Open Păstrăvul de Aur - interviu cu dl. Alin Hirișcău

pastravau2016_1

Tradiționalul concurs Păstrăvul de Aur, reprezentând și cea de-a treia etapă din Campionatul Național, s-a desfășurat în perioada 6-8 mai pe Someșul Cald. Fiind prima competiție programată după deschiderea sezonului de muscărit, aceasta s-a bucurat de participarea unui număr foarte mare de pescari, ocupându-se toate cele 32 de locuri disponibile. Sâmbătă și duminică au avut loc cele 6 manșe programate, standurile fiind amplasate de la Doda Pilii până la confluența cu pârâul Alunul. Îi mulțumim domnului Alin Hirișcău, concurent și organizator al acestei ediții a Păstrăvului de Aur, pentru detaliile oferite cu multă amabilitate.

pastravau2016_7

Ce ne puteți spune despre participare și atmosfera de la concurs?

Alin Hirișcău:
Participarea a fost numeroasă, probabil și pentru că la această ediție a fost un organizator nou, a fost prima competiție pe care am organizat-o și mulți dintre cei care au venit îmi sunt prieteni buni. Este primul concurs din anul competițional ținut pe râu, în plus, Someșul Cald este extrem de prezent în istoria concursurilor de la noi, cel puțin în ultimii 16-17 ani. Atmosfera a fost superbă. A fost, cred, primul concurs în care nimeni nu s-a certat, primul concurs în care nu au fost nici un fel de obiecții în ceea ce privește organizarea, arbitrajul sau discuții contradictorii între concurenți. Chiar o atmosferă perfectă. De asemenea, am stat la altă pensiune decât cea obișnuită la acest open și toată lumea a fost foarte mulțumită de cazare, de mâncare și de celelalte condiții oferite, cum ar fi piscină sau alte facilități.

pastravau2016_6

Cum au fost apa și vremea pe durata concursului?

Alin Hirișcău:
Vremea pot să spun că a ținut cu noi, dar, din păcate, dimineața temperaturile au fost foarte scăzute, am avut -2C, -3 C, atât sâmbătă, cât și duminică, am intrat în manșe cu parbrizele de la mașină înghețate. Aceasta a fost și cauza pentru care manșele de dimineață ținute între 8 și 10 au fost destul de neproductive, majoritatea concurenților nu au prins nici un pește sau au prins foarte puțin. Însă faptul că nu au prins nici un pește nu a fost o mare-mare problemă, atmosfera a fost relaxată, ne-am simțit foarte bine.

Someșul Cald a avut un debit normal, apa a fost extrem de curată, probabil și acesta a fost unul dintre motivele pentru care unii dintre concurenți au avut dificultăți în a prinde mai mulți pești. În momentul în care te apropiai de apă, trebuia să fii aplecat în genunchi, în poziție foarte joasă, ca să reușești să prinzi câțiva pești, iar acest lucru i-a pus în dificultate pe mulți dintre concurenți. Debitul a fost normal, iar claritatea apei așa cum nu am mai văzut-o niciodată până acum.

pastravau2016_8

S-a renunțat la manșele de lac...

Alin Hirișcău:
S-a renunțat la manșele de lac. Pentru că au fost foarte mulți concurenți și nu puteam împărți râul în atâtea sectoare și atâtea standuri, pe primele trei sectoare s-a participat în formula „o oră pescuit - 15 minute pauză - o oră pescuit pe standul vecin”. Este o prevedere ce există în regulament, a fost luată după un model folosit în unele campionate europene pentru porțiunile de râu care aveau standuri foarte scurte. A fost pentru prima dată când am folosit acest model în România și toată lumea a fost foarte mulțumită. Unii dintre organizatorii concursurilor viitoare au spus că vor să aplice și ei modelul. La această ediție a Păstrăvului de Aur au fost patru sectoare, iar pe trei dintre ele, cele din aval, am folosit regula schimbului după o oră. Standurile din amonte au fost pescuite timp de două ore pentru că erau mult mai lungi și schimbul după o oră ar fi pus concurenții în dificultate. Toată lumea de pe sectoarele din amonte a pescuit pe același stand timp de două ore.

pastravau2016_2

S-a prins bine pe durata celor două zile, au fost diferențe între manșe?

Alin Hirișcău:
Dimineața au fost foarte mulți concurenți care nu au prins nici un pește, indiferent unde au fost poziționați, în partea superioară sau în partea inferioară a râului. Dar, având în vedere perioada anului și faptul că toată lumea era convinsă că pe nici un alt râu nu am fi reușit să prindem pești, a fost cea mai bună alegere să organizăm concursul pe Someșul Cald la începutul lunii mai. S-au prins în jur de 373 de pești, predominant a fost lipanul, dar s-au prins și păstrăvi destul de mult. Cea mai mare captură a fost un lipan de 38,1 cm, prins de Adrian Vlasiu.

pastravau2016_4

Cum a arătat clasamentul final?

Alin Hirișcău:
Pe locul I s-a situat Florin Buzaș, locul al II-lea a revenit lui Adrian Vlasiu, care a obținut și titlul pentru Cea mai mare captură, iar locul al III-lea a fost ocupat de Paul Buduru.

pastravau2016_5

Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și organizare...

Alin Hirișcău:
Gazdă ne-a fost Pensiunea Alex, am avut condiții super-super bune comparativ cu anul trecut, a fost perfect și toată lumea a spus că dorește să revină aici. Sponsor a fost Lucian Văsieș de la troutline.ro, magazin online ce a oferit discounturi la materialele achiziționate de 25% pentru locul I, 20% pentru locul II și de 15% pentru locul III, Cea mai mare captură și concurenții care au fost liderii de manșă. Pentru toți participanții s-a acordat un discout de 10%.

Inițial, concursul urma să se amâne. Acesta trebuia să fie organizat de alți doi colegi ai mei care au renunțat între timp, în acea formulă eu eram ajutor la organizare. Cu unele presiuni din partea colegilor, am decis să organizez eu concursul împreună cu Mihai Lăpuște. Așa am debutat ca organizator și vreau să-i mulțumesc lui Mihai pentru ajutorul și susținerea acordată în delimitarea și marcarea standurilor, la problemele administrative și în comunicarea cu participanții la fața locului.

pastravau2016_3

Ca bonitate, cum vi s-a părut Someșul Cald anul acesta?

Alin Hirișcău:
Râul este la fel, însă openul a fost organizat la debutul sezonului, vremea a fost rece și acesta este motivul pentru care nu s-au prins la fel de mulți pești ca în anii trecuți. Pe munți era încă zăpadă. Pești sunt, iar dacă fiecare manșă ar fi fost organizată după-amiaza în zile diferite sau dacă vremea continua trendul din martie, atunci rezultatele ar fi fost total diferite.Care sunt planurile dumneavoastră și ale Aqua Transilvae Club?

Alin Hirișcău:
Următorul concurs care va fi organizat de clubul nostru este cel de pe Someșul Rece, unde sperăm să vină la fel de mulți concurenți. Personal, doresc să organizez edițiile viitoare ale Păstrăvului de Aur și, eventual, alte concursuri din zonă. A fost primul meu concurs în calitate de organizator, a fost OK, altfel în momentul acesta aș fi spus că nu mai organizez în viitor. Toată lumea a fost foarte mulțumită și a considerat că a fost un concurs reușit. Pe termen lung, vreau să particip la Campionatul Mondial din 2017 care se va ține în Slovacia, însă, până atunci, urmează să ne mai auzim.