Open Bărbat - interviu cu dl. Raul Tătar

orbarbat11
Între 4 și 6 septembrie s-a desfășurat Open Bărbat, concurs ce a reprezentat și etapa a doua a Finalei Naționale de Pescuit la Muscă Artificială. Râul Bărbat intră în programul competițional al AGVPSR, diversificând astfel tipologia apelor pe care se țin concursuri - un râu foarte frumos, sălbatic, însă dificil de abordat, ce a solicitat atât fizic, cât și din punct de vedere al iscusinței pe cei 18 concurenți ce au fost prezenți pe pista situată în amonte de localitatea Hobița. Despre concursul organizat de clubul FlyFishing Dedicated am discutat cu dl. Raul Tătar.


orbarbat1

Cum s-a hotărât includerea râului Bărbat în programul competițional?

Raul Tătar:
Noi am făcut propunerea anul trecut ca Finala să se desfășoare pe râul Mureș, dar aceasta nu a întrunit consensul. Am venit cu propunerea râul Bărbat și toată lumea a fost de acord. Era o apă nouă, nu o cunoștea nimeni dintre cei care participă la competiții în mod curent. Au fost doi pescari din zonă, unul dintre ei s-a clasat foarte bine. Patru dintre muscarii din Hunedoara care au fost prezenți la acest open mi-au spus că vor continua să vină la concursuri. Mă bucur că am reușit să includem în circuitul competițional încă o zonă a țării, cu tradiție în muscărit și ape foarte frumoase.

orbarbat2

Debut și finală... a fost o decizie bună?

Raul Tătar:
Am propus ca în fiecare an finala să se desfășoare pe un râu de lipan și pe unul de păstrăv, pentru a avea o relevanță cât mai mare. Fiecare pește se prinde în alt mod, pistele de concurs sunt diferite. Râul Bărbat este un râu foarte greu, din această cauză au fost și concurenți care au considerat neadecvată alegerea sa. Unii au apreciat că acesta a fost cel mai dificil râu pe care s-a ținut un concurs, însă eu cred că trebuie să existe în campionat și asemenea ape, nu pescuim doar în bazine. E adevărat că pești nu au fost foarte mulți și au fost destul de greu de prins, fiind extrem de sperioși, în plus a plouat și apa s-a tulburat de câteva ori. Norocul a fost că s-a curățat destul de repede.

orbarbat5

Care au fost impresiile concurenților despre râul Bărbat?

Raul Tătar:
Așa cum v-am spus, aprecierile au fost și pro și contra, nu a fost toată lumea încântată de râu. Mulți au fost plăcut impresionați, alții mai puțin, din cauza terenului foarte accidentat și a diferenței mare de nivel. Plus că pești punctabili au fost puțini, însă erau foarte mulți păstrăvi mici, sub dimensiuni. Eu cred că este un râu foarte frumos, curat, fără mizerii, cu un mare potențial. Pe 10 km de râu am întâlnit doar două pet-uri, ceea ce spune foarte multe celor care pescuiesc pe râurile din România... Dacă populația de păstrăvi se va dezvolta și cu puțin noroc va fi vreme bună, cred că viitoarele concursuri pe râul Bărbat vor impresiona în mod plăcut pe toți participanții.

orbarbat7

Cum au fost vremea și apa în acest week-end?

Raul Tătar:
Vremea a fost variabilă și a plouat în reprize. Din cauza vremii am schimbat pe durata competiției și ordinea standurilor, pentru că era un afluent la jumătatea pistei de concurs care venea foarte murdar și tulbura standurile de la confluență în aval. Apa se tulbura extrem de repede, dar la fel de repede devenea curată. Cu siguranță, la acest open nu am avut parte de cea mai bună vreme...

orbarbat3

Cum s-a prins și ce specii?

Raul Tătar:
S-au prins doar păstrăvi, nici un lipan sau clean. În total s-au prins 151 de păstrăvi. Au punctat doar păstrăvii de peste 14 cm, captura medie a fost de 19,3 cm, iar cea mai mare a fost un păstrăv de 30,7 cm prins de Adrian Trîmbițaș. Înainte de concurs am făcut o populare cu 180 de păstrăvi indigeni, dar în timpul concursului s-au prins foarte puține dintre exemplarele introduse. Însă este de remarcat numărul mare al puietului de păstrăv, fapt ce indică o capacitate ridicată de regenerare a acestei ape. Probabil că în anii viitori și dacă vom avea grijă de acest râu, vom putea vorbi despre capturi semnificative.

orbarbat6

Ce tehnici și imitații s-au folosit în mod special?

Raul Tătar:
S-a prins și la nimfă, dar și la uscată. Un localnic a pescuit doar la uscată și a prins destul de bine. Dar predominant s-a dat și s-a prins la nimfă. Apa era extrem de curată în partea de sus, era cristal, iar peștii erau foarte sperioși. Nu te puteai apropia decât foarte greu, fugeau în toate direcțiile. Fiecare a dat cu imitația pe care o cunoștea și se baza cel mai mult. Eu am dat cu un Pheasant Tail cu guler portocaliu, imitație pe care am folosit-o în aproape toate concursurile.

orbarbat4

Cine s-a clasat pe podium?

Raul Tătar:
La acest open locul I a fost ocupat de Bogdan Hirișcău, pe locul al II-lea s-a clasat Alin Hirișcău, iar locul al III-lea mi-a revenit mie.

orbarbat10

Fiind ultima parte a finalei avem și noul campion național?

Raul Tătar:
Da, eu am câștigat Finala ca urmare a rezultatelor cumulate de la acest open și de la Open-ul Bucovina. Pe locul al II-lea s-a situat Bogdan Hirișcău, iar pe locul al III-lea Alin Hirișcău.

orbarbat9

Câteva cuvinte despre gazde și organizatori.

Raul Tătar:
Clubul nostru a fost responsabil pentru acest open, dar vreau să mulțumesc în mod special domnunui Buzea, care ne-a ajutat în organizare și care nu a putut participa la concurs. Tabăra de bază a fost la pensiunea Marmis, o pensiune nouă, modernă, unde ne-am bucurat de toate condițiile. Atmosfera a fost foarte bună, vreau să le mulțumesc celor care au participat și sper că ne vom revedea cu aceeași plăcere la ediția viitoare a Open-ului Bărbat.

orbarbat8

Clubul dvs. va mai organiza în acest an două concursuri...

Raul Tătar:
Așa este, urmează în luna octombrie Open Mureș și Open Cormoran, ultimul fiind un concurs special, pescuit cu muscă artificială la știucă în Delta Dunării. Sunt două concursuri importante în calendarul competițional, unul ca tradiție, iar celălalt prin provocările stilului. Fly Fishing Dedicated va încerca să organizeze concursurile în cele mai bune condiții și sperăm ca toți participanții să se bucure de aceste ultime reuniuni ale anului competițional.