Open Zetea - interviu cu dl. Adrian Trîmbițaș

zetea2016_17
În perioada 23-25 septembrie a avut loc pe Târnava Mare concursul de pescuit pe echipe Open Zetea 2016, penultima etapă din Campionatul Național. La competiție s-au înscris 10 echipe formate din 3 concurenți ce au pescuit în manșele programate sâmbătă și duminică. Amănunte de la Open Zetea, etapă deosebită atât ca mod de desfășurare, cât și ca locație, ne-au fost oferite cu amabilitate de dl. Adrian Trîmbițaș, organizator și membru al echipei Mureș Fly.

zetea2016_4

Cât de diferit este un concurs pe echipe față de unul individual?

Adrian Trîmbițaș:
Concursurile pe echipe nu sunt atât de solicitante, așa cum este cazul celor individuale. Pescuiești două manșe și una arbitrezi, nu mai este agitația de a fugi de la un stand la altul. Desigur, durează și mai puțin, în această perioadă a anului nici timpul nu ne mai permite să pescuim toată ziua. Deja la 7 seara este întuneric, de aceea am schimbat programarea unei manșe sâmbătă pentru a se încheia la 6:30. Pe de altă parte, mie mi se pare că la un astfel de concurs reușești să-ți cunoști mult mai bine coechipierii și, dacă te organizezi și comunici ca o echipă, poți să scoți rezultate mult mai bune la nivel individual. Este și mai dinamic și mai distractiv, timpul trece mai repede, vorbești cu partenerul despre ce muște merg, ce trăsături ai avut, cum să acoperi apa mai bine... Este mult mai plăcut.

zetea2016_11

zetea2016_6

După răcirea din ultima săptămână, cum au fost vremea și apa pe Târnava Mare?

Adrian Trîmbițaș:
Față de acum o săptămână, când am avut o zi de antrenament, râul s-a schimbat foarte mult. Chiar și de la o zi la alta pot să spun că s-a modificat, sâmbătă față de duminică. Peștii sunt tot în locurile lor, nu s-au retras, dar sunt mult mai pretențioși, mănâncă mai greu, sunt mai selectivi. Oricum, aici peștii sunt foarte selectivi, având în vedere faptul că acesta este un râu supra-pescuit. Sâmbătă vremea a fost bună, astăzi au fost doar câteva picături, nu a plouat... Vremea a fost OK, 15C, apa s-a răcit, dar aici mai tot timpul este rece, dat fiind faptul că vine de pe fundul barajului.

zetea2016_9

zetea2016_10

Cum s-a prins în cele două zile?

Adrian Trîmbițaș:
În total s-au prins 648 de pești, dintre care 99 de lipani. În prima manșă am avut cele mai multe capturi, după aceea numărul lor a fost în ușoară scădere. Pot să spun că s-a prins sub așteptări. De exemplu, s-a prins foarte puțin lipan, nu știu din ce motiv... Poate din cauza supra-populării cu păstrăv, care să-l fi împins în jos și nu l-am găsit noi. Eu mă așteptam să se prindă undeva la 300-400 de lipani, și lipan mare, așa cum s-a întâmplat în antrenament. Cu o săptămână înainte am prins lipan de 35-36 cm, lipan frumos, mov la aripioară, însă acum nu au venit, nu au colaborat cu noi. La începutul acestei săptămâni au fost ploi reci și vânt, temperatura a scăzut de la 32C la 12-13C, sus la munte a nins, a fost 1C. Probabil că și vremea i-a afectat, pentru că trebuia să prindem mult mai mult, și lipan și păstrăv, mă așteptam în jur la 1000 de pești.

zetea2016_15

zetea2016_16

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Adrian Trîmbițaș:
Cea mai mare captură a fost un păstrăv de 33,3 cm prins de Gothard Ferencz de la Fly Fishing Extreme. Echipa câștigătoare a fost Mureș Fly, din care am făcut parte alături de Buzaș Florin și Suciava Daniel, pe locul secund s-a clasat echipa Fly Fishing Extreme, alcătuită din Nagy Zoltan, Gothard Ferencz și Biro Mathyas Sandor, locul al treilea a revenit echipei In Vino Veritas, formată din Fernando Mihăilescu, Mihai Vasilescu și Cosmin Roșca.

zetea2016_1

zetea2016_12

Ce imitații și stiluri au fost cele mai eficiente în această perioadă?

Adrian Trîmbițaș:
Eu cel mai bine am prins în ambele manșe cu o poloneză cu guler roșu. Colegii au dat cu nimfe negre cu guler mov. În general s-a pescuit la nimfă, foarte puțini au prins la uscată. Pe Târnava peștii mușcă bine și la uscată și la nimfă, însă acum cred că timpul variabil i-a făcut extrem de pretențioși și selectivi. În prima manșă cei de la Fly Fishing Extreme au prins 68 de pești, începutul concursului a fost promițător, dar pe parcurs numărul capturilor a scăzut.

zetea2016_2

zetea2016_7

Câteva cuvinte despre gazde și cei care v-au ajutat în organizarea concursului...

Adrian Trîmbițaș:
Gazdele au fost super. La pensiunea Zetevar, La Domi așa cum este cunoscută în zonă, mâncarea a fost bună și multă. Cei de aici pun preț pe mâncare, în sensul că se mănâncă bine, mult și bun... un adevărat regal culinar. Totul a fost OK, cazarea și masa fără reproș, atmosfera a fost super, nu au fost nici un fel de discuții sau reclamații, sper să o ducem tot așa. Vreau să le mulțumesc și celor de la AVPS Târnava Mare, gestionarii râului, care au contribuit la buna desfășurare a concursului.

zetea2016_3

zetea2016_13

Târnava Mare este o apă bine gestionată, cu o bonitate recunoscută în întreaga țară... Este un exemplu de urmat și pentru alte asociații?

Adrian Trîmbițaș:
Pentru asociațiile care au râu în gestiunea lor, da. Singurul lucru unde cred că s-a exagerat un pic sunt populările cu păstrăv fântânel și curcubeu, probabil că și ei și-au dat seama că aceste populări nu fac așa de bine râului, iar de anul acesta au făcut mai multe populări doar cu indigen. Cel mai mult îi respect pentru modul în care se îngrijesc și păzesc Târnava Mare. Zi de zi sunt pe apă, paznici angajați sau voluntari, un exemplu de urmat. Sunt toți pescari, au grijă de râu și cu sufletul, pentru că altcineva nu-și dă interesul.