Muscărici Fly Casting Open ediția a III-a, interviu cu dl. Tudor Vreme

muscarici16_open10
A treia ediție a Muscărici Fly Casting Open, eveniment organizat de Clubul Muscăricilor din Timișoara, s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, la Sag, pe malul râului Timiș. Pe lângă competiția de fly-casting, cei 27 de participanți s-au bucurat de prezentarea produselor brandurilor Evilfly, Barrio și Zimsen. Despre eveniment și planurile muscăricilor am vorbit cu dl. Tudor Vreme, președintele clubului și reprezentant al organizatorilor.


Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre atmosfera de la acest open și despre participanți.

Tudor Vreme:
Genul acesta de eveniment, ca mai toate în fly fishing, are din start o atmosferă foarte plăcută, la urma urmei sunt oameni pasionați de același lucru și, deci, nu poate fi altfel decât multă bună dispoziție. Fiind un eveniment mai amplu decât doar competiția, prezența a fost mai mare, formată din 27 de muscari din Baia de Arieș, Deva, Hunedoara, Caransebeș și Timișoara. Dintre aceștia, 14 au participat la Open. Sincer, mă bucură interesul deja notabil pe care casting-ul începe să-l aibă între muscari, atât între cei experimentați, cât și între cei începători. Genul acesta de eveniment începe să-și capete sensul, în ideea că a trecut de la o etapă locală mică la una cu reprezentare mai largă și deja mai consistentă.

muscarici16_open3

Condițiile meteo au fost favorabile castingului?

Tudor Vreme:
A fost o zi cu multe năbădăi, cu incertitudini mari legate de ploi abundente și vânt puternic, dar, deși în Timișoara și în zonă a plouat din greu, locul în care s-a desfășurat evenimentul a fost ocolit de ploaie, de parcă cineva acolo sus ne-a iubit tare. Vântul, în schimb, a fost destul de puternic și a creat probleme destule, din cauză că bătea cam din două-trei direcții și era greu predictibil pentru a compensa acțiunea sa asupra firului. Deci, dacă e să zicem pe scurt: a fost o zi excepțională, căci la casting trebuie să te adaptezi oricărei zile.

muscarici16_open8

O parte a evenimentului a cuprins competiția de fly casting. Cum a arătat clasamentul la precizie și la distanță?

Tudor Vreme:
Clasamentul la proba de precizie a fost condus de Mihnea Popescu din Timișoara cu 30 de puncte, pe locul 2 s-a situat Luca Moga din Baia de Arieș cu 25 de puncte și pe locul 3 au fost Petru Galescu din Caransebeș, Pavel Inclezan din Hunedoara și Titus Nicoară din Timișoara cu 15 puncte.

La proba de distanță clasamentul a fost condus de Titus Nicoară din Timișoara cu 29.90 m, locul 2 a revenit lui Mihnea Popescu din Timișoara cu 29.65 m și locul 3 a fost ocupat de Luca Moga din Baia de Arieș cu 28.25 m.

muscarici16_open11

De asemenea, era planificat și un workshop dedicat castingului de competiție...

Tudor Vreme:
Programul nu ne-a mai permis să inițiem un workshop dedicat casting-ului de competiție, așa cum ne-am fi dorit, din cauza sosirii întârziate a instructorilor care au stat mult în vamă. A trebuit să trecem la competiție imediat ce au sosit, ca să ne rămână ulterior timp pentru demo și discuții. Interesul participanților a fost în partea de demo și încercări, testări de echipament ușor. Dedicat pescuitului la nimfă, acesta poate fi folosit la pescuit cu muscă uscată, cu o abordare în casting diferită de cea clasică. Un casting ce se bazează pe mișcări fine, bucle făcute mai mult cu vârful lansetei și care permite un control foarte bun în prezentarea muștelor, la un pescuit pe distanțe scurte. E o temă foarte bună pentru pescuitul în apele noastre de munte care sunt în majoritatea lor mici și cu pești sperioși.

muscarici16_open7

Ce ne puteți spune despre interesul față de fly casting și nivelul de pregătire al concurenților comparativ cu anii trecuți?

Tudor Vreme:
Spre surprinderea mea interesul muscarilor față de casting este în creștere, atât la cei experimentați, cât și la cei începători. Este și normal să fie așa, casting-ul fiind o completare atât de bună zilelor de pescuit. Nivelul este în creștere, pentru că dorința de a stăpâni mai bine tehnica de lansare este firească. Te întâlnești pe apă cu diverse situații, uneori nu ai a doua șansă de a lansa în același loc fără să sperii peștii și atunci fiecare oră petrecută în antrenamente contează. Dacă mă gândesc bine, la acest open nu cred că a fost cineva care să fi făcut înainte antrenamente pentru el și luând asta în considerare, rezultatele sunt notabile.

muscarici16_open9

Djordje Andjelkovic a prezentat echipamente Evilfly și Barrio, de asemenea, clubul a prezentat lansete Zimsen și fire de muscărit. Câteva cuvinte despre produsele celor trei firme...

