și sponsori...

Dan Vasilescu:
Anul acesta am fost mai săraci cu sponsorii și scopul concursului nu este să plece cineva bogat în urma premiilor. Cred că mai demult era o atmosferă mai plăcută, am încercat să facem și anul acesta așa, când se concura pentru o cupă și o diplomă, nu vine lumea interesată pentru premii, vine lumea interesată să se simtă bine, să pescuiască, să se întâlnească cu prietenii și am văzut că acestea sunt concursuri mai reușite, cu o atmosferă mai bună. Cine îndrăgește pescuitul și atmosfera vine, nu vine cineva pentru premii. Așa că nu am avut prea mulți sponsori. I-aș menționa pe cei de la New Idea din Cluj, care ne ajută de fiecare dată cu ceea ce înseamnă printing, bannere, cupe.

Gazdele au fost pensiuni micuțe, familiale, din Dealul Botii și în special o doamnă deosebită, doamna Felicia, care ne-a și încântat papilele gustative cu bucate foarte bune, tradiționale. În ultimii trei ani tot la dânsa ne facem tabăra de bază și este o gazdă deosebită.


Pe când o nouă reuniune a celor două stiluri?

Dan Vasilescu:
Din punctul nostru de vedere sigur la anul. Până la anul calendarul competițional este foarte plin pe partea de spinning, mai ales că acum există două campionate de spinning, Campionatul național de spinning din barcă, cel vechi, și în ultimii ani cu o popularitate tot mai mare, Campionatul național de spinning de pe mal, la păstrăv. În plus, colegii de la muscă au și ei un calendar încărcat, așa că ne e greu să mai găsim o dată la care să ne întâlnim, dar cu siguranță viitoarea ediție a Cupei 3 Lacuri va fi acest prilej să ne revedem.


***


3lacuri2015_5
Cum a fost reîntâlnirea cu practicanții spinningului?

Mihai Vasilescu:
Foarte plăcută, ca de obicei. Concursul este deja la a XIII-a ediție și atmosfera este din ce în ce mai amicală, mai prietenească. Cu mulți dintre cei de la spinning ne întâlnim o dată pe an la Cupa 3 Lacuri și atunci bucuria revederii este foarte mare. Povești, schimburi de năluci, mulți dintre spinningari dau și la muscă, mulți dintre muscari dau și la spinning, de aici interesul deosebit pentru această întâlnire.


Apa și condițiile meteo au fost propice pentru muscărit?

Mihai Vasilescu:
Apa da, însă nu era rău dacă nivelul lacului ar fi fost un pic mai mare, mai lipseau vreo 2 m ca să ajungă până la copaci, iar atunci clenii ar fi fost mult mai cooperanți în maluri. Vremea a fost foarte bună, în sensul în care nu ne-a plouat, dar vântul a bătut uneori extrem de tare. Sâmbătă, când am avut manșele de clean, aceștia nu erau la suprafață. Ne-am cam obișnuit pe Beliș cu acest fenomen: uneori sunt milioane de cleni la suprafață, te apropii cu barca de mal și vezi bancuri întregi de cleni, alteori abia găsești câte un clean la 50 m. Acum, din păcate, am avut sâmbătă această situație. Duminică au apărut și au început să muscărească în masă, însă duminică am avut manșă de biban. Astfel s-a prins ceva mai slab decât ne așteptam, dar suficient ca să fie un concurs reușit și să arate fiecare ce știe în domeniu.


3lacuri2015_6
În cele trei manșe tematice, ce specii s-au prins cel mai bine la muscă?

Mihai Vasilescu:
În primele două manșe au punctat cleanul și păstrăvul, în ultima manșă bibanul și păstrăvul, dar nu s-a prins nici un păstrăv. În primele două manșe s-a prins clean, cei mai buni au prins 6-7 cleni într-o manșă, la biban nu ne-am descurcat așa de bine, în sensul că am fost 4 pescari care am prins câte un biban punctabil. Ne așteptam la așa ceva după manșa spinningarilor din prima zi, când au dat după biban. Ei, de obicei, când îi găsesc grupați în bancuri, prind între 30 și 50 de bibani, însă, în prima zi, abia au prins 4-5 bibani. Asta ne-a făcut să ne dăm seama că bibanii nu o să coopereze foarte bine și așa s-a și întâmplat. Am mai prins câțiva bibani sub dimensiune, însă punctabili doar câte unul. Din punctul acesta de vedere a fost destul de dificil, în plus bătea vântul, iar la biban trebuie să fii foarte atent, să simți atacurile. La clean, dacă dai la suprafață, vezi atacul, la biban, în schimb, la 2-3 m adâncime, trebuie să simți foarte bine, iar vântul puternic este un dezavantaj.


Ce tehnici și imitații au fost folosite de muscari pe lac?

Mihai Vasilescu:
La clean s-a pescuit mult cu imitații de furnică, uscate sau ude, cu imitații de greiere din spumă și cu ude de gen orange spider sau black zulu. La biban s-a mers pe streamere clasice woolly bugger ori streamere în stil twist și o imitație ce seamănă mai degrabă cu o râmă, squirmy worm.


Cum a arătat clasamentul la muscă? Cea mai mare captură la muscă?

Mihai Vasilescu:
După primele două manșe Dan Săcui era pe locul I, eu pe locul II și Marius Neamț pe locul III. Din păcate, Dan Săcui în manșa a III-a nu a putut participa din motive personale, așa că s-a schimbat un pic clasamentul: am ajuns eu pe locul I, Marius Neamț pe locul II și Dan Săcui pe locul III. Pe locul IV s-a clasat Andrei Togor, o prezență nouă la Cupa 3 Lacuri, el pescuind pentru prima dată pe lac în cadrul unui concurs la muscă, o performanță foarte bună. Cea mai mare captură la muscă a fost un clean de 28,9 cm prins de Marius Neamț, dar aici ne-au întrecut spinningarii destul de tare, cu un clean de 39 cm.


3lacuri2015_7
Care a fost cel mai eficient stil, având în vedere locația și condițiile de pescuit?

Mihai Vasilescu:
În condițiile de la această ediție, când clenii nu au prea fost la suprafață, s-a ajuns cam la egalitate între cele două stiluri, cam același număr de pești prinși la muscă și la spinning. Poate că dacă clenii ar fi fost la suprafață și ar fi mâncat la uscate se prindea mai bine la muscă, dar... mai vedem anul viitor.


Ar exista locații care să permită noi asemenea reuniuni?

Mihai Vasilescu:
Locații sunt destule, sunt foarte multe lacuri de acest gen în țară, și aici lângă Cluj la Tarnița, Colibița în Bistrița Năsăud, Lacul Siriu de lângă Buzău, Vidraru și altele. Numai că prea multe astfel de concursuri nu încap în calendar, pentru că sunt deja în număr mare și la spinning și la muscă, e greu să mergem la toate.


3lacuri2015_8
Câteva cuvinte despre organizare și gazde.

Mihai Vasilescu:
Organizarea a fost foarte bună, atmosfera extraordinar de plăcută și prietenoasă, gazdele primitoare, iar mâncarea gustoasă și oferită în cantități industriale, niciodată nu s-a terminat oricâte suplimente au cerut concurenții. Mulți dintre participanți au venit împreună cu familia, am avut sâmbătă seara un foc de tabăra cu tradiționala pâine cu ceapă și slănină prăjită la foc. O amintire plăcută pentru toată lumea.