Tudor Vreme:
Nu s-au prezentat echipamentele în sensul clasic al cuvântului, prezența lor în eveniment nu a fost epatantă, s-au folosit și testat lansetele EvilFly, fire Barrio și Zimsen, lansete Zimsen, cu accentul pe performanța în casting. Un muscar un pic mai experimentat știe ce ține în mână, dacă echipamentul este OK sau nu, indiferent de marcă. Pentru noi nu există mărci bune sau proaste, ci echipament care ne satisface sau nu, indiferent ce brand poartă. Orientarea noastră spre Zimsen sau EvilFly, spre exemplu, este legată doar de performanța echipamentului, testat în condiții concrete pe apă sau în casting. Ne interesează cum sunt făcute, de ce sunt făcute așa, astfel putem înțelege mai bine cum se comportă și de ce în anumite situații specifice.

muscarici16_open4

Uneori branduri mici au o performanță mai bună decât cele mari și arhicunoscute, efortul acestora de a aduce echipament de calitate pe piață este mult mai mare decât al celor consacrați în domeniu, de multe ori depășesc cu mult serii de vârf ale multora, dar la un preț acceptabil. Au servicii mai bune și au avantajul de a-i cunoaște pe cei care le fac, creându-se o relație personală cu producătorii lor. Sunt multe exemple de branduri mari care au pierdut grija și atenția pentru calitatea produselor pe care le scot pe piață, goana asta continuă după modele noi nu aduce întotdeauna plusuri în calitate, indiferent cum sunt prezentate ele de departamentele de marketing. De aceea mergem pe un principiu simplu: "Ce-i pe mână, nu-i minciună".

muscarici16_open6

Ce presupune organizarea unui astfel de eveniment și cine a fost sponsor?

Tudor Vreme:
Organizarea unui asemenea eveniment presupune multe ore de muncă făcute cu mult timp înainte, presupune și o echipă care e capabilă să se mobilizeze și să preia din lucruri pe parcurs, în caz de ceva. Mai precis, cu toate că în mare a fost totul pregătit la timp pentru eveniment, o viroză m-a pus în imposibilitatea de a fi funcțional cu o zi înainte de eveniment. În ziua evenimentului nu am fost sigur că voi putea fi acolo și am ajuns mai târziu la fața locului pentru a vedea cum decurg lucrurile, astfel, întâmpinarea instructorilor și aducerea lor în sit, amenajarea locului, standurilor, transportul celor necesare, toate au căzut în mâna colegilor mei de club. Totul a fost OK și la timp, lucru pentru care țin să le mulțumesc și să-i enumăr în continuare: Titus Nicoară, Dan Megan, Mihnea Popescu, Dan Petrovan, Boris Babici. Fără ei evenimentul nostru nu ar fi putut avea loc. De asemenea, participanții la eveniment sunt cei care îi dau sens și scop. Așa că profit de această ocazie să le mulțumesc pentru prezență. Partenerii noștrii sunt, ca de obicei, Clinica de Bere, în calitate de partener oficial al clubului nostru, Ceradez, Ideatm, BN Business. Sponsori suntem noi cei din club, care dorim ca aceste lucruri să existe.

muscarici16_open5

Care sunt planurile Clubului Muscăricilor din Timișoara pentru 2016?

Tudor Vreme:
Planurile noastre sunt orientate acum spre o nouă încercare, și anume spre realizarea a două evenimente ce pot fi o premieră în țară și sunt legate de examenul în vederea devenirii de instructori de casting a celor interesați din România. Astfel, vrem să organizăm în septembrie o sesiune de antrenamente pentru candidați cu instructori acreditați, examinatori, în vederea pregătirii primului examen de instructori de casting organizat și susținut în România. În clipa de față sunt trei-patru candidați din Serbia dornici de a susține examenul și, cu siguranță, vom putea avea măcar trei-patru candidați și de la noi. În aceste condiții oportunitatea organizării unui examen aici devine evidentă. Chiar dacă examenul e posibil să fie organizat anul viitor, sesiunea de pregătire o vom face în a treia decadă a lunii septembrie. Pe moment îi avem ca instructori invitați pe Djordje Andjelkovic, IFFF, MCI, THCI, examinator de nivel 1, și Thomas Berggren, IFFF, MCI, THCI, examinator de nivel 3. Cu ocazia organizării evenimentului, Sasa Zec, CI, își va susține examenul de MCI. Pentru noi este o agendă interesantă.

muscarici16_open